Ухвала
від 25.01.2024 по справі 636/3443/23
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/3443/23 Провадження№ 2/636/747/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2024 р. Чугуївський міський суд Харківської області у складі: головуючого судді Гніздилова Ю. М., за участю секретаря судового засідання Зіник А.М., предстаника позивача Такідзе І. Л. розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду в м. Чугуїв цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Такідзе Ірина Леонідівна, до приватного акціонерного товариства «Підсереднє» про стягнення заборгованості з орендної плати,

встановив:

ОСОБА_1 ,інтереси якоїпредставляє адвокатТакідзе ІринаЛеонідівна,звернулася доприватного акціонерноготовариства «Підсереднє»з позовомпро стягненнязаборгованості зорендної плати.

Ухвалою Чугуївського міського суду Харківської області від 21 липня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

07 серпня 2023 року предстаник ПрАТ «Підсереднє» - адвокат Янченков О.С. надав до суду відзив, в якому просив суд задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 частково та відмовити у стягненні з відповідача на користь позивачки судових витрат з надання професійної правничої допомоги та сплаченого нею судового збору.

19 січня 2024 року від представника позивачки надійшла заява про закриття провадження у справі на підставі ч. 2ст. 255 ЦПК Українита стягнення з відповідача витрат на правничу допомогу та судового збору.

Згідно із п. 2 ч. 1ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Відповідно до частини першоїстатті 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частинами другою-третьою цієї статті встановлено, що суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі. До основних засад (принципів) цивільного судочинства належить, зокрема, диспозитивність.

Як передбачено частинами першою, третьоюстатті 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду цивільної справи без прийняття судового рішення у зв`язку з виявленням після порушення провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Під предметом спору розуміється об`єкт спірного правовідношення, з приводу якого виник спір. Предмет позову розуміють як певну матеріально-правову вимогу позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

З огляду на викладене відсутність предмета спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб.

Прикладами відсутності предмета спору можуть бути дії сторін чи настання обставин, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань або спірні питання врегульовано самими сторонами.

Як зазначає представник позивачки, станом на 24 листопада 2024 року заборгованість відповідача перед позивачкою відсутня. Враховуючи, що сторонами самостійно врегульовано спір, суд дійшов висновку про відсутність предмета спору у цій справі, у зв`язку з чим провадження у справі підлягає закриттю.

Відповідно з ч. ч.1, 2 ст. 15 ЦПК України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків встановлених законом.

Згідно зіст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи; Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 7 Закону України «Про судовий збір»сплачена сума судового збору може бути повернута за клопотанням особи, яка його сплатила, у разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Відповідно до ч.5ст.142 ЦПК України, у разі закриття провадження у справі або залишення позову без розгляду відповідач має право заявити вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов`язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача.

Судом встановлено, що згідно з платіжним дорученням №32528798800007293069 від 09 липня 2023 року позивачкою сплачено судовий збір у розмірі 1073 грн 00 коп.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ч. 8 ст. 141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів.

До складу витрат на правничу допомогу включаються: гонорар адвоката за представництво в суді; інша правнича допомога, пов`язана з підготовкою справи до розгляду; допомога, пов`язана зі збором доказів; вартість послуг помічника адвоката; інша правнича допомога, пов`язана зі справою.

Витрати на правничу допомогу визначаються сукупністю таких документів: договором про надання правничої допомоги та відповідними доказами щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу учасник справи має подати (окрім договору про надання правничої допомоги) детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом (для визначення розміру гонорару, що сплачений або підлягає сплаті) та опис здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат має бути співмірним зі складністю справи та виконаних адвокатом (професійна правнича допомога) робіт; часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт; обсягом наданих адвокатом послуг; ціною позову та значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи та репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог співмірності, за клопотанням іншої сторони, суд може зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Разом з цим, Договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору (ст.1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Судом враховується, що розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом і може бути змінений лише за їх взаємною домовленістю. Суд не має право його змінювати і втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта.

Для суду не є обов`язковими зобов`язання, які склалися між адвокатом та клієнтом, зокрема у випадку укладення ними договору, що передбачає сплату адвокату певного гонорару успіху, у контексті вирішення питання про розподіл судових витрат. Вирішуючи останнє, суд повинен оцінювати витрати, що мають бути компенсовані за рахунок іншої сторони, ураховуючи як те, чи були вони фактично понесені, так і оцінювати їх необхідність (пункт 5.44 постанови Великої Палати Верховного Суду від 12 травня 2020 року у справі № 904/4507/18, провадження № 12-171гс19).

З огляду на зазначене, положеннями ЦПК України передбачено такі критерії визначення та розподілу судових витрат: 1) їх дійсність; 2) необхідність; 3) розумність їх розміру, з урахуванням складності справи і наданих послуг та фінансового стану учасників справи.

Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставістатті 41Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, у рішеннях від 23 січня 2014 року у справі «East/West Alliance Limited» проти України», від 26 лютого 2015 року у справі «Баришевський проти України» зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обгрунтованим.

У рішенні ЄСПЛ від 28 листопада 2002 року у справі «Лавентс проти Латвії» зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Аналогічні висновки щодо підтвердження витрат, пов`язаних з оплатою професійної правничої допомоги, зроблені у постанові Великої Палати Верховного Суду від 27 червня 2018 року у справі № 826/1216/16, додатковій постанові Великої Палати Верховного Суду від 19 лютого 2020 року у справі № 755/9215/15-ц, постанові Верховного Суду від 02 грудня 2020 року у справі № 742/2585/19.

За змістом статті 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Так, ОСОБА_1 та адвокат Прасолов Ігор Вадимович підписали Договір б/н від 29.01 2021 р. про наданняправової допомоги.

Згідно звіту про приймання передавання наданих послуг від 8 грудня 2023 року, адвокат Прасолов І.В. звітує перед ОСОБА_1 щодо надання професійної правничої допомоги по справі № 636/3443/23 за результатами виконання умов Договору б/н від 29.01.2021. Адвокат власні зобов`язання виконав на суму 30 000 грн. Претензій від ОСОБА_1 не надходило. Обсяг наданої правничої допомоги є наступним:

-вивчення та ознайомлення з наданими матеріалами, заслуховування пояснень, надання розяснень клієнту щодо спорів про сиягнення коштів за договором оренди землі, аналіз судової практики вартість робіт 4 000 грн;

-підготовка та направлення до суду позовної заяви- вартість робіт 7 000 грн;

-підготовка та направлення інших процесуальних документів по справі №636/3443/23- вартість робіт 10 000 грн;

- представництво позивача в судових засіданнях- вартість робіт 9000 грн.

Звіт складено та підписано відповідно, адвокатом І.Прасоловим та клієнтом Г. Корнєвою.

Суд, враховуючи обґрунтованість розміру понесених витрат, а також критерії розумності їх розміру, приймає до уваги конкретні обставини справи, складність даної справи, обсяг наданих адвокатом послуг та виконаних робіт, приходить до висновку, що витрати позивачки на професійну правничу допомогу підлягають відшкодуванню в повному розмірі.

Витрати на професійну правничу допомогу на вказану суму є співмірними зі складністю цієї справи, часом її розгляду, наданим адвокатом обсягом послуг, відповідають критерію реальності таких витрат, розумності їхнього розміру.

Окрім того, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника позивачки в частині поверненя їй сплаченого судового збору.

На підставі викладеного, керуючись статтями255,256,258,260,353,352-355 ЦПК України, суд

ухвалив:

Провадження у справі № 636/3443/23 за позовом ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Такідзе Ірина Леонідівна, до приватного акціонерного товариства «Підсереднє» про стягнення заборгованості з орендної плати - закрити.

Стягнути з ПрАТ «Підсереднє», ЄДРПОУ 00387234, на користь ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 витрати на правничу допомогу в розмірі 30 000 (тридцяти тисяч) грн 00 коп. та суму судового збору у розмірі 1073 (однієї тисячі сімдесяти трьох) грн 00 коп., сплаченого згідно з платіжним дорученням №32528798800007293069 від 09 липня 2023 року.

Роз`яснити, що повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання;

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Ю.М. Гніздилов

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117265898
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості з орендної плати

Судовий реєстр по справі —636/3443/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні