Ухвала
від 26.02.2024 по справі 320/13834/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

26 лютого 2024 року 320/13834/23

Суддя Київського окружного адміністративного суду Парненко В.С., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін у місті Києві адміністративну справу за позовом Київської Митрополії Української Православної Церкви до Державного реєстратора Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради Шепеля Олега Костянтиновича про визнання протиправним та скасування рішення,

у с т а н о в и в:

24.04.2023 до Київського окружного адміністративного суду звернулася Київська Митрополія Української Православної Церкви (надалі - позивач) з позовом до Державного реєстратора Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради Шепеля Олега Костянтиновича, в якій просить суд, з урахуванням нової редакції позовної заяви:

- визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора Шепеля Олега Костянтиновича про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу - релігійну організацію Української Православної Церкви Петра і Павла (ідентифікаційний код: 25689876), на підставі якого внесено запис в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань № 1003541070007003595 від 21.09.2022;

- скасувати запис/реєстраційну дію щодо юридичної особи - релігійна організація Української Православної Церкви Петра і Павла (ідентифікаційний код: 25689876) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 1003541070007003595 від 21.09.2022 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що загальні збори релігійної громади УПЦ Петра і Павла, відповідно до Протоколу № 1 загальних зборів від 18.06.2022 року, були скликані членами релігійної громади ПЦУ, без участі чинного настоятеля ОСОБА_1 . На думку позивача діючі члени релігійної громади Православної Церкви України ОСОБА_2 (голова зборів), ОСОБА_3 (секретар зборів), ОСОБА_4 (голова парафіяльної ради), Левицький О.П. (уповноважений представника з правом звернення щодо проведення реєстраційних дій), ОСОБА_5 , які склали та підписали Протокол № 1 загальних зборів від 18.06.2022 року про зміну підпорядкування релігійної громади, не мали одночасного членства в обох релігійних громадах різного канонічного підпорядкування. Отже, так загальні збори релігійної громади Української Православної Церкви Петра і Павла від 18.06.2022 року були скликані та проведені не членами вказаної релігійної громади, а сторонніми особами, отже всі прийняті ними рішення, для релігійної організації Української Православної Церкви Петра і Павла не є чинними. У зв`язку з чим позивач вважає, що послідуючі реєстраційні дії вчинені з порушенням законного права релігійного об`єднання Української Православної Церкви на свободу ведення релігійної діяльності, оскільки його первинний структурний підрозділ (парафія УПЦ Петра і Павла), який перебуває в організаційній та канонічній єдності, був незаконно перереєстрований під управління іншого релігійного центру - Православної Церкви України (тобто захоплений), без участі та волевиявлення членів цієї релігійної громади, відповідно до їх Статуту, а також змінений керівник та засновники (учасники) юридичної особи.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду 27.04.2023 (суддя Брагіна О.Є.) позовну заяву Київської Митрополії Української Православної Церкви до Державного реєстратора Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради Шепеля Олега Костянтиновича про визнання протиправним та скасування рішення,- залишено без руху.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 26.09.2023 №925/0/15-23 ОСОБА_6 звільнено з посади судді Київського окружного адміністративного суду за власним бажанням.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу №320/13834/23 передано 08.12.2023 на розгляд судді Київського окружного адміністративного суду Парненко В.С.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 15.12.2023 прийнято адміністративну справу до провадження судді Київського окружного адміністративного суду Парненко В.С. Розгляд справи почато спочатку та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Як убачається з матеріалів справи, що в результаті вчинення реєстраційних дій, які оскаржуються позивачем, 21.09.2022 року до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу - Релігійну організацію Українська Православна Церква «Петра і Павла», ідентифікаційний код 25689876, внесені наступні змін:

найменування юридичної особи та скорочене: РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ПАРАФІЯ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ) С. ПЕТРОПАВЛІВСЬКЕ БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ», РО «РГ ПАРАФІЯ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ (ПЦУ) С. ПЕТРОПАВЛІВСЬКЕ БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ», замість: РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА «ПЕТРА І ПАВЛА», РО УПЦ «ПЕТРА І ПАВЛА»;

місцезнаходження юридичної особи: Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Петропавлівське, вул. Молодіжна, будинок 2-а, замість: 08341, КИЇВСЬКА ОБЛ., БОРИСПІЛЬСЬКИЙ РАЙОН, СЕЛО ПЕТРОВСЬКЕ, ВУЛИЦЯ ЦЕНТРАЛЬНА, БУДИНОК 2, КВАРТИРА 16;

відомості про органи управління юридичної особи: вищий: Парафіяльні збори, виконавчий: Парафіяльна рада, інший: Настоятель; замість: ДИРЕКТОР;

перелік засновників (учасників) юридичної особи: віруючі громадяни (фізичні особи), замість: КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ, ІНДЕКС 00000, м. Київ, Печерський район, ВУЛИЦЯ СІЧНЕВОГО ПОВСТАННЯ, будинок 25, корпус 49, 21510633, розмір внеску до статутного фонду - 0.00 грн.;

керівник юридичної особи, а також відомості про інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, тощо: ОСОБА_7 , настоятель, 15.09.2022 керівник Чабан Володимир Олександрович (Повноваження: Вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори тощо (відповідно до статуту), Подавати документи для державної реєстрації від імені юридичної особи (відповідно до статуту)) - представник, замість: БРИНЗЕЙ ВАСИЛЬ ІВАНОВИЧ - керівник.

Судом досліджено матеріали справи установлено, що у даному випадку рішення у даній справі може вплинути на права, інтереси або обов`язки: РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ПАРАФІЯ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ) С. ПЕТРОПАВЛІВСЬКЕ БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ».

Відповідно до частин 2, 5 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

З аналізу матеріалів справи та норм права, суд вважає, що рішення у даній справі може вплинути на права, інтереси або обов`язки РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ПАРАФІЯ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ) С. ПЕТРОПАВЛІВСЬКЕ БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ».

Керуючись статтями 49, 78, 79 80, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

у х в а л и в:

Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

- РЕЛІГІЙНУ ОРГАНІЗАЦІЮ «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ПАРАФІЯ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ) С. ПЕТРОПАВЛІВСЬКЕ БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ», РО «РГ ПАРАФІЯ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ (ПЦУ) С. ПЕТРОПАВЛІВСЬКЕ БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» (адреса: 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Петропавлівське, вул. Молодіжна, будинок 2-а).

Зобов`язати позивача надіслати на адресу третьої особи: (РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ПАРАФІЯ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ) с. ПЕТРОПАВЛІВСЬКЕ БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ») копію позовної заяви із усіма доданими до неї документами, докази чого надати суду (чеки про відправку рекомендованого поштового відправлення тощо) протягом 5 днів з дня отримання копії даної ухвали.

Запропонувати третім особам у 10-денний термін з дня отримання копії позовної заяви надати письмові пояснення по суті позову.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя Парненко В.С.

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117280262
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо організації господарської діяльності, з них державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

Судовий реєстр по справі —320/13834/23

Рішення від 08.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Парненко В.С.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Парненко В.С.

Ухвала від 15.12.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Парненко В.С.

Ухвала від 16.06.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

Ухвала від 27.04.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні