Ухвала
від 19.02.2024 по справі 615/782/22
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


Справа №615/782/22 Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження № 11кп/818/345/24 Доповідач: ОСОБА_2

Категорія: ч.3 ст.152, ч.3 ст.153 КК України

УХВАЛА

Іменем України

19 лютого 2024 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Харківського апеляційного суду в складі:

головуючого - ОСОБА_2 ,

суддів - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі - ОСОБА_5 ,

за участю прокурора - ОСОБА_6 ,

захиснику - ОСОБА_7 ,

обвинуваченого - ОСОБА_8 ,

розглянувши узакритому судовомузасіданні уприміщенні судум.Харкова врежимі відеоконференціїкримінальне провадженняза апеляційною скаргою захисника на вирок Нововодолазького районного суду Харківської області від 14 вересня 2023 року стосовно ОСОБА_8 ,-

ВСТАНОВИЛА:

Вказаним вироком:

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Валки Харківської області, громадянин України, з середньою освітою, холостий, мешкає з жінкою без реєстрації шлюбу, не працюючий, має на утриманні двох малолітніх дітей: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований та проживаючий за адресом: АДРЕСА_1 , раніше не судимий в силу приписів ст. 89 КК України,

засуджений за:

- ч. 3 ст. 152 КК України до 10 (десяти) років позбавлення волі;

- ч. 3 ст.153 КК кодексу України до 6 (шести) років позбавлення волі.

В силу приписів ч. ч. 1 та 2 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом часткового складання призначених покарань, остаточно визначено до відбування покарання у виді 12 (дванадцяти) років позбавлення волі.

Крім того, цим же рішенням суду вирішена доля процесуальних витрат та речових доказів.

Згідно вироку, з осені 2020 року по 08 травня 2022 року, більш точні дати та час як в ході досудового розслідування, так і в суді встановити не виявилось за можливе, ОСОБА_8 , перебуваючи в будинку АДРЕСА_2 ,- діючи з єдиним прямим умислом на вчинення щодо неповнолітньої ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , насильницьких дій сексуального характеру, не пов`язаних з проникненням у тіло неповнолітньої, усвідомлюючи суспільну небезпечність своїх дій, будучи впевненим, що за його діями ніхто не спостерігає, використовуючи безпорадний стан неповнолітньої потерпілої, який виражався в тому, що вона не розуміла сутність та характер вчинюваних щодо неї дій та не могла чинити опір через свій неповнолітній вік, умисно, з метою задоволення своєї статевої пристрасті, вчинив сексуальне насильство, яке полягало у мацанні статевих органів неповнолітньої ОСОБА_11 та у примушуванні її торкатись рукою його оголеного статевого органу, а також у здійснені непристойних дотиків руками та губами до оголених інтимних місць неповнолітньої, чим вчинив продовжуваний злочин.

Також, приблизно 24 грудня 2021 року у нічний час доби, точно встановити дату та конкретну годину події як в ході досудового розслідування, так і в суді не виявилось за можливе, ОСОБА_8 , перебуваючи на кухні будинку АДРЕСА_2 ,- маючи намір задовольнити свою статеву пристрасть з неповнолітньою ОСОБА_11 , яка була із ним знайома, діючи умисно, протиправно, усвідомлюючи власні дії, користуючись її безпорадним станом в силу віку, відсутності специфічного життєвого досвіду (зокрема, в інтимних питаннях), рівня інтелектуального розвитку та індивідуальних особливостей, у зв`язку з чим остання не могла чинити йому опір, без її добровільної згоди, вступив з неповнолітньою ОСОБА_11 в статеві зносини природним способом, а саме: попередньо роздягнувшись з нею, розпочав оральну стимуляцію жіночих геніталій (кунілінгус) неповнолітньої потерпілої, а потім, поклавши її на підлогу, розвів її ноги дещо в сторони в зігнутому положенні, дістав свій статевий орган, який перебував в ерегованому стані, та ввів його у піхву неповнолітньої ОСОБА_11 , після чого протягом близько 10 хвилин здійснював з нею статевий акт, який завершився сім`євиверженням на живіт неповнолітньої потерпілої.

Крім того, приблизно 02 травня 2022 року у нічний час доби, точно встановити дату та конкретну годину події як в ході досудового розслідування, так і в суді не виявилось за можливе, ОСОБА_8 , знаходячись в гаражі на території домоволодіння, що розташоване за адресою: будинок АДРЕСА_1 ,- маючи намір задовольнити свою статеву пристрасть з неповнолітньою ОСОБА_11 , яка була із ним знайома, діючи умисно, повторно, протиправно, усвідомлюючи власні дії, користуючись її безпорадним станом в силу віку, відсутності специфічного життєвого досвіду (зокрема, в інтимних питаннях), рівня інтелектуального розвитку та індивідуальних особливостей, у зв`язку з чим остання не могла чинити йому опір, без її добровільної згоди, вступив з неповнолітньою ОСОБА_11 в статеві зносини природним способом, а саме: попередньо роздягнувшись з нею, розпочав оральну стимуляцію жіночих геніталій (кунілінгус) неповнолітньої потерпілої, а потім, поклавши її на ліжко, розвів її ноги дещо в сторони в зігнутому положенні, дістав свій статевий орган, який перебував в ерегованому стані, та ввів його в піхву неповнолітньої ОСОБА_11 , після чого близько 10 хвилин здійснював з нею статевий акт, який завершився сім`євиверженням на живіт неповнолітньої потерпілої.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 07 травня 2022 року у нічний час доби, точно встановити дату та конкретну годину події як в ході досудового розслідування, так і в суді не виявилось за можливе, ОСОБА_8 , перебуваючи у зальній кімнаті будинку АДРЕСА_2 ,- маючи намір задовольнити свою статеву пристрасть з неповнолітньою ОСОБА_11 , яка була знайома з ним, діючи умисно, повторно, протиправно, усвідомлюючи власні дії, користуючись її безпорадним станом в силу віку, відсутності специфічного життєвого досвіду (зокрема, в інтимних питаннях), рівня інтелектуального розвитку та індивідуальних особливостей, у зв`язку з чим остання не могла чинити йому опір, без добровільної згоди вступив з неповнолітньою ОСОБА_11 в статеві зносини природним способом, а саме: попередньо роздягнувшись з нею, розпочав оральну стимуляцію жіночих геніталій (кунілінгус) останньої, а потім поклавши її на диван, розвів її ноги дещо в сторони в зігнутому положенні, дістав свій статевий орган, який перебував в ерегованому стані та ввів його в піхву неповнолітньої ОСОБА_11 , після чого протягом близько 10 хвилин здійснював з нею статевий акт, який завершився сім`євиверженням на живіт неповнолітньої потерпілої.

В апеляційнійскарзі захисникпросить вирокскасувати узв`язку зневідповідністю висновківсуду,викладених всудовому рішенні,фактичним обставинамкримінального провадження,за наявністюпідстав длязакриття провадження-відсутність подійкримінальних правопорушеньінкримінованих ОСОБА_8 не булозакрито тане ухваленовиправдувальний вирок.Апелянт проситьухвалити новерішення усправі,яким виправдати ОСОБА_8 у зв`язкуз відсутністюподій інкримінованих йому кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 152 , ч. 3 ст. 153 КК України.

В своїх запереченнях прокурор просить апеляційну скаргу захисника залишити без задоволення, а вирок залишити без змін.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення обвинуваченого та його захисника, які просили задовольнити апеляційну скаргу, з`ясувавши думку прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги, перевіривши матеріали провадження, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, виходячи з наступних підстав.

Так, згідно ч. 1 ст. 404 КПК України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційних скарг.

Відповідно до ст. 370 КПК України судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених КПК України. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до ст. 94 КПК України. Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

На думку колегії суддів, суд першої інстанції правильно проаналізував всі докази в їх сукупності, зокрема за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюючи кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення прийшов до вірного висновку винуватості ОСОБА_8 у вчиненнізлочинів,передбачених ч.3ст.153і ч.3ст.152КК України,а саме вчинення дій сексуального характеру, пов`язаних із вагінальним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій, без добровільної згоди неповнолітньої потерпілої особи, особою, яка раніше вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 153 КК України.

Так, в суді першої інстанції, як і в суді апеляційної інстанції обвинувачений заперечував свою причетність до інкримінованих йому злочинів, та пояснив, що неповнолітня потерпіла транслює позицію її законного представника, якою керують мотиви особистої помсти обвинуваченому, оскільки жодного належного та допустимого доказу щодо цього в матеріалах провадження не має.

Колегія суддів вважає, що на підставі аналізу зібраних у даному провадженні доказів та обставин, встановлених судом в ході судового розгляду суд першої інстанції законно та обґрунтовано дійшов висновку про доведеність вини ОСОБА_8 у вчиненнізлочинів передбачених ч. 3 ст. 152, ч. 3 ст. 153 КК України, які йому були інкриміновано органами досудового розслідування.

Так встановлені судом першої інстанції фактичні дані, підтверджується показаннями як потерпілої ОСОБА_11 так і свідків: ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 та ОСОБА_22 . При цьому вищезгадані показання не суперечать один одному, а повністю узгоджуються і доповнюють показання потерпілої, що спростовує аргументи обвинуваченого про те, що його оговорив той чи інший свідок.

Крім того встановлені судом фактичні дані, містяться в наступних досліджених документах:

- висновку експерта № 09-357/2022 від 18.05.2022 року Харківського обласного бюро судово-медичної експертизи, на підставі постанови про призначення судово-медичної експертизи заступника начальника СВ ВП № 1 Богодухівського РВП ГУ НП в Харківській області, 18.05.2022 року було проведено судово-медичну експертизу ОСОБА_11 , 2007 року народження (15 років), та встановлено, що на момент огляду у ОСОБА_11 будь-яких зовнішніх тілесних ушкоджень або їх слідів на тілі встановлено не було. При огляді зовнішніх статевих органів анатомічна цілісність дівочої пліви порушена, вона має сформовані рубчики, що є наслідком загоєння розривів сполучної тканини, давність утворення яких складає понад два тижня до моменту огляду. Із наданої медичної карти амбулаторного хворого № 07/128 на ім`я ОСОБА_11 відомо: «запис від 16.05.2022 року лікар дитячій гінеколог КНП «Валківська ЦРЛ» скарги на гіперемію шкіряних покривів навколо полових губ, рясні виділення з полових шляхів. Піхвові слизові оболонки гіперемовані, стінки рясно вкриті вагінальним виділенням жовто-білого кольору. Шийка матки не візуалізується, дівоча пліва не візуалізується. Своди піхви густо вкриті пінистими вагінальними виділеннями. Матка та придатки безболісні при пальпації, матка та придатки звичайних розмірів, безболісні, рухомі. Виділення жовто-білі, пінисті, з неприємним запахом, рясні. Діагноз: бактеріальний вагіноз, тріхомоніаз під питанням». Згідно наданої документації та огляду лікаря-гінеколога для достовірного діагностування та встановлення характеру запальних змін, що мають місце у ОСОБА_11 , необхідно проведення бактеріологічного дослідження вмісту піхви (т. 2 а. с. 24 25);

- висновку комісійної судово-психологічної експертизи № 11750 від 14.07.2022 року Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. засл. Проф. М.С. Бокаріуса» встановлено, що безпосередня залежність дівчини від співмешканця матері та життєвих обставин, вікові та індивідуальні-психологічні особливості потерпілої, а також бездіяльність дорослих на повідомлення неповнолітньої ОСОБА_23 у віці 13 років про факт її розбещення призвело до подальшого негативного для дитини розвитку подій (систематичного примушування неповнолітньої дитини задовольняти сексуальні потреби співмешканця матері з грудня 2020 року по 08.05.2022 року. Й на підставі синтезу проміжних результатів експерти прийшли до висновків, що неповнолітня ОСОБА_11 має наступні індивідуально-психологічні особливості: нормативний рівень розумового розвитку і функціонування психічних процесів (пам`яті, уваги, мислення, сприйняття) у межах вікової норми, нестійку занижену самооцінку (невпевненість у собі, підсвідоме почуття власної неповноцінності), орієнтування на свій внутрішній світ, вибірковість у між особистому спілкуванні, замкненість, стриманість у прояві емоцій, делікатність, скромність, сором`язливість, боязкість, поступливість (легко піддається впливу), доброзичливість, врівноваженість, нерішучість та деяку інертність у прийнятті рішень, чутливість по відношенню до різних нюансів впливу середовища, схильність до скептицизму, підвищену тривожність. Соціальна поведінка характеризується орієнтуванням на авторитет більш сильної особистості, піддатливість до реального чи уявного тиску людини або групи (що виявляється у зміні поведінки і настанов у відповідність до раніше не поділюваної позиції). У найскладніших життєвих ситуаціях для неї характерна пасивна поведінкова стратегія, що полягає у втечі для вирішення проблем. ОСОБА_11 до надмірного фантазування не схильна. В межах наданих на дослідження матеріалів, неповнолітня потерпіла виходячи з рівня її розумового розвитку, вікових, індивідуально-психологічних особливостей і емоційного стану, що досліджується, була здатна розуміти сексуальний характер вчинюваних із нею дій, але не була здатна в повній мірі до розуміння їх соціального значення, та здійснення ефективного опору (т. 2 а. с. 169 187).

Отже, за допомогою спеціальних знань в галузі психології доведено факт не схильності неповнолітньої потерпілої до фантазування, а також її здатність розуміти сексуальний характер вчинюваних із нею дій, але не здатність в повній мірі до розуміння їх соціального значення, та здійснення ефективного опору.

З вищенаведених підстав, колегія суддів, не бачить підстав для сумніву у достовірності показань потерпілої, а тому позицію обвинуваченого сприймає як спосіб свого захисту.

Крім зазначеного, вина обвинуваченого ОСОБА_8 також доведена іншими письмовими та речовими доказами, які містяться в матеріалах кримінального провадження та наведені у вироку.

Твердження обвинуваченого про те, що оскільки у потерпілої були відсутні тілесні ушкодження то це начебто спростовує вчинення ним згаданих кримінальних правопорушень не узгоджується з тим, що під час кваліфікації дій інкримінованих особі щодо вчинення нею злочину, передбаченого ч. 3 ст. 152 КК України, ключовим аспектом є наявність проникнення в тіло, незалежно від виду проникнення, яке може бути вагінальним, анальним або оральним, кількості та послідовності таких проникнень, а також з використанням чого воно мало місце (геніталій або будь-якого іншого предмета).

З урахуванням цього, колегія суддів виходить з того, що законодавець на цей час не вимагає наявності в діях винної особи фізичного насильства, погрози його застосування або використання безпорадного стану потерпілої особи, тобто відсутність тілесних ушкоджень не є підставою задля виправдування особи, якщо наявні факти, що можуть свідчити про відсутність добровільної згоди потерпілої.

Отже, обвинувачений ОСОБА_8 усвідомлюючи неповнолітній стан потерпілої ОСОБА_11 , а також те, що в силу свого віку, вона не розуміла в повній мірі сутність та характер вчинюваних щодо неї дій, їх соціальне значення, що підтверджується висновком експертизи, користуючись своєю значною фізичною та психологічною перевагою над нею, внаслідок чого вона не могла чинити ефективний опір, будучи знайомим її матері та вхожим у їх родину, без добровільної згоди потерпілої особи, з метою задоволення своєї статевої пристрасті вчинив злочини, що висуваються йому у провину.

Виходячи з вищезазначених мотивів, а також приймаючи і погоджуючись з аргументацією суду першої інстанції, колегія суддів приходить до висновку, що оскільки наведені у вироку докази узгоджуються між собою і не суперечать один одному то суд першої інстанції правильно надав їм оцінку.

Ухвалюючи оскаржуванерішення,суд першоїінстанції дотримавсявимог процесуальногоі матеріальногоправа,ухвалив законнета обґрунтованерішення.Підстав дляскасування судовогорішення узв`язку знеповнотою судовогорозгляду,невідповідність висновківсуду,викладених усудовому рішенніфактичним обставинам,виходячи зположення ст.ст.410,411КПК України,колегію суддів,не встановлено.

Враховуючи вищевикладене, суд апеляційної інстанції не вбачає законних та обґрунтованих підстав для задоволення апеляційних вимог.

На підставі викладеного, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу захисника слід залишити без задоволення, а оскільки апеляційною інстанцією не встановлені підстави для зміни чи скасування судового рішення, то вирок суду залишається без змін.

Керуючись ст. ст. 405, 407, 409, 419 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу залишити без задоволення.

Вирок Нововодолазького районного суду Харківської області від 14 вересня 2023 року стосовно ОСОБА_8 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Касаційного кримінального суду Верховного Суду протягом трьох місяців з дня проголошення.

Головуючий

Судді

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117297538
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи Зґвалтування

Судовий реєстр по справі —615/782/22

Ухвала від 12.06.2024

Кримінальне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Мащенко С. В.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яновська Олександра Григорівна

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яновська Олександра Григорівна

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Ухвала від 08.11.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Ухвала від 01.11.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Вирок від 14.09.2023

Кримінальне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Мащенко С. В.

Ухвала від 20.07.2023

Кримінальне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Мащенко С. В.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Мащенко С. В.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Гєрцик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні