Ухвала
від 28.02.2024 по справі 642/2054/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

28.02.2024

Справа №642/2054/22

Провадження№1-кс/642/715/24

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

28 лютого 2024 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_4 про здійсненняспеціального досудовогорозслідування у кримінальному провадженні №62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України,

встановив:

До слідчого судді надійшло вказане клопотання, в обгрунтування якого слідчим зазначено, що Другим слідчим відділом (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державногобюро розслідувань,розташованого умісті Полтаві,проводиться досудоверозслідування укримінальному провадженні№62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період часу з 07.03.2022 по 18.08.2022 (більш точний час органом досудового розслідування не встановлено) ОСОБА_6 , перебуваючи на тимчасово окупованій території міста Ізюм Харківської області, в невстановленому в ході досудового розслідування місці, будучи працівником правоохоронного органу України, протиправно, умисно, за власним бажанням, не маючи на те відповідних встановлених законодавством повноважень, без отримання будь-яких вказівок від керівництва Державної податкової служби України, з метою надання допомоги ворожій державі РФ та заподіяння шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, державній, економічній та інформаційній безпеці України, в період збройного конфлікту в умовах воєнного стану, вступила у контакт з невстановленими в ході досудового розслідування представниками збройних формувань РФ на території міста Ізюм Харківської області, пройшла співбесіду та атестацію з представниками окупаційних військ на зайняття посади податківця у створюваному окупантами податковому органу.

В подальшому, ОСОБА_6 отримала від вказаних осіб пропозицію про співпрацю з представниками РФ, з метою становлення та зміцнення окупаційної влади РФ та недопущення контролю України над територією м. Ізюм Харківської області, тобто переходу на бік ворога, що виражалося у вступі ОСОБА_6 до незаконно створеного органу окупаційної адміністрації ЗС РФ на території м.Ізюм «Податкова служба Харківської області», цільовим призначенням якого є незаконне адміністрування обов`язкових платежів з мешканців тимчасово окупованої території Харківської області.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на вчинення державної зради шляхом переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, вчинений в умовах воєнного стану, в періодчасу з07.03.2022по 18.08.2022(більшточний часорганом досудовогорозслідування невстановлено) ОСОБА_6 ,перебуваючи натимчасово окупованійтериторії м.Ізюм,Харківської області,в невстановленомув ходідосудового розслідуваннямісці, добровільно погодилася активно співпрацювати з представниками окупаційної держави РФ та вступила до незаконно створеного органу окупаційної адміністрації ЗС РФ на території м.Ізюм «Податкова служба Харківської області», цільовим призначенням якого є незаконне адміністрування та стягнення на користь окупаційних військ обов`язкових платежів з мешканців тимчасово окупованої території Харківської області.

Продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на вчинення державної зради, шляхом переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, вчинений в умовах воєнного стану, ОСОБА_6 використала свої знання та досвід співробітника Державної податкової служби України, з метою забезпечення становлення та функціонування на території тимчасово окупованого Ізюмського району Харківської області незаконно створеного органу окупаційної адміністрації «Податкова служба Харківської області», сформувала та передала наявні в Ізюмському відділі камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління Державної податкової служби в Харківській області дані платників податків на території Ізюмського району Харківської області представникам окупаційних військ та забезпечила здійснення патентування (видачу патентів) підприємницької діяльності господарчих суб`єктів на території Ізюмського району Харківської області, стягнення за це визначених представниками окупаційних військ сум грошових коштів та податкових платежів, що призвело до надходження у фінансові фонди окупаційної влади грошових надходжень.

Тобто, своїми умисними протиправними діями ОСОБА_6 , будучи працівником правоохоронного органу України, порушуючи вимоги ст.ст. 17, 19, 65 Конституції України, якими передбачено обов`язок громадян України щодо захисту Вітчизни, суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України, та зобов`язання діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, вступила до незаконно створеного органу, окупаційної адміністрації «Податкова служба Харківської області», що призвело до надходження у фінансові фонди окупаційної влади грошових надходжень, здійснивши, тим самим, перехід на бік ворога в період збройного конфлікту з РФ, в умовах воєнного стану, тобто умисно вчинила діяння на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності,державній,економічній таінформаційній безпеці України.

Обставини, які дають підстави підозрювати ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України підтверджуються наступними доказами:

-протоколом допиту свідка ОСОБА_7 від 29.07.2022;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_8 від 03.08.2022;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_9 від 03.09.2022;

-матеріалами другого оперативного відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві (вих.№455вн/15-03-2 від 17.06.2022)

-матеріалами другого оперативного відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві (вих.№498вн/15-03-2 від 30.06.2022);

-матеріалами другого оперативного відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві (вих.№621вн/15-03-2 від 26.07.2022);

-матеріалами другого оперативного відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві (вих.№699вн/15-03-2 від 11.08.2022);

-матеріалами другого оперативного відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві (вих.№783вн/15-03-2 від 29.08.2022).

22.08.2022 відносно ОСОБА_6 складено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України, яке, у відповідності до вимог ст.ст. 278, 111, 135 КПК України, у зв`язку з неможливістю вручення, через перебування ОСОБА_6 на тимчасово окупованій території України, було направлено на опублікування в засобі масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора. Виходячи з викладеного, 22.08.2022, ОСОБА_6 набула процесуального статусу підозрюваного та була викликана для проведення допиту та інших слідчих (розшукових) дій на 10 год. 00 хв. 30.08.2022 та 31.08.2022.

В порушення вимог ст.ст. 42, 135 КПК України, підозрювана ОСОБА_6 на виклики 30.08.2022 та 31.08.2022 не з`явилася, причини своєї неявки слідчому не повідомила, документів, які б підтверджували поважність причин неявки не надала.

У зв`язку з викладеним, 17.09.2022 ОСОБА_6 оголошено у розшук постановою слідчого.

В подальшому, органом досудового розслідування отримано ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м.Харкова, якими надано дозвіл на затримання ОСОБА_6 , з метою її приводу для участі в розгляді клопотання про застосування відносно неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою

До сьогоднішнього дня, ОСОБА_6 не затримана, до органу досудового розслідування не доставлена та згідно отриманих під час досудового розслідування доказів, після звільнення м.Ізюм Харківської області Збройними Силами України, переховується від органів слідства та суду на території держави-агресора.

Тому орган досудового розслідування вважає, що викладені вище обставини надають змогу вважати, що існують підстави для проведення спеціального досудового розслідування відносно ОСОБА_6 , у зв`язку з її переховуванням на території, підконтрольній державі-агресору.

Прокурор та слідчий в судовому засіданні підтримав доводи та вимоги клопотання, просив його задовольнити.

Захисник заперечувала проти клопотання з підставі необґрунтованості та відсутності доказів перебування ОСОБА_6 на території, підконтрольній державі-агресору.

Вислухавши учасників провадження, вивчивши клопотання та дослідивши докази, якими воно обґрунтовується, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч.2 ст.1КПКУкраїни кримінальне процесуальне законодавство України складається з відповідних положень Конституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною РадоюУкраїни,цьогоКодексу та інших законів України.

Згідно до ст.297-1КПКУкраїни спеціальне досудове розслідування (inabsentia) здійснюється стосовно одного чи декількох підозрюваних згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень глави «Особливості спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень».

Частиною 2 статті 297-1КПКУкраїни визначено, що спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбачених статтями 109, 110, 110-2, 111, 111-1, 111-2,112,113,114,114-1,114-2,115, 116, 118, частиною другою статті 121, частиною другою статті 127, частинами другою і третьою статті 146, статтями 146-1,147, частиною другою п`ятою статті 191 (у випадку зловживання службовою особою своїм службовим становищем), статтями 209, 255-258, 258-1, 258-2, 258-3, 258-4, 258-5, 348, 364, 364-1, 365, 365-2, 368,368-2, 368-3, 368-4, 369, 369-2, 370, 379, 400, 408, 436, 436-1, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 Кримінального кодексу України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошений у міжнародний розшук.

Постановою Верховної Ради України від 27 січня 2015 року № 129-VІІІ затверджено Звернення Верховної Ради до Організації Об`єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання РФ державою-агресором.

Законом України від 22.05.2022 № 2265-ІХ «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії РФ як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну» РФ визнана державою-терористом (державою-агресором).

Згідно ч. 1ст. 42 КПК Українипідозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому ст.ст. 276-279 цього Кодексу, повідомлено про підозру, особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак, його не вручено їй внаслідок не встановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Частиною 8 ст. 135 КПК України визначено, що повістка про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливості вручення їй такої повістки згідно з частинами першою, другою, четвертою -сьомою цієї статті, публікується в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора. Особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, вважається такою, яка належним чином повідомлена про виклик, з моменту опублікування повістки про її виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора. У випадку наявності в особи, зазначеної в абзаці першому цієї частини, захисника (захисників) копія повістки про її виклик надсилається захиснику (захисникам).

Як слідуєзнаданихматеріалів, з початку повномасштабного вторгнення зс РФ на територію України та окупації м.Ізюм Харківської обл. ОСОБА_6 , обіймаючи посаду головного державного інспектора Ізюмського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ Державної податкової служби у Харківській обл., перебувала на тимчасово окупованій території м. Ізюм Харківської області та вступила у співпрацю з представниками окупаційної влади.

22.08.2022 ОСОБА_6 у спосіб, передбачений ст. 135 КПК України, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

Постановою слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_4 від 17.09.2022 оголошено розшук підозрюваної ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно рапорту о/у оперативного відділу ТУ ДБР, розташованого в м. Полтаві, ОСОБА_10 від 08.11.2022, на виконання доручення слідчого встановлено, що ОСОБА_6 з початку деокупації Збройними силами України Ізюмського району Харківської області залишила місце свого проживання і разом з представниками окупаційної влади виїхала до ТОТ Луганської обл.

Ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Харкова від 13.09.2023 надано дозвіл на затримання підозрюваної ОСОБА_6 з метою приводу до суду для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу.

З рапорту ст. о/у з ОВС Другого оперативного відділу ТУ ДБР, розташованого в м. Полтаві, ОСОБА_11 від 21.02.2024 вбачається, що під час проведення стабілізаційних заходів не деокупованій території Ізюмського району Харківської області встановлено, що головний державний інспектор Ізюмського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Харківській обл. ОСОБА_6 з початку деокупації Збройними силами України Ізюмського району Харківської області залишила місце свого проживання і разом з представниками окупаційної влади виїхала до ТОТ Луганської обл. Згодом вона у супроводі представників рф здійснила виїзд на територію рф.

З даних начальника Головного центру обробки спеціальної інформації ДПС України ОСОБА_12 від 22.02.2024, відомостей про перетинання державного кордону України гр. ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 24.02.2022 по 22.02.2024 в базі не виявлено. Відтак, вбачається, що на підконтрольну територію України гр. ОСОБА_6 не поверталася.

Зазначене, а також інші матеріали клопотання спростовують заперечення захисника щодо необгрунтованості клопотання слідчого.

Обставини, що дають підстави обґрунтовано підозрювати ОСОБА_6 у вчиненні інкримінованого їй злочину, підтверджуються зібраними у ході досудового розслідування матеріалами та доказами, зазначеними вище та долученими до матеріалів клопотання.

Враховуючи, що підозрювана ОСОБА_6 на теперішній час переховується від органів досудового розслідування, наявні підстави вважати, що вона перебуває на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, тому, відповідно до діючого законодавства, зазначена особа належним чином повідомлена про виклик на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора та у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження.

Таким чином, слідчим суддею встановлено, що ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (злочину) за ч.2 ст. 111 КК України, підозру обґрунтовано зібраними доказами, підозрювана переховується від органів досудового розслідування та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, після деокупації Ізюмського району Харківської обл. виїхала на територію держави-агресора ? рф, у зв`язку з чим оголошена в розшук.

Враховуючи викладене, а також правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на положеннях ст.ст.297-1,297-2,297-4 КПК України, приходжу до висновку про наявність підстав для надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України.

Керуючись ст.ст. 297-1,297-3,297-4, 372, 395 КПК України, слідчий суддя,-

ухвалив:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України.

Ухвала підлягає негайному виконанню з моменту її оголошення.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117300791
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Державна зрада

Судовий реєстр по справі —642/2054/22

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 26.12.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні