Ухвала
від 30.04.2024 по справі 642/2054/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

30.04.2024

справа № 642/2054/22

провадження № 1-кс/642/1354/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 квітня 2024 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державногобюро розслідувань,розташованого умісті Полтаві, старшого лейтенанта Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , погоджене прокурором, про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.111 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

До Ленінського районного суду м. Харкова надійшло клопотання слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань,розташованого у місті Полтаві, старшого лейтенанта Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.111 КК України.

На обґрунтування клопотання слідчий вказує, що Другим слідчим відділом (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державногобюро розслідувань,розташованого умісті Полтаві,проводиться досудоверозслідування укримінальному провадженні№62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.111 КК України.

Процесуальне керівництво здійснюється обласною прокуратурою.

Встановлено, що в період часу з 07.03.2022 по 18.08.2022 (більш точний час органом досудового розслідування не встановлено) ОСОБА_5 , перебуваючи на тимчасово окупованій території міста Ізюм Харківської області, в невстановленому в ході досудового розслідування місці, будучи працівником правоохоронного органу України, протиправно, умисно, за власним бажанням, не маючи на те відповідних встановлених законодавством повноважень, без отримання будь-яких вказівок від керівництва Державної податкової служби України, з метою надання допомоги ворожій державі РФ та заподіяння шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, державній, економічній та інформаційній безпеці України, в період збройного конфлікту в умовах воєнного стану, вступила у контакт з невстановленими в ході досудового розслідування представниками збройних формувань РФ на території міста Ізюм Харківської області, пройшла співбесіду та атестацію з представниками окупаційних військ на зайняття посади податківця у створюваному окупантами податковому органу.

В подальшому, ОСОБА_5 отримала від вказаних осіб пропозицію про співпрацю з представниками РФ, з метою становлення та зміцнення окупаційної влади РФ та недопущення контролю України над територією м. Ізюм Харківської області, тобто переходу на бік ворога, що виражалося у вступі ОСОБА_5 до незаконно створеного органу окупаційної адміністрації ЗС РФ на території м.Ізюм «Податкова служба Харківської області», цільовим призначенням якого є незаконне адміністрування обов`язкових платежів з мешканців тимчасово окупованої території Харківської області.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на вчинення державної зради шляхом переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, вчинений в умовах воєнного стану, в періодчасу з07.03.2022по 18.08.2022(більшточний часорганом досудовогорозслідування невстановлено) ОСОБА_5 ,перебуваючи натимчасово окупованійтериторії м.Ізюм,Харківської області,в невстановленомув ходідосудового розслідуваннямісці, добровільно погодилася активно співпрацювати з представниками окупаційної держави РФ та вступила до незаконно створеного органу окупаційної адміністрації ЗС РФ на території м.Ізюм «Податкова служба Харківської області», цільовим призначенням якого є незаконне адміністрування та стягнення на користь окупаційних військ обов`язкових платежів з мешканців тимчасово окупованої території Харківської області.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, а саме у державній зраді, тобто діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, вчинений в умовах воєнного стану.

22.08.2022 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.111 КК України.

17.09.2022 досудове розслідування у кримінальному провадженні зупинене, у зв`язку із оголошенням у розшук підозрюваної ОСОБА_5 .

Ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_6 від 28.02.2024 надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №62022170020000701від 15.09.2022 щодо підозрюваної ОСОБА_5 .

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 злочину, передбаченого ч.2 ст.111 КК України підтверджується:протоколом допиту свідка ОСОБА_7 від 29.07.2022;протоколом допиту свідка ОСОБА_8 від 03.08.2022;протоколом допиту свідка ОСОБА_9 від 03.09.2022;матеріалами другого оперативного відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві (вих.№455вн/15-03-2 від 17.06.2022); матеріалами другого оперативного відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві (вих.№498вн/15-03-2 від 30.06.2022); іншими доказами, зібраними під час досудового розслідування у своїй сукупності.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 219 КПК України з дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину. Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченомупараграфом 4глави 24 цього Кодексу, відповідно до ч. 4 ст. 219 КПК України.

Постановою заступника керівника Харківської обласної прокуратури ОСОБА_10 від 29.03.2024, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 03.05.2024.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений упункті 4частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановленихпунктами 2і3частини четвертоїстатті 219цього Кодексу до шести місяців слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора.

Під час досудового розслідування проведено ряд слідчих (розшукових) дій, які дають підстави обґрунтовано підозрювати ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення, однак завершити досудове розслідування в трьох місячний строк, який закінчується 03.05.2024, не представляється можливим у зв`язку з тим, що в даному кримінальному провадженні необхідно виконати інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, спрямовані на отримання та перевірку отриманих доказів для повного, всебічного та неупередженого дослідження обставин вказаного кримінального провадження.

Таким чином, завершити досудове розслідування до спливу зазначеного вище трьох місячного строку не представляється можливим внаслідок особливої складності кримінального провадження, оскільки під час подальшого розслідування необхідно виконати наступне:

-отримати в ГУ ДПС в Харківській області тимчасовий доступ до матеріалів особової справи ОСОБА_5 з метою отримання зразків її почерку, на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 від 10.04.2024;

-призначити та отримати висновок судової почеркознавчої експертизи, з метою ідентифікації підписів, виконаних від імені ОСОБА_5 у документах, виявлених під час обшуку приміщення незаконного органу окупаційної адміністрації, що виконував функції поліції на тимчасово окупованій території м.Ізюм Харківської області;

-допитати додатково встановлених свідків у кримінальному провадженні;

-виконати вимоги ст.290 КПК України та ознайомити сторону захисту з матеріалами досудового розслідування.

Вирішення вказаних питань і проведення слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій має суттєве значення для прийняття остаточного рішення у даному кримінальному провадженні.

Строки проведення зазначених процесуальних дій не залежать від слідчого, оскільки експертизи проводяться експертною установою.

Результати перелічених слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій мають суттєве значення для встановлення наявності або відсутності складу злочину, правильної правової кваліфікації кримінального правопорушення, тобто мають суттєве значення для досудового розслідування та судового розгляду.

Таким чином, враховуючи конкретні обставини, закінчити досудове розслідування у трьох місячний строк неможливо внаслідок особливої складності кримінального провадження.

На підставівикладеного,беручи доуваги,що закінчитидосудове розслідуванняв строкдо 03.05.2024не виявляєтьсяможливим внаслідок особливої складності кримінального провадження, а вказані процесуальні дії не могли бути здійснені та завершенні раніше з об`єктивних причин, які не залежать від слідчого та прокурора, для виконання зазначених слідчих та процесуальних дій необхідний строк, не менший ніж п`ять місяців.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав у повному обсязі та просив його задовольнити.

Захисник ОСОБА_4 до суду з`явилася. Проти продовження строків досудового розслідування та задоволення клопотання не заперечував.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, дослідивши клопотання, копії матеріалів, якими прокурор обґрунтовує доводи клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, Другим слідчим відділом (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державногобюро розслідувань,розташованого умісті Полтаві,проводиться досудоверозслідування укримінальному провадженні№62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.111 КК України.

22.08.2022 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.111 КК України.

17.09.2022 досудове розслідування у кримінальному провадженні зупинене, у зв`язку із оголошенням у розшук підозрюваної ОСОБА_5 .

Ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_6 від 28.02.2024 надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №62022170020000701від 15.09.2022 щодо підозрюваної ОСОБА_5 .

Постановою заступника керівника Харківської обласної прокуратури ОСОБА_10 від 29.03.2024, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 03.05.2024.

Завершити досудове розслідування до спливу зазначеного вище тримісячного строку не представляється можливим внаслідок складності кримінального провадження, оскільки під час подальшого розслідування необхідно виконати значний обсяг слідчих та процесуальних дій, зазначених вище.

Частина 1 статті 219 КПК України зазначає, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно до пункту 4 частини 3 статті 219 КПК України, досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Водночас, частиною 4 статті 219 КПК України встановлено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ст. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк зазначений у пункті 4 частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу: до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора.

Слідчим суддею може бути продовжено строк досудового розслідування злочину за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора, з дня повідомлення особі про підозру про злочин, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження (частина 3, 4 статті 294 КПК України).

Частиною 5 статті 295-1 КПК України встановлено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, що клопотання слідчого за змістом та обґрунтуванням відповідає вимогам, передбаченим статті 295-1 КПК України, та стороною обвинувачення доведена необхідність продовження строку досудового розслідування, оскільки такий додатковий строк необхідний для проведення всього комплексу слідчих та процесуальних дій, зазначених у клопотанні.

Вказані слідчі (розшукові) та процесуальні дії не були завершені раніше у зв`язку з особливою складністю кримінального провадження, яка полягає у необхідності виконання значного обсягу слідчих та процесуальних дій, проведення яких ускладнено військовою агресією рф проти України.

Завершити досудове розслідування до спливу зазначеного вище трьох місячного строку не представляється можливим внаслідок особливої складності кримінального провадження, оскільки під час подальшого розслідування необхідно виконати наступне:отримати в ГУ ДПС в Харківській області тимчасовий доступ до матеріалів особової справи ОСОБА_5 з метою отримання зразків її почерку, на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 від 10.04.2024;призначити та отримати висновок судової почеркознавчої експертизи, з метою ідентифікації підписів, виконаних від імені ОСОБА_5 у документах, виявлених під час обшуку приміщення незаконного органу окупаційної адміністрації, що виконував функції поліції на тимчасово окупованій території м.Ізюм Харківської області;допитати додатково встановлених свідків у кримінальному провадженні;виконати вимоги ст.290 КПК України та ознайомити сторону захисту з матеріалами досудового розслідування.

Вказані слідчі та процесуальні дії не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних причин, зокрема через складність кримінального провадження, великий обсяг проведених слідчих (розшукових), процесуальних дій.

На переконання слідчого судді, для проведення слідчих та процесуальних дій, зазначених слідчим у клопотанні, є доцільним продовження строку досудового розслідування до чотирьох місяців, оскільки на даний час є очевидним той факт, що провести слідчі розшукові дії, призначити і провести інші необхідні для досудового розслідування процесуальні дії у строк до 03.05.2024 є неможливим внаслідок особливої складності провадження.

Зважаючи на викладене, те, що строк, на який прохає слідчий продовжити строк досудового розслідування, не перевищує визначеного законодавством строку, слідчий суддя погоджується з твердженням сторони обвинувачення, що для виконання зазначених слідчих та процесуальних дій необхідний строк, не менше п`яти місяців, який є достатнім часом для проведення повного та неупередженого досудового розслідування, у зв`язку з чим, клопотання підлягає задоволенню, а строк досудового розслідування продовженню.

Керуючись статтями 219, 294, 295-1, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державногобюро розслідувань,розташованого умісті Полтаві, старшого лейтенанта Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , погоджене прокурором, про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.111 КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про кримінальне правопорушення у якому внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №62022170020000701 від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч.2 ст.111 КК України, до п`яти місяців, тобто до 03.07.2024.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали виготовлено 30.04.2024.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118744439
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Державна зрада

Судовий реєстр по справі —642/2054/22

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 26.12.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні