Ухвала
від 10.04.2024 по справі 642/2054/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

10.04.2024

Справа № 642/2054/22

Провадження № 1-кс/642/1157/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2024 року м. Харків

Слідчий суддяЛенінського районногосуду м.Харкова ОСОБА_1 ,за участюсекретаря ОСОБА_2 ,розглянувши клопотанняслідчого Другогослідчого відділу(здислокацією вм.Харкові)Територіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умісті Полтаві ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ додокументів укримінальному провадженні№62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Другого слідчого відділу (з дислокацією в м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 , звернулася до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів.

В клопотанні зазначив, що Другим слідчим відділом (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державногобюро розслідувань,розташованого умісті Полтаві,проводиться досудоверозслідування укримінальному провадженні№62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України.

Другим слідчим відділом (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державногобюро розслідувань,розташованого умісті Полтаві,проводиться досудоверозслідування укримінальному провадженні№62022170020000701від 15.09.2022 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період часу з 07.03.2022 по 18.08.2022 (більш точний час органом досудового розслідування не встановлено) ОСОБА_4 , перебуваючи на тимчасово окупованій території міста Ізюм Харківської області, в невстановленому в ході досудового розслідування місці, будучи працівником правоохоронного органу України, протиправно, умисно, за власним бажанням, не маючи на те відповідних встановлених законодавством повноважень, без отримання будь-яких вказівок від керівництва ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою надання допомоги ворожій державі РФ та заподіяння шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, державній, економічній та інформаційній безпеці України, в період збройного конфлікту в умовах воєнного стану, вступила у контакт з невстановленими в ході досудового розслідування представниками збройних формувань РФ на території міста Ізюм Харківської області, пройшла співбесіду та атестацію з представниками окупаційних військ на зайняття посади податківця у створюваному окупантами податковому органу.

В подальшому, ОСОБА_4 отримала від вказаних осіб пропозицію про співпрацю з представниками РФ, з метою становлення та зміцнення окупаційної влади РФ та недопущення контролю України над територією м. Ізюм Харківської області, тобто переходу на бік ворога, що виражалося у вступі ОСОБА_4 до незаконно створеного органу окупаційної адміністрації ЗС РФ на території м.Ізюм « ІНФОРМАЦІЯ_2 », цільовим призначенням якого є незаконне адміністрування обов`язкових платежів з мешканців тимчасово окупованої території Харківської області.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на вчинення державної зради шляхом переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, вчинений в умовах воєнного стану, в періодчасу з07.03.2022по 18.08.2022(більшточний часорганом досудовогорозслідування невстановлено) ОСОБА_4 ,перебуваючи натимчасово окупованійтериторії м.Ізюм,Харківської області,в невстановленомув ходідосудового розслідуваннямісці, добровільно погодилася активно співпрацювати з представниками окупаційної держави РФ та вступила до незаконно створеного органу окупаційної адміністрації ЗС РФ на території м.Ізюм « ІНФОРМАЦІЯ_2 », цільовим призначенням якого є незаконне адміністрування та стягнення на користь окупаційних військ обов`язкових платежів з мешканців тимчасово окупованої території Харківської області.

Продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на вчинення державної зради, шляхом переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, вчинений в умовах воєнного стану, ОСОБА_4 використала свої знання та досвід співробітника ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою забезпечення становлення та функціонування на території тимчасово окупованого Ізюмського району Харківської області незаконно створеного органу окупаційної адміністрації « ІНФОРМАЦІЯ_2 », сформувала та передала наявні в ІНФОРМАЦІЯ_3 дані платників податків на території Ізюмського району Харківської області представникам окупаційних військ та забезпечила здійснення патентування (видачу патентів) підприємницької діяльності господарчих суб`єктів на території Ізюмського району Харківської області, стягнення за це визначених представниками окупаційних військ сум грошових коштів та податкових платежів, що призвело до надходження у фінансові фонди окупаційної влади грошових надходжень.

Тобто, своїми умисними протиправними діями ОСОБА_4 , будучи працівником правоохоронного органу України, порушуючи вимоги ст.ст. 17, 19, 65 Конституції України, якими передбачено обов`язок громадян України щодо захисту Вітчизни, суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України, та зобов`язання діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, вступила до незаконно створеного органу, окупаційної адміністрації « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що призвело до надходження у фінансові фонди окупаційної влади грошових надходжень, здійснивши, тим самим, перехід на бік ворога в період збройного конфлікту з РФ, в умовах воєнного стану, тобто умисно вчинила діяння на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності,державній,економічній таінформаційній безпеці України.

На сьогоднішній день у органу досудового розслідування виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до речей і документів, а саме матеріалів особової справи співробітника ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 . Отримання зазначених матеріалів надасть змогу встановити повні і точні дані про проходження служби ОСОБА_4 в податкових органах. Крім того, у матеріалах особової справи ОСОБА_4 містяться документи з рукописними записами та підписами останньої, необхідні для проведення судової почеркознавчої експертизи з метою ідентифікації підписів ОСОБА_4 , виконаних у документах, створених під час функціонування незаконного органу окупаційної адміністрації російської федерації.

Таким чином, інформація, яка міститься у матеріалах особової справи ОСОБА_4 містить відомості, що в сукупності з іншими документами у кримінальному провадженні можуть мати істотне значення для встановлення його обставин.

При цьому, необхідним вбачається отримання тимчасового доступу з можливістю вилучення копій документів, з одночасним вилученням оригіналів тих документів, в яких містяться рукописні записи і підписи ОСОБА_4 .

Без отримання вищезазначеної інформації, на даний час, неможливо повно встановити обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, згідно ст. 91 КПК України, зокрема, обставини події кримінального правопорушення, дані про особу, яка підозрюється у його вчиненні тощо.

Матеріали особової справи ОСОБА_4 знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 .

З метою запобігання можливого несанкціонованого витоку інформації з боку службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 , на підставі ч.2 ст.163 КПК України, прошу розглянути дане клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться зазначена інформація.

Враховуючи, що вказану інформацію (докази) отримати у інший спосіб неможливо, так як і неможливо і в інший спосіб встановити обставини вказаного кримінального правопорушення, а також з метою проведення швидкого, повного і неупередженого досудового розслідування необхідно отримати тимчасовий доступ до документів.

Слідчий у судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд клопотання у його відсутності. Клопотання підтримує у повному обсязі.

У судове засідання представник ІНФОРМАЦІЯ_4 у володінні якого знаходяться документи, не викликався відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України, оскільки слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення інформації.

За таких обставин відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття представника не є перешкодою розгляду клопотання.

У відповідності до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України.

На підставі ч.4 ст.107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Як зазначено у ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно зі ст. ст. 162, 163 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю: відомості, які можуть становити лікарську таємницю, персональні данні особи, що знаходяться у її особистому володінні, або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, тобто персональні дані особи, полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Як зазначено у ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підстава щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

Таким чином, вищезазначені обставини дають слідчому судді підстави для висновку про наявність передбачених ст.132, ч.5 ст.163 та ч.6 ст.163 КПК України підстав для задоволення клопотання, та надає дозвіл на доступ до документів.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.132, 159, 160, 162, 163 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчогоДругого слідчоговідділу (здислокацією вм.Харкові)Територіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умісті Полтаві ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ додокументів укримінальному провадженні№62022170020000701від 15.09.2022 запідозрою ОСОБА_4 у вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.111КК України задовольнити.

Надати слідчому другого слідчого відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей і документів, які зберігаються в ІНФОРМАЦІЯ_4 , за адресою: АДРЕСА_1 , а саме матеріалів особової справи співробітника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , з можливістю вилучення оригіналів документів, що містять рукописні записи і підписи ОСОБА_4 , а також вилучення копій інших документів.

Виконання ухвали доручити ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Строк дії ухвали становить два місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118257314
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Державна зрада

Судовий реєстр по справі —642/2054/22

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 26.12.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні