Ухвала
від 27.02.2024 по справі 918/1128/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"27" лютого 2024 р.Справа №918/1128/22

Господарський суд Рівненської області у складі судді А.Качура,

розглянув матеріали клопотання ліквідатора про скасування арештів

у справі справи за заявою: Комунального підприємства "Управління майновим комплексом" Рівненської міської ради

про: банкрутство

боржник: Комунальне підприємство "Управління майновим комплексом" Рівненської міської ради

кредитор: Приватне акціонерне товариство "Рівнеобленерго"

кредитор: Товариство з обмеженою відповідальністю "Газова Компанія"

кредитор: ОСОБА_1

кредитор: Фінансовий відділ Городоцької сільської ради

кредитор: Товариство з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія"

кредитор: Головне управління ДПС у Рівненській області

кредитор: ОСОБА_2

кредитор: ОСОБА_3

кредитор: ОСОБА_4

кредитор: Рівненське обласне виробниче комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства "Рівнеоблводоканал"

кредитор: Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз"

кредитор: Приватне підприємство "Рівнетеплосервіс"

секретар судового засідання: С.Коваль

представники сторін в судове засідання не з`явились

29 грудня 2022 року Комунальне підприємство "Управління майновим комплексом" Рівненської міської ради (код ЄДРПОУ 35597574) звернулося до Господарського суду Рівненської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою суду від 17 січня 2023 року відкрито провадження у справі №918/1128/22 про банкрутство Комунального підприємства "Управління майновим комплексом" Рівненської міської ради, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено Мельник Ірину Анатоліївну, проведення попереднього засідання суду призначено на 21 березня 2023 року.

17 січня 2023 року здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Постановою суду від 21 листопада 2023 року визнано банкрутом Комунальне підприємство "Управління майновим комплексом" Рівненської міської ради, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, припинено повноваження розпорядника майна, призначено ліквідатором Мельник Ірину Анатоліївну.

16 лютого 2024 року ліквідатором боржника подано клопотання про зняття арештів накладених на розрахункові рахунки боржника на підставі постанови Рівненського міського відділу ДВС Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) ВП №63279530 від 12 жовтня 2020 року.

Ухвалою суду від 07 лютого 2024 року вказане клопотання прийняте до розгляду, судове засідання для розгляду призначено на 27 лютого 2024 року.

В судове засідання представники сторін не з`явились.

Вивчивши матеріали справи, розглянувши клопотання ліквідатора про скасування арештів накладених на кошти боржника судом встановлено наступне.

У своєму клопотанні про скасування арештів накладених на кошти боржника ліквідатор вказує, що на розрахунковий рахунок, який відкритий боржником, та який є ліквідаційним накладено арешт згідно постанови про арешт коштів боржника №72651091 від 27 грудня 2023 року.

Разом з тим ліквідатор вказує, що оскільки в процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійснення реалізації майна банкрута, відповідно ліквідатор позбавлений можливості виконати завдання, що покладаються на нього в процедурі ліквідації боржника.

Згідно з визначеннями статті 1 Закону України "Про виконавче провадження", виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до статті 18 Закону України "Про виконавче провадження" виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право зокрема: накладати арешт на майно боржника, опечатувати, вилучати, передавати таке майно на зберігання та реалізовувати його в установленому законодавством порядку; накладати арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти, які перебувають у касах, на рахунках у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг та органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (крім коштів на єдиному рахунку, відкритому у порядку, визначеному статтею 35-1 Податкового кодексу України, коштів на рахунках платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, коштів на електронних рахунках платників акцизного податку, коштів на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом), на рахунки в цінних паперах, на електронні гроші, які зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, а також опечатувати каси, приміщення і місця зберігання грошей.

Статтею 48 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації (пред`явленні електронних грошей до погашення в обмін на кошти, що перераховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця).

Відповідно до статті 56 Закону України "Про виконавче провадження", арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення.

Арешт на майно (кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника.

Статтею 59 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що у разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

Частиною 4 вказаної статті передбачені підстави для зняття арешту з майна (коштів) боржника.

Частиною 5 вказаної статті передбачено, що у всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду.

Як вже було вказано вище, постановою Господарського суду Рівненської області від 21 листопада 2023 року визнано банкрутом Комунальне підприємство "Управління майновим комплексом" Рівненської міської ради, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, припинено повноваження розпорядника майна, призначено ліквідатором Мельник Ірину Анатоліївну. Ліквідатора зобов`язано після завершення всіх розрахунків з кредиторами подати до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс.

Згідно статті 59 КУзПБ, з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Згідно частини 3 статті 61 КУзПБ, під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов`язаний використовувати лише один (ліквідаційний) рахунок боржника в банківській установі. Залишки коштів на інших рахунках перераховуються на ліквідаційний рахунок боржника. У разі якщо кредитором боржника є нерезидент України, ліквідатор має право використовувати для розрахунків з таким кредитором валютний рахунок боржника в банківській установі. Кошти, що надходять при проведенні ліквідаційної процедури, зараховуються на ліквідаційний рахунок боржника. Після оплати витрат, пов`язаних з проведенням ліквідаційної процедури, та сплати основної і додаткової винагороди арбітражного керуючого здійснюються виплати кредиторам у порядку черговості, встановленому цим Кодексом.

Згідно частини 1 статті 62 КУзПБ, усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання, включаються до складу ліквідаційної маси.

Відповідно до частини 1 статті 64 КУзПБ, кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом.

За таких обставин, господарський суд вважає, що арешт, накладений на майно боржника у т.ч. на грошові кошти згідно постанови Рівненського міського відділу ДВС Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) ВП №63279530 від 12 жовтня 2020 року перешкоджає виконанню ліквідаційної процедури щодо ліквідації боржника.

Керуючись статтями 2, 59-65 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 233, 234, 240 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора про скасування арешту задовольнити.

2. Зняти арешт накладений на розрахункові рахунки Комунального підприємства "Управління майновим комплексом" Рівненської міської ради (33001, м. Рівне, вул. Соборна 195, ідентифікаційний код 35597574) згідно постанови Рівненського міського відділу ДВС Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) ВП №63279530 від 12 жовтня 2020 року.

Ухвала набирає законної сили згідно положень статті 235 ГПК України та може бути оскаржена у порядку установленому статтями 254-257 ГПК України до Північно-західного апеляційного господарського суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Андрій КАЧУР

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117306735
СудочинствоГосподарське
Суть: банкрутство боржник: Комунальне підприємство "Управління майновим комплексом" Рівненської міської ради кредитор: Приватне акціонерне товариство "Рівнеобленерго" кредитор: Товариство з обмеженою відповідальністю "Газова Компанія" кредитор: ОСОБА_1 кредитор: Фінансовий відділ Городоцької сільської ради кредитор: Товариство з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія" кредитор: Головне управління ДПС у Рівненській області кредитор: ОСОБА_2 кредитор: ОСОБА_3 кредитор: ОСОБА_4 кредитор: Рівненське обласне виробниче комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства "Рівнеоблводоканал" кредитор: Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" кредитор: Приватне підприємство "Рівнетеплосервіс" секретар судового засідання: С.Коваль

Судовий реєстр по справі —918/1128/22

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні