Ухвала
від 28.02.2024 по справі 440/7173/23
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та

відкриття провадження в адміністративній справі

28 лютого 2024 рокум. ПолтаваСправа № 440/7173/23

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Сич С.С., перевіривши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Політичної партії "ДОВІРА" (вул. Інститутська, 18-А, офіс 7, м. Київ, 01021) про визнання протиправним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Політичної партії "ДОВІРА", Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра" (вх. №31816/23 від 02.06.2023), у якій просив:

1) визнати протиправними дії Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра" щодо процедури проведення шостої (позачергової) конференції Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра" з відкликання депутата Лохвицької міської ради ОСОБА_1 за народною ініціативою, обраного від Полтавської обласної організації Політичної партії "Довіра";

2) визнати протиправним та скасувати протокольне рішення від 14.02.2023 шостої (позачергової) конференції Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра" щодо встановлення невідповідності практичної діяльності депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 основним принципам і положенням передвиборчої програми Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра" на перших та чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, затвердженої рішенням другої (позачергової) конференції Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра" 19 вересня 2020 року;

3) визнати протиправним та скасувати протокольне рішення від 14.02.2023 шостої (позачергової) конференції Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра" щодо встановлення невиконання депутатом Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 обов`язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі без поважних причин;

4) визнати протиправним та скасувати протокольне рішення від 14.02.2023 шостої (позачергової) конференції Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра" щодо внесення на розгляд Політичної партії "Довіра" пропозицію щодо відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 з народною ініціативою;

5) визнати протиправним та скасувати рішення №1 від 06.03.2023 четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра" щодо відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 за народною ініціативою, обраного від Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра".

Підставою для звернення до суду позивач зазначає порушення своїх прав у сфері публічно-правових відносин оскаржуваними рішеннями та діями.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 07 червня 2023 року відмовлено у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Політичної партії "ДОВІРА", Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра" про визнання дій протиправними, визнання протиправними та скасування протокольних рішень, визнання протиправним та скасування рішення. Вирішено копію ухвали направлено особі, яка подала позовну заяву, разом із позовною заявою та усіма доданими до неї матеріалами.

Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 30 листопада 2023 року у справі №440/7173/23 апеляційну скаргу ОСОБА_1 - задоволено частково. Ухвалу Полтавського окружного адміністративного суду від 07.06.2023 по справі № 440/7173/23 скасовано в частині відмови у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Політичної партії "ДОВІРА", Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра" в частині позовних вимог про визнання протиправним та скасування рішення №1 від 06.03.2023 четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра" щодо відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 за народною ініціативою, обраного від Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра". В цій частині позовних вимог направлено справу № 440/7173/23 для продовження розгляду до Полтавського окружного адміністративного суду. В іншій частині ухвалу Полтавського окружного адміністративного суду від 07.06.2023 у справі № 440/7173/23 залишено без змін.

Справа №440/7173/23 надійшла до Полтавського окружного адміністративного суду 14 лютого 2024 року, про що свідчить відбиток штампу з реєстрацією вхідної кореспонденції.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 19 лютого 2024 року позовну заяву залишено без руху та позивачу надано строк для усунення недоліків позовної заяви - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Копія ухвали Полтавського окружного адміністративного суду від 19 лютого 2024 року надіслана судом до електронного кабінету представника позивача Ярошенко С.М. та судом отримано повідомлення про доставлення копії ухвали Полтавського окружного адміністративного суду від 19 лютого 2024 року до електронного кабінету представника позивача Ярошенко С.М. 20 лютого 2024 року.

23 лютого 2024 року до суду надійшла заява позивача про усунення недоліків позовної заяви, до якої додано оригінал позовної заяви та її копію для відповідача, оригінал ордеру про надання правничої (правової) допомоги серії ВІ №1142888, виданого 10 травня 2023 року адвокатом Ярошенко Світлані Миколаївні, копії документів, доданих до позовної заяви, та їх копії відповідно до кількості учасників справи.

Отже у строк, встановлений судом, позивач усунув недоліки позовної заяви, визначені ухвалою суду від 19 лютого 2024 року.

Враховуючи викладене вище, адміністративний позов ОСОБА_1 до Політичної партії "ДОВІРА" в частині вимоги про визнання протиправним та скасування рішення №1 від 06.03.2023 четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра" щодо відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 за народною ініціативою, обраного від Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра" - відповідає вимогам статей 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України, поданий особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність, належить розглядати у порядку адміністративного судочинства та підсудний Полтавському окружному адміністративному суду, тому позовну заяву в цій частині слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Згідно з частиною 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи, що в оспорюваному рішенні №1 від 06.03.2023 четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра" вирішено це рішення передати до Лохвицької міської територіальної виборчої комісії Миргородського району Полтавської області та зважаючи на приписи частин 8,9 статті 41 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", суд вважає за необхідне залучити Лохвицьку міську територіальну виборчу комісію Миргородського району Полтавської області (вул. Перемоги, 2, м. Лохвиця, Лохвицький район, Полтавська область, 37200) до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, оскільки рішення у справі може вплинути на права та обв`язки цієї особи.

Частиною 11 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті, якщо справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження.

Прохальна частина позовної заяви містить клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини 1 статті 260 Кодексу адміністративного судочинства України питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Частиною 1 статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності, а частиною 6 статті 12 цього Кодексу - що, справою незначної складності, є інші справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Ця справа не підпадає під вичерпний перелік справ, які розглядаються виключно за правилами загального позовного провадження відповідно до вимог частини четвертої статті 12 та частини четвертої статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України, а відтак може бути розглянута за правилами спрощеного позовного провадження.

Особливості розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження врегульовані статтею 262 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з частиною 5 якої суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Оцінюючи критерії, визначені частиною 3 статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України, враховуючи, що характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників, не вимагають проведення підготовчого провадження або судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи, суд дійшов висновку, що зазначена справа є справою незначної складності, не підпадає під винятки, передбачені частиною 4 статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України, а тому відповідно до пункту 10 частини 6 статті 12, з урахуванням положень статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України, може бути розглянута за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Прохальна частина позовної заяви містить клопотання позивача про витребування від Полтавської обласної організації Політичної партії "Довіра": статуту Політичної партії «ДОВІРА», рішення про скликання шостої (позачергової) Конференції Полтавської обласної організації Політичної партії «Довіра»; підтвердження повідомлення ЗМІ про проведення шостої (позачергової) Конференції Полтавської обласної організації Політичної партії «Довіра» від 14.02.2023 року; протоколу шостої (позачергової) Конференції Полтавської обласної організації Політичної партії «Довіра» від 14.02.2023 року з невід`ємний додатками до нього; реєстру присутніх осіб на шостій (позачергової) Конференції Полтавської обласної організації Політичної партії «Довіра» від 14.02.2023 року; рішення керівного органу Полтавської обласної організації Політичної партії «ДОВІРА» про прийняття в члени партії та виключення з членів партії за період з 18 вересня 2020 року по 14 лютого 2023 року; реєстру членів партії котрі перебувають на обліку Полтавської обласної організації Політичної партії «Довіра».

Частиною 1 статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до частини 1, 2 статті 73 Кодексу адміністративного судочинства України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Частиною 1 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до частини 3 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Перелічені вище документи, які просить витребувати позивач, не містять інформації щодо предмета доказування у цій справі, у якій оскаржується виключно рішення №1 від 06.03.2023 четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра", а статут Політичної партії "ДОВІРА" знаходиться у Політичній партії "ДОВІРА", а не у Полтавській обласній організації Політичної партії "Довіра", тому у задоволенні клопотання позивача про витребування доказів слід відмовити.

Водночас, керуючись статтями 9, 77, 80, 94 Кодексу адміністративного судочинства України, з метою повного та всебічного з`ясування обставин справи, суд вважає за необхідне за власною ініціативою витребувати від відповідача Політичної партії "ДОВІРА": засвідчені належним чином копії: 1) Статуту Політичної партії "Довіра" у редакції, чинній станом на 06.03.2023; 2) оспорюваного рішення четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра" від 06.03.2023 №1 "Про відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 за народною ініціативою"; 3) протоколу шостої (позачергової) конференції Полтавської обласної організації Політичної партії "Довіра" від 14.02.2023, що надійшов до Політичної партії "Довіра" 21.02.2023, на який наявне посилання у оспорюваному рішенні четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра" від 06.03.2023 №1 "Про відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 за народною ініціативою"; 4) всіх інших документів та матеріалів, що враховані відповідачем Політичною партією "Довіра" при прийнятті оскаржуваного рішення №1 від 06.03.2023 четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра" "Про відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 за народною ініціативою"; докази на підтвердження повідомлення ОСОБА_1 про дату, час та місце розгляду вищим керівним органом Політичної партії "Довіра" протоколу зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на якому прийнято рішення про внесення пропозиції щодо його відкликання.

На підставі викладеного, керуючись статтями 9, 12, 49, 72, 73, 77, 80, 94, 171, 256, 257, 260, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі №440/7173/23 за позовом ОСОБА_1 до Політичної партії "ДОВІРА" про визнання протиправним та скасування рішення №1 від 06.03.2023 четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра" щодо відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 за народною ініціативою, обраного від Полтавської обласної організації політичної партії "Довіра".

Залучити Лохвицьку міську територіальну виборчу комісію Миргородського району Полтавської області (вул. Перемоги, 2, м. Лохвиця, Лохвицький район, Полтавська область, 37200) до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача.

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі направити третій особі копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до 14 березня 2024 року.

Клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження задовольнити.

Розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Надати відповідачу строк п`ять днів з дня вручення ухвали для подання заперечень проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Запропонувати відповідачу у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду відзив на позов разом з усіма доказами, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього документів іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішуватиме справу за наявними матеріалами, а неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову в силу частини четвертої статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України.

Роз`яснити, що відповідно до частини 7 статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України суд має право вирішити справу за наявними матеріалами також у разі, якщо відзив подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 18 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його і не навела поважних причин невиконання такого обов`язку.

Встановити позивачу трьохденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка повинна відповідати статті 163 Кодексу адміністративного судочинства України.

Встановити відповідачу трьохденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке повинно відповідати статті 164 Кодексу адміністративного судочинства України.

У задоволенні клопотання позивача про витребування доказів - відмовити.

Витребувати від відповідача Політичної партії "ДОВІРА":

- засвідчені належним чином копії:

1) Статуту Політичної партії "Довіра" у редакції, чинній станом на 06.03.2023;

2) оспорюваного рішення четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра" від 06.03.2023 №1 "Про відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 за народною ініціативою";

3) протоколу шостої (позачергової) конференції Полтавської обласної організації Політичної партії "Довіра" від 14.02.2023, що надійшов до Політичної партії "Довіра" 21.02.2023, на який наявне посилання у оспорюваному рішенні четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра" від 06.03.2023 №1 "Про відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 за народною ініціативою";

4) всіх інших документів та матеріалів, що враховані відповідачем Політичною партією "Довіра" при прийнятті оскаржуваного рішення №1 від 06.03.2023 четвертого (позачергового) з`їзду Політичної партії "Довіра" "Про відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області ОСОБА_1 за народною ініціативою";

- докази на підтвердження повідомлення ОСОБА_1 про дату, час та місце розгляду вищим керівним органом Політичної партії "Довіра" протоколу зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на якому прийнято рішення про внесення пропозиції щодо його відкликання.

Витребувані документи надати до суду у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені Кодексом адміністративного судочинства України.

Роз`яснити, що права та обов`язки учасників справи встановлені статтями 44, 47 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суд зазначає про обов`язок учасника справи зареєструвати свій електронний кабінет (https://id.court.gov.ua), якщо такий учасник (и) справи відповідно до частини шостої статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував (ли) його, а також про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Повідомити учасникам справи, що вони можуть отримати інформацію у справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, веб-адреса сторінки суду: http://court.gov.ua/fair/sud1670/.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Надіслати відповідачу копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

СуддяС.С. Сич

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117313934
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —440/7173/23

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 19.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Постанова від 30.11.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Постанова від 30.11.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 17.10.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 21.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 06.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 06.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 27.06.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні