Постанова
від 28.02.2024 по справі 703/3302/22
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-з/821/13/24Головуючий по 1 інстанції Биченко І.Я.Справа №703/3302/22 Категорія: 351000000 Доповідач в апеляційній інстанції Гончар Н. І.

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2024 рокум. Черкаси

Черкаський апеляційний суд у складі колегії суддів:

Гончар Н.І., Новікова О.М., Сіренка Ю.В.

секретар Матюха В.І.

учасники справи:

позивач - ПАТ «Смілянський машинобудівний завод»;

представник позивача - адвокат Беніцька Валентина Іванівна;

відповідачі - ОСОБА_1 , Миколенко Тарас Олександрович ;

третя особа - ОСОБА_3 ;

представник третьої особи - адвокат Петренко Олександр Володимирович;

особа, яка подала заяву про ухвалення додаткової постанови - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження заяву ОСОБА_3 про ухвалення додаткової постанови у справі за апеляційними скаргами Приватного акціонерного товариства "Смілянський машинобудівний завод" на рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 19 вересня 2023 року та на додаткове рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 23 жовтня 2023 року у цивільній справі за позовом Акціонерного товариства «Смілянський машинобудівний завод» до ОСОБА_1 , державного реєстратора Виконавчогокомітету Смілянськоїміської ради Миколенка Тараса Олександровича, третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_3 про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на нерухоме майно,

в с т а н о в и в :

Рішенням Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 19 вересня 2023 року у задоволенні позову Акціонерного товариства «Смілянський машинобудівний завод» до ОСОБА_1 та державного реєстратора виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області Миколенка Тараса Олександровича, третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_3 , про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на нерухоме майно від 11 грудня 2019 року під індексним номером 50143524- відмовлено повністю.

Додатковим рішенням Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 23 жовтня 2023 року заяву третьої особи ОСОБА_3 про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі №703/3302/23 задоволено частково.

Стягнуто з Акціонерного товариства «Смілянський машинобудівний завод» на користь ОСОБА_3 5000 грн. 00 коп. понесених нею витрат на правничу допомогу.

Не погоджуючись з рішенням Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 19 вересня 2023 року та додатковим рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 23 жовтня 2023 року ПАТ «Смілянський машинобудівний завод» подав апеляційну скаргу. Просив скасувати рішення суду та ухвалити нове рішення про задоволення позову ПАТ «Смілянський машинобудівний завод». Також просив скасувати додаткове рішення суду.

Постановою Черкаського апеляційного суду від 17 січня 2024 року апеляційні скарги Приватного акціонерного товариства "Смілянський машинобудівний завод" залишено без задоволення.

Рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 19 вересня 2023 року та додаткове рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 23 жовтня 2023 року у цивільній справі за позовом Акціонерного товариства «Смілянський машинобудівний завод» до ОСОБА_1 , державного реєстратора Виконавчого комітету Смілянської міської ради Миколенка Тараса Олександровича, третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_3 про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на нерухоме майно залишені без змін.

22 січня 2024 року ОСОБА_3 звернулася із заявою, яка надійшла до апеляційного суду 26 січня 2024 року, про ухвалення додаткового рішення у справі, яким просила стягнути на її користь з позивача ПАТ «Смілянський машинобудівний завод» витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 3500 грн.

У заяві вказує, що її представником адвокатом Петренком О.В. до закінчення судових дебатів 17.01.2024 року було зроблено усну заяву про те, що докази понесення судових витрат за надання правничої допомоги на стадії апеляційного розгляду справи будуть надані суду апеляційної інстанції в строки, передбачені ч.8 ст. 141 ЦПК України. Крім того, у відзиві на апеляційну скаргу також містилось аналогічне застереження.

Заперечення щодо заяви про ухвалення додаткової постанови до апеляційного суду не надходили.

Учасники справи про день та час судового засідання були повідомлені належним чином, однак в судове засідання не з`явились, що не перешкоджає розгляду заяви по суті.

Вивчивши заяву, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає наступне.

Підстави, межі та порядок відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу, надану в суді регламентовано в пункті 1 частини третьої статті 133 ЦПК України.

Згідно із частиною першою статті 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат (частина друга статті 137 ЦПК України).

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи (частини третя, четверта статті 137 ЦПК України).

Склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та таке ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних з наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про їх відшкодування (правовий висновок, викладений в постанові Великої Палати Верховного Суду від 27 червня 2018 року у справі № 826/1216/16 (провадження № 11-562ас18)).

Крім того, в постановах Верховного Суду від 02 жовтня 2019 року у справі № 211/3113/16-ц (провадження № 61-299св17), від 06 листопада 2020 року у справі № 760/11145/18 (провадження № 61-6486св19) зазначено, що суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенством права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та є неспівмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Пунктом 9 частини першої статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» встановлено, що представництво - вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного відповідача у кримінальному провадженні.

Інші види правової допомоги - види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення (пункт 6 частини першої статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Відповідно до статті 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» видами адвокатської діяльності, зокрема, є: надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

Згідно з частиною першою статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути:1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Договір про надання правової допомоги укладається в письмовій формі. Договір про надання правової допомоги може вчинятися усно у випадках: 1) надання усних і письмових консультацій, роз`яснень із правових питань з подальшим записом про це в журналі та врученням клієнту документа, що підтверджує оплату гонорару (винагороди); 2) якщо клієнт невідкладно потребує надання правової допомоги, а укладення письмового договору за конкретних обставин є неможливим - з подальшим укладенням договору в письмовій формі протягом трьох днів, а якщо для цього існують об`єктивні перешкоди - у найближчий можливий строк. До договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права. Договір про надання правової допомоги може укладатися на користь клієнта іншою особою, яка діє в його інтересах. Особливості укладення та змісту контрактів (договорів) з адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу, встановлюються законом, що регулює порядок надання безоплатної правової допомоги. Зміст договору про надання правової допомоги не може суперечити Конституції України та законам України, інтересам держави і суспільства, його моральним засадам, присязі адвоката України та правилам адвокатської етики (стаття 27 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Відповідно до статті 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Згідно зі статтею 28 Правил адвокатської етики, затверджених Звітно-виборним з`їздом адвокатів України від 09 червня 2017 року, гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів професійної правничої (правової) допомоги клієнту.

Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата тощо), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Адвокат має право у розумних межах визначати розмір гонорару, виходячи із власних міркувань. При встановленні розміру гонорару можуть враховуватися складність справи, кваліфікація, досвід і завантаженість адвоката та інші обставини. Погоджений адвокатом з клієнтом та/або особою, яка уклала договір в інтересах клієнта, розмір гонорару може бути змінений лише за взаємною домовленістю. В разі виникнення особливих по складності доручень клієнта або у випадку збільшення затрат часу і обсягу роботи адвоката на фактичне виконання доручення (підготовку до виконання) розмір гонорару може бути збільшено за взаємною домовленістю.

На підтвердження витрат на правничу допомогу ОСОБА_3 надала договір про надання правничої допомоги від 06 листопада 2023 року, укладений між нею та адвокатом Петренком О.В., акт виконаних робіт від 17 січня 2024 року до договору про надання правничої допомоги від 06 листопада 2023 року, детальний опис робіт, наданих адвокатом, та їх вартість, квитанцію на оплату юридичних послуг від 26 грудня 2023 року.

Відповідно до п. 2.1 договору про надання правничої допомоги від 06 листопада 2023 року адвокат приймає на себе зобов`язання щодо надання юридичних послуг, а саме:

2.1.1) підготовка відзиву на апеляційну скаргу;

2.1.2) представництво прав та законних інтересів клієнта як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, під час розгляду Черкаським апеляційним судом апеляційної скарги.

Пунктами 4.1, 4.3 договору визначено, що оплата послуг адвоката згідно договору складає 3500 грн. за юридичні послуги, обумовлені у п.п. 2.1.1-2.1.2 п.2.1 цього договору. Як встановлено з акту виконаних робіт від 17 січня 2024 року та детального опису робіт, наданих адвокатом, та їх вартість, адвокатом виконано таку роботу:

- підготовка та направлення відзиву на апеляційну скаргу;

- представництво прав та законних інтересів клієнта у судових засіданнях, що відбулися 19 грудня 2023 року та 17 січня 2024 року.

З квитанції № 26/12/23-1 від 26 грудня 2023 року на оплату юридичних послуг вбачається, що ОСОБА_3 було сплачено адвокату 3500 грн.

З урахуванням вищенаведеного, апеляційний суд вважає, що в цій справі заявником обґрунтовано понесення судових витрат на правничу допомогу адвоката в сумі 3500,00 грн., які є співмірними зі складністю справи та обґрунтовуються наданими доказами.

Керуючись статтями 141, 270, 367, 381-384, ЦПК України, апеляційний суд

п о с т а н о в и в :

Заяву ОСОБА_3 - задовольнити.

Стягнути з ПАТ «Смілянський машинобудівний завод» на користь ОСОБА_3 витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 3500 грн. 00 коп.

Постанова може бути оскаржена до суду касаційної інстанції з підстав та на умовах, визначених статтею 389 Цивільного процесуального кодексу України.

Судді

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117327634
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —703/3302/22

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Постанова від 28.02.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Постанова від 17.01.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Постанова від 17.01.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Постанова від 17.01.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Постанова від 17.01.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні