Ухвала
від 29.02.2024 по справі 554/11940/23
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 554/11940/23

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

та витребування доказів

29 лютого 2024 року селище Шишаки

Шишацький районний суд Полтавської області в складі судді Сиволап Д.С., розглянувши матеріали позовної заяви адвоката Тимохіної Людмили Сергіївни, в інтересах ОСОБА_1 (утримується в ДУ «Полтавська установа виконання покарань (№ 23)», м. Полтава, вул. Пушкіна,91) до виконавчого комітету Полтавської міської ради (м. Полтава, вул. Соборності, 36), виконавчого комітету Шишацької селищної ради (Полтавська область. Миргородський район, с. Шишаки, вул. Партизанська, 2), третя особа без самостійних вимог на предмет спору приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Якименко Олексій Вікторович (м. Полтава, вул. Соборності, 66), про визнання право власності на майно у порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

12 лютого 2024 року до Шишацького районного суду Полтавської області за підсудністю надійшли матеріали позовної заяви адвоката Тимохіної Л.С., в інтересах ОСОБА_1 , до виконавчого комітету Полтавської міської ради, виконавчого комітету Шишацької селищної ради, третя особа без самостійних вимог на предмет спору приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Якименко О.В. про визнання право власності на майно у порядку спадкування.

У даній позовній заяві заявлені вимоги про визнання за позивачем, в порядку спадкування після померлої матері ОСОБА_2 , права власності на ряд належного їх нерухомого майна, а саме 1/2 частину квартири в АДРЕСА_1 земельні ділянки, домоволодіння на території колишнього Шишацького району Полтавської області та грошові кошти на рахунках спадкодавця, відкритих в АТ КБ «ПриватБанк».

Позов обґрунтовано неможливістю оформлення в нотаріальному порядку права власності позивача на дане майно, як спадкоємця.

Ухвалою суду від 13 лютого 2024 року позовну заяву залишено без руху та надано строк для усунення її недоліків.

У визначний судом строк представником позивача усунуто переважну кількість, наведених судом недоліків шляхом подання позовної заяви в новій редакції та заявлено ряд клопотань про витребування доказів, задоволення яких також сприятиме усуненню недоліків позовної заяви.

Ознайомившись із новою позовною заявою, суд приходить до висновку, що вона в цілому відповідає вимогам ст.ст. 175-177 ЦПК України та підсудна Шишацькому районному суду Полтавської області за місцем знаходження переважної більшості спадкового майна.

З метою недопущення надмірного процесуального формалізму та сприяння у доступі до суду позивача, який тривалий час перебуває в місцях несвободи (ДУ «Полтавська УВП») в зв`язку з чим не має доходу та обмежений у реалізації більшості своїх процесуальних прав, суд вважає необхідним відкрити провадження у справі, задовольнити клопотання про відстрочення сплати судового збору до моменту прийняття остаточного рішення у справі, участь позивача у розгляді справи в режимі відеоконференції та також частково задовольнити заявлені клопотання про витребування доказів, які позивач або його представник не можуть отримати самостійно.

Разом з тим, суд не знаходить підстав для задоволення клопотання представника позивача про витребування у ПП БТІ «Інвентаризатор» (м. Полтава, вул. Романа Шухевича, 6) інформації про технічні характеристики та вартість житлового будинку з господарськими будівлями по АДРЕСА_2 , оскільки представником позивача в супереч положенням ст. 84 ЦПК не надано доказів перебування даної інформації у володінні саме даного приватного підприємства. Зокрема крім вищевказаного ПП даною сферою діяльності (технічна інвентаризація об`єктів нерухомості, оціночна діяльність) на території Шишацької ТГ Миргородського району займаються й інші суб`єкти, зокрема ПП «Домашич» (код ЄДРПОУ 36719146), ТОВ « МИРГОРОДСЬКЕ БЮРО ТЕХНІЧНОЇ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ» (код ЄДРПОУ 43696142).

Отже представник позивача має достатню можливість отримати вказану в клопотанні інформацію самостійно (без допомоги суду) та надати її суду протягом підготовчого провадження у справі.

Також суд вважає необхідним відмовити у задоволенні клопотання представника позивача про витребування у ПП БТІ «Інвентаризатор» інформації про технічні характеристики та вартість спадкової квартири АДРЕСА_3 , оскільки дані щодо технічних характеристик квартири маються у долученому до позовної заяви технічному паспорті та можуть бути уточнені судом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Щодо вартості квартири, суд вважає що дана інформація у ПП БТІ «Інвентаризатор» відсутня, оскільки не має жодних даних по проведення оцінки ринкової вартості квартири даним підприємством.

Питання щодо вартості частини вищевказаної квартири, будинку з господарськими будівлями в с. Порскалівка Миргородського району Полтавської області та остаточної ціни позову (з урахуванням вартості даного мана) вирішити судом під час розгляду справи по суті у відповідності до положень ч.2 ст. 176 ЦПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 187, 293, 294, 315-318 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду позовну заяву адвоката Тимохіної Людмили Сергіївни, в інтересах ОСОБА_1 , в останній редакції.

Відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Полтавської міської ради, виконавчого комітету Шишацької селищної ради, третя особа без самостійних вимог на предмет спору приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Якименко Олексій Вікторович, про визнання право власності на майно у порядку спадкування.

Розгляд справи проводити суддею одноосібно в порядку загального позовного провадження.

Підготовче засідання у справі призначити на 14-00 год. 16 квітня 2024 року в режимі відеоконференції з Державною установою «Полтавська установа виконання покарань (№ 23)».

Зобов`язати Державну установу «Полтавська установа виконання покарань (№ 23)» забезпечити проведення відеоконференції з Шишацьким районним судом Полтавської області в період часу з 14-00 до 16-00 год. 16 квітня 2024 року та участь у ній арештованого ОСОБА_1 .

Остаточну ціну позову визначити в порядку ч.2 ст. 176 ЦПК України при розгляді справи по суті.

Клопотання представника позивача про відстрочення сплати судового збору за подання даної позовної заяви задовольнити.

Відстрочити сплату судового збору до моменту винесення у справі остаточного рішення.

Клопотання представника позивача про витребування доказів задовольнити частково.

Витребувати у приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу Якименка Олексія Вікторовича завірену копію всієї спадкової справи № 23/2018 щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Витребувати у Акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» інформацію про всі банківські рахунки, відкриті на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (їх призначення, назву, номери) та суми коштів, які залишились на них.

Витребувати з канцелярії Шишацького районного суду Полтавської області для дослідження в судовому засіданні взаємопов`язану цивільну справу № 2-351/11 за позовом ОСОБА_2 (рішення від 12.09.2011).

Відомості про технічної характеристики спадкової квартири АДРЕСА_3 отримати безпосередньо з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за електронним запитом суду.

Встановити кожному відповідачу 15-ти денний строк з моменту отримання ним ухвали про відкриття провадження у справі для подання до суду відзиву на позовну заяву, що повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України

До відзиву відповідачем мають бути додані докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) відповідачем одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Попередити відповідача, що в разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин справа буде вирішена судом за наявними матеріалами.

Повідомити учасників справи, що суд має технічну можливість для проведення відеоконференції виключно з іншими судами, правоохоронними органами та органами виконання покарань.

Інформацію щодо справи її учасники можуть отримати на Інтернет сторінці веб-порталу судової влади України за посиланням: https://court.gov.ua/fair/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя Д.С. Сиволап

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117342841
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання право власності на майно у порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —554/11940/23

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні