Ухвала
від 29.02.2024 по справі 542/179/23
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/179/23

Провадження № 2/542/77/24

У Х В А Л А

про поновлення процесуального строку та приєднання доказів

29 лютого 2024 року селище Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Афанасьєвої Ю.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Чиж Л.О.,

представника позивача адвоката Євтухової Т.Д.,

представника відповідача адвоката Яковенка О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в селищі Нові Санжари цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва», про скасування державної реєстрації та усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду перебуває вищевказана цивільна справа.

29.02.2024 року до суду надійшли письмові пояснення представника відповідача ТОВ «Говтва» адвоката Яковенка О.В., в яких він просить поновити СТОВ «Говтва» строк для подачі доказів та долучити до матеріалів справи №542/179/23 довідку про нараховану та виплачену орендну плату, копії платіжних доручень (платіжних інструкцій) щодо перерахування коштів для виплати орендної плати за 2019-2023 роки, копію відомості нарахування коштів №2064 (орендна плата за 2022 рік), копію відомості нарахування коштів №2067 (виплата компенсації за обробіток огородів), копію списку 41957 згрупованих поштових переказів (орендна плата за 2023 рік).

В обґрунтування клопотання зазначає, що зазначені докази залучаються на даному етапі справи у зв`язку з правовою позицією сформульованою Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 29 листопада 2023 року по справі №513/879/19. Для пошуку вищевказаних документів СТОВ «Говтва» знадобився певний час, у зв`язку з тим, що необхідно було перевірити велику кількість застарілих документів, які створювались іншою юридичною особою (правонаступником якої є СТОВ «Говтва»).

Представник відповідача адвокат Яковенка О.В. в судовому засіданні клопотання про поновлення процесуального строку та приєднання доказів підтримував.

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце розгляду справи (а.с.182).

Представник позивача адвокат Євтухова Т.Д. в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення вказаного клопотання.

Суд, розглянувши заявлене клопотання, вислухавши думку учасників справи, зазначає таке.

Згідно ст.127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи.

Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк.

Пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію.

Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Положення ст. 81 ЦПК України відображають приватноправові засади змагальності цивільного процесу, відповідно до чого тягар доказування цілком покладається на сторін. У такому контексті зазначений обов`язок із доказування характеризується специфічністю та виникає тоді, коли особа реалізує своє право на судовий захист. При цьому особа наділена правом самостійно обирати коло доказів, на які вона посилається і які подає суду, виходячи із своєї процесуальної заінтересованості та позиції у справі.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 43 ЦПК України учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.3 ст.83 ЦПК України відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Частина 4 ст. 83 ЦПК України встановлює, що якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Згідно з ч. 5 ст. 83 ЦПК України у випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

Крім того, ч. 8 ст. 83 ЦПК України визначено, що докази, не подані у встановлений законом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає обґрунтувала неможливість їх неподання у вказаний строк, з причин, що не залежали від неї.

Отже, відповідач мав подати докази разом з поданням відзиву на позовну заяву або зазначити про неможливість подати докази у визначений законом час.

Вирішуючи питання поновлення строку для подання доказів, суд враховує основні засади цивільного судочинства, в тому числі, принципи пропорційності, змагальності, диспозитивності, які гарантують право кожного учасника процесу подати свої докази, відстоювати свою позицію перед судом, враховуючи значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, та обов`язок суду сприяти учасникам процесу в реалізації ними прав, передбачених ЦПК України, та розглянути справу не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу в межах заявлених нею вимог та на підставі поданих доказів.

Беручи до уваги наведені представником відповідача підстави для поновлення строку для подання доказів, зокрема, необхідністю значного часу для пошуку вищевказаних документів СТОВ «Говтва» у зв`язку з необхідністю перевірки великої кількості застарілих документів, які створювались іншою юридичною особою (правонаступником якої є СТОВ «Говтва»), виходячи з предмету та підстав позовних вимог позивача та заперечень відповідача, враховуючи важливість подання кожною стороною процесу письмових заяв по суті справи та доказів, оскільки саме на підставі таких заяв та поданих доказів має розглядатися справа по суті, суд вважає необхідним поновити відповідачу процесуальний строк для подання письмових доказів та приєднати їх до матеріалів справи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 83, 126, 127, 258, 260 ЦПК України суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника відповідача, адвоката Яковенка О.В. про поновлення процесуального строку для подання доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва», про скасування державної реєстрації та усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою - задовольнити.

Поновити відповідачу Товариству з обмеженою відповідальністю «Говтва» процесуальний строк для подання доказів у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва», про скасування державної реєстрації та усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою.

Приєднати до матеріалів справи докази: довідку про нараховану та виплачену орендну плату, копії платіжних доручень (платіжних інструкцій) щодо перерахування коштів для виплати орендної плати за 2019-2023 роки, копію відомості нарахування коштів №2064 (орендна плата за 2022 рік), копію відомості нарахування коштів №2067 (виплата компенсації за обробіток огородів), копію списку 41957 згрупованих поштових переказів (орендна плата за 2023 рік).

Ухвала набирає сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складений 01 березня 2024 року.

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Ю.О.Афанасьєва

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117360091
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —542/179/23

Ухвала від 01.07.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні