Ухвала
від 29.02.2024 по справі 213/1468/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-з/803/149/24 Справа № 213/1468/22 Суддя у 1-й інстанції - Суддя у 2-й інстанції - Корчиста О. І.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2024 року м. Кривий Ріг

Дніпровський апеляційний суд у складі:

головуючого судді Корчистої О.І.,

суддів: Агєєва О.В., Кішкіної І.В.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Криворізький хлібозавод № 1» про роз`яснення постанови Дніпровського апеляційного суду від 17 січня 2024 року у цивільній справі № 213/1468/22 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Криворізький хлібокомбінат № 1», Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Альфа страхування» про відшкодування шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою,

встановив:

У липні 2022 року ОСОБА_1 звернулась до суду з зазначеним позовом.

Рішенням Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 01 серпня 2023 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволені. Стягнуто з ТОВ «Криворізький хлібозавод № 1» на користь ОСОБА_1 44537,11 гривень, які складаються з суми втрати товарної вартості транспортного засобу у розмірі 24837,11 гривень, витрат на проведення транспортно-товарознавчого дослідження в сумі 3500 гривень, витрат на проведення за дефекації автомобіля після ДТП в сумі 1200 гривень, відшкодування моральної шкоди в сумі 15000 гривень. Стягнуто з ПрАТ «СК «Альфа Страхування» на користь ОСОБА_1 страхове відшкодування за шкоду, завдану майну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, у розмірі 22548,49 гривень. Стягнуто з ПрАТ «СК «Альфа Страхування» на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір в сумі 992,40 гривень. Стягнуто з ТОВ «Криворізький хлібозавод № 1» на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір в сумі 992,40 гривень. Стягнуто солідарно з ТОВ «Криворізький хлібозавод № 1», ПрАТ «СК «Альфа Страхування» на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу в сумі 30 000 гривень.

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 17 січня 2024 року апеляційні скарги ПрАТ «СК «Альфа Страхування» та ТОВ «Криворізький хлібозавод № 1» задоволені частково. Рішення Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 01 серпня 2023 року в частині солідарного стягнення витрат на професійну правничу допомогу з ПрАТ «СК «Альфа Страхування» та ТОВ «Криворізький хлібозавод № 1» на користь ОСОБА_1 скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення. Стягнуто з ПрАТ «СК «Альфа Страхування» на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу в сумі 10 143 гривень. Стягнуто з ТОВ «Криворізький хлібозавод № 1» на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу в сумі 19 857 гривень. В іншій частині рішення залишено без змін.

09 лютого 2024 року до Дніпровського апеляційного суду надійшло клопотання ТОВ «Криворізький хлібозавод № 1» про роз`яснення постанови Дніпровського апеляційного суду від 17 січня 2024 року у даній справі, яка мотивована тим, що постановою Дніпровського апеляційного суду від 17 січня 2024 року не визначено чи включають присуджені на користь ОСОБА_1 судові витрати ПДФО та військовий збір, що в подальшому може викликати спір між сторонами по справі щодо розміру відшкодування та між позивачем і податковим органом.

Відповідно ст. 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення.

Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення.

Відповідно ч. 3 ст. 271 ЦПК України у зв`язку із відсутністю необхідності виклику учасників справи, заява про роз`яснення судового рішення розглянута без їх виклику.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи поданої заяви, апеляційний суд приходить до висновку, що заява відповідача про роз`яснення судового рішення не підлягає до задоволення з таких підстав.

Пленум Верховного Суду України у пункті 21 постанови «Про судове рішення у цивільній справі» від 18 грудня 2009 року № 14 зазначив, що роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію.

З наведеного вбачається, що роз`яснення судового рішення має бути зумовленим його нечіткістю, незрозумілістю для осіб, щодо яких його постановлено та для тих осіб, що займаються його виконанням. Суть полягає у тому, що суд має роз`яснити положення постановленого ним рішення, які нечітко ним сформульовані, що позбавляє можливості його реалізації.

Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання.

Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

Підставою для роз`яснення судового рішення як засобу усунення недоліків ухваленого судового акта є його неясність, невизначеність.

Як вбачається зі змісту постанови Дніпровського апеляційного суду від 17 січня 2024 року у даній справі, про роз`яснення якої просить відповідач, постанова викладена у відповідності до вимог статті 382 ЦПК України, її резолютивна частина є чіткою, зрозумілою і такою, що не припускає іншого тлумачення, у мотивувальній частині постанови чітко встановлені обставини і визначені відповідно до них правовідносини, з наведенням мотивів прийнятого рішення, а також норми матеріального права, що регулюють вказані правовідносини, що є цілком зрозумілим і не потребує додаткових роз`яснень.

Із заяви вбачається, що відповідач ТОВ «Криворізький хлібозавод № 1» фактично просить роз`яснити порядок виконання судового рішення, що не узгоджується з вимогами статті 271 ЦПК України та роз`ясненнями, які містяться у пункті 21 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судове рішення у цивільній справі» від 18 грудня 2009 року № 14.

Враховуючи наведене, підстави для роз`яснення судового рішення відсутні, у зв`язку з чим заява ТОВ «Криворізький хлібозавод № 1» підлягає залишенню без задоволення.

Керуючись ст. 271 ЦПК України, апеляційний суд,

ухвалив:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Криворізький хлібозавод № 1» про роз`яснення постанови Дніпровського апеляційного суду від 17 січня 2024 року у цивільній справі № 213/1468/22 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Криворізький хлібокомбінат № 1», Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Альфа страхування» про відшкодування шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою, залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття, може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Судді:

Повний текст ухвали складено 29 лютого 2024 року.

Головуючий О.І. Корчиста

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117365163
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою

Судовий реєстр по справі —213/1468/22

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Постанова від 29.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Постанова від 17.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні