Рішення
від 22.02.2024 по справі 754/16813/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2-о/754/50/24

Справа №754/16813/23

РІШЕННЯ

Іменем України

22 лютого 2024 року Деснянський районний суд міста Києва в складі:

Головуючого - судді Галась І.А.,

при секретарі - Париста А.С.

за участі: заявник - ОСОБА_1

представник заінтересованої особи - Завальнюк Ж.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Деснянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Управління соціального захисту населення Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації, Міністерство оборони України про встановлення факту батьківства,

В С Т А Н О В И В:

21 листопада 2023 року до Деснянського районного суду міста Києва звернувся ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) з заявою про встановлення факту батьківства. До участі в справі в якості заінтересованої особи було залучено - Деснянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (м. Київ, пр.. Червоної Калини, 15), Управління соціального захисту населення Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації (м. Київ, вул.. Закревського, 87Д).

Заява обґрунтована тим, що Заявник народився у місті Києві ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_1 , виданого Відділом реєстрації актів громадянського стану Ватутінського районного управління юстиції у м. Києві від 13 жовтня 2000 року. Оскільки мати заявника на той момент не перебувала у шлюбі, запис про батька заявника внесено зі слів матері у відповідності до ч.2 ст. 55 Кодексу про шлюб та сім`ю. Проте, справжнім батьком заявника є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . ІНФОРМАЦІЯ_3 батько заявника під час виконання бойового завдання загинув від вибухової травми внаслідок військових дій. Відсутність у свідоцтві про народження заявника справжнього запису про батька позбавляє можливості в отриманні посвідчення « Члена сім`ї загиблого (померлого) ветерана війни». В зв`язку з чим, заявник вимушений звернутися до суду із заявою про встановлення факту батьківства.

Факт батьківства підтверджується наступними обставинами та доказами.

Одна й таж адреса проживання та місце реєстрації заявника та його батьків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 - АДРЕСА_1 . Підтверджується копією паспорта батька заявника - ОСОБА_2 , витягом із наказу від 24.05.2023 року про виключення ОСОБА_2 зі списків військової частини, в якому зазначено, що дружина (мати заявника) проживає за вищевказаною адресою, а також довідкою про реєстрацію місця проживання самого заявника. Свідоцтвом про народження заявника, в якому зазначені мати ОСОБА_4 . Свідоцтвом про шлюб від 07 червня 2007 року, згідно якого мати заявника уклала шлюб з ОСОБА_2 . Свідоцтвом про народження сестри заявника від 27 листопада 2010 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження, згідно якого відомості про батька внесені на підставі ст..135 СК України (за вказівкою матері). Посвідченням УБД від 15 лютого 2018 року, яке належало батьку заявника ОСОБА_2 . Витягом з наказу про результати службового розслідування за фактом загибелі батька заявника ОСОБА_2 від 24 травня 2023 року. Довідкою про причини смерті батька заявника ОСОБА_2 . Свідоцтвом про смерть батька заявника ОСОБА_2 . Посвідченням члена сім`ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України на ім`я матері заявника ОСОБА_3 . Висновком молекулярно-генетичного експертного дослідження № 39767 від 04 жовтня 2023 року, згідно якого ймовірність, що заявник та його сестра ОСОБА_5 мають спільного біологічного батька, складає 99,9996%.

Ухвалою Деснянського районного суду м. Києва від 30 листопада 2023 року відкрито провадження в справі, визначено розгляд справи здійснювати за правилами окремого провадження, призначено справу до судового розгляду.

24.01.2024 року від заінтересованої особи Управління соціального захисту населення Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації надійшла до суду заява про розгляд справи у її відсутність.

29.01.2024 року від заінтересованої особи Міністерства оборони України надійшли до суду письмові пояснення, в яких представник вказав про заперечення проти вимог, викладених у заяві ОСОБА_1 .

В обґрунтування заперечень зазначено, що з матеріалів даної справи вбачається спір про право, а саме про отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої Постанови КМУ від 28.02.2022 № 168, тому заяву ОСОБА_1 необхідно залишити без розгляду.

Також, згідно вимог ст. 130 СК України встановлення факту батьківства у разі смерті батька за рішенням суду можливе у випадку, коли загибла особа не перебувала у шлюбі з матір`ю дитини. Натомість мати заявника на момент смерті ОСОБА_2 перебувала з ним у зареєстрованому шлюбі, у зв`язку з чим відсутні правові підстави для встановлення факту батьківства за рішенням суду.

Крім того, на думку представника заінтересованої особи, відсутні підстави для задоволення поданої заяви, оскільки належних та допустимих доказів на підтвердження факту батьківства заявником суду надано не було. У матеріалах справи відсутні будь-які докази, які б підтверджували факт спільного проживання заявника з загиблим військовослужбовцем, ведення ними спільного господарства до народження дитини, починаючи з 2000 року, а також спільного виховання чи утримання дитини до 2007 року.

В судовому засіданні заявник підтримав вимоги заяви та просив її задовольнити.

Представник Міністерства оборони України в судовому засіданні заперечував проти задоволення заяви та просив відмовити в задоволенні.

Заінтересовані особи: Деснянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Управління соціального захисту населення Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації,в судове засідання не з`явилися, повідомленні належним чином про день, час та місце проведення судового засідання, причини неявки суду не відомі.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 народився ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_1 , виданого Відділом реєстрації актів громадянського стану Ватутінського районного управління юстиції у м. Києві від 13 жовтня 2000 року, про що складено актовий запис № 1689.

Відповідно до даних вказаного свідоцтва, батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначено: батько - ОСОБА_6 ,мати - ОСОБА_4 .

Згідно даних витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження № 00042017706 від 26.10.2023 року, відомості про батька дитини до актового запису про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , № 1689 від 13 жовтня 2000 року внесено відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Станом на день народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 його мати ОСОБА_4 у зареєстрованому шлюбі не перебувала.

07 червня 2007 року між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 укладено шлюб, який зареєстрований Відділом реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції у м. Києві, про що складено актовий запис № 642. Прізвище дружини після реєстрації шлюбу - « ОСОБА_7 ».

ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_2 загинув внаслідок бою з ворогом на бойовій позиції поблизу населеного пункту Серебрянка, Бахмутського району, Донецької області, що підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 17 березня 2023 року Київським відділом державної реєстрації смерті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

За правилами п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною 1 ст. 315 ЦПК України визначено перелік справ про встановлення факту, які розглядає суд.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

За змістом ч. 1 ст. 135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 при народженні дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 не перебувала у шлюбі і запис про батька дитини при реєстрації народження дитини було вчинено на підставі ч. 1 ст. 135 СК України.

Згідно ст. 130 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третій статті 128 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 загинув внаслідок бою з ворогом на бойовій позиції поблизу населеного пункту Серебрянка, Бахмутського району, Донецької області.

Відповідно до висновку молекулярно-генетичного експертного дослідження № 41338 від 15.02.2024 року, складеного ТОВ «МАМА ПАПА», ймовірність того, що ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_7 є братом батька за батьківською лінією, тобто біологічним ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (Дитина), складає 99 %.

За вказаних обставин, суд приходить до висновку про обґрунтованість заяви ОСОБА_1 , та встановлення факту батьківства ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 по відношенню до ОСОБА_1 , оскільки такий юридичний факт має правове значення, в іншому порядку заявник не може довести вказаного факту, який при цьому знайшов підтвердження наявними в матеріалах справи належними та допустимими доказами.

Встановлення даного факту необхідне для отримання посвідчення « Члена сім`ї загиблого (померлого) ветерана війни».

Керуючись ст.ст. 3, 4, 10, 13, 76-82, 89, 141, 223, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт батьківства померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 по відношенню до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 ).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено05.03.2024
Номер документу117391036
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —754/16813/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Фінагеєв Валерій Олександрович

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Фінагеєв Валерій Олександрович

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Галась І. А.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Галась І. А.

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Галась І. А.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Галась І. А.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Галась І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні