Ухвала
від 04.03.2024 по справі 2-2105/11
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/670/24 Справа № 2-2105/11Соснівський районний суд м. Черкаси

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

04 березня 2024 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі суддів Новікова О.М., Гончар Н.І., Фетісової Т.Л., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на заочне рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 01 грудня 2011 року у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа кредитна спілка «Федерація» про стягнення коштів за договором про відступлення права вимоги,-

в с т а н о в и в :

Апеляційна скарга відповідає вимогам 356 ЦПК України.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить суд поновити строк на оскарження судового рішення, оскільки він не брав участі у розгляді справи, однак ухвалене рішення впливає на його права та інтереси, а копію судового рішення ним отримано 28 лютого 2024 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Згідно з ч. 2 ст. 354 ЦПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ураховуючи, що наведені ОСОБА_1 , як особи, яка не брала участі у справі, однак на переконання якого суд вирішив питання про його права, свободи та інтереси, причини пропуску строку на апеляційне оскарження є поважними, клопотання про поновлення строку підлягає задоволенню, а строк на апеляційне оскарження поновленню.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 369 ЦПК України апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Предмет спору у справі складають вимоги з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних громадян.

В апеляційній скарзі, ОСОБА_1 просить розглянути справу за його участю.

Апеляційний суд зазначає, що практика Європейського суду з прав людини з питань гарантій публічного характеру провадження у судових органах в контексті пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, свідчить про те, що публічний розгляд справи може бути виправданим не у кожному випадку (рішення від 08 грудня 1983 року у справі «Axen v. Germany», заява № 8273/78, рішення від 25 квітня 2002 року «Varela Assalino contre le Portugal», заява № 64336/01). Так, у випадках, коли мають бути вирішені тільки питання права, то розгляд письмових заяв, на думку ЄСПЛ, є доцільнішим, ніж усні слухання, і розгляд справи на основі письмових доказів є достатнім. Зокрема, коли фактичні обставини не є предметом спору, а питання права не становлять особливої складності, та обставина, що відкритий розгляд не проводився, не є порушенням вимоги пункту 1 статті 6 Конвенції про проведення публічного розгляду справи.

Враховуючи, характер спірних правовідносин між сторонами, предмет доказування та зважаючи на конкретні обставини у справі, які не вимагають проведення судового засідання з викликом сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи, колегія суддів вважає за необхідне відмовити в задоволенні клопотання.

Апеляційний суд створив учасникам процесу у даній справі належні умови для ознайомлення з рухом справи шляхом надсилання процесуальних документів, в яких такий рух описаний. Крім того, кожен з учасників справи має право безпосередньо знайомитися з її матеріалами, зокрема з аргументами іншої сторони, та реагувати на ці аргументи відповідно до вимог ЦПК України.

Бажання сторони у справі викласти під час публічних слухань свої аргументи, які висловлені нею в письмових та додаткових поясненнях, не зумовлюють необхідність призначення до розгляду справи з викликом її учасників.

За таких обставин дану справу необхідно призначити до розгляду в апеляційному суді в порядку письмового провадження без виклику сторін в судове засідання.

Керуючись ст. 359 ЦПК України,-

у х в а л и в :

Клопотання ОСОБА_1 про поновлення строку апеляційного оскарження заочного рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 01 грудня 2011 року задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 строк на апеляційне оскарження заочного рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 01 грудня 2011 року.

В клопотанні про розгляд справи за участі сторін, відмовити.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на заочне рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 01 грудня 2011 року у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа кредитна спілка «Федерація» про стягнення коштів за договором про відступлення права вимоги.

Відповідно до частини 13 ст. 7 ЦПК України справу буде розглянуто в порядку письмового провадження.

Встановити, що відзив на апеляційну скаргу може бути подано протягом десяти днів з дня отримання копії даної ухвали та повинен відповідати вимогам ст. 360 ЦПК України, який надсилається на адресу апеляційного суду (вул. Верхня Горова, 29, м. Черкаси, 18033) з обов`язковим посиланням на номер апеляційного провадження.

До відзиву обов`язково додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Витребувати матеріали даної цивільної справи із Соснівського районного суду м. Черкаси.

Копію ухвали про відкриття апеляційного провадження разом з копією апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів надіслати учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді

СудЧеркаський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117400517
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —2-2105/11

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Постанова від 23.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Чирка С. С.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Чирка С. С.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні