Ухвала
від 04.03.2024 по справі 466/953/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/953/24

Провадження № 1-кп/466/444/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 березня 2024 року м. Львів

Шевченківський районний суд м.Львова

у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Львові кримінальне провадження №12023140000000888 від 03.07.2023 року про обвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.307 КК України,

за участю прокурора: ОСОБА_7 ,

обвинувачених: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6

захисників: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 ,-

в с т а н о в и в :

в провадженні Шевченківського районного суду м. Львова перебуває кримінальне провадження відносно ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307 КК України.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 13.10.2023 ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк до 10.12.2023 з визначення розміру застави у вигляді 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 214720 гривень, яку не внесено.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 17.01.2024 ОСОБА_5 продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначення розміру застави у вигляді 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 214720 гривень, яку внесено, після чого на обвинуваченого покладено виконання обов`язків, а саме: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду, в провадженні яких перебуватиме дане кримінальне провадження; не відлучатися з Львівської області без дозволу слідчого, прокурора, суду, в провадженні яких перебуватиме дане кримінальне провадження; повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками та іншим підозрюваним у кримінальному провадженні №12023140000000888 від 03.07.2023; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну, у випадку наявності таких.

Строк дії обов`язків покладених на ОСОБА_5 закінчується 16 березня 2024 року, однак судовий розгляд у даному кримінальному провадженню завершити у зазначений термін не представляється можливим, у зв`язку з необхідністю проведення судового розгляду, допиту свідків, дослідження доказів та ін.

Прокурор Львівської обласної прокуратури ОСОБА_7 подав до суду клопотання про продовження строку дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, покладених на обвинуваченого ОСОБА_5 , враховуючи, що строк дії обов`язків покладених на ОСОБА_5 закінчується 16 березня 2024 року, однак судовий розгляд у даному кримінальному провадженню завершити у зазначений термін не представляється можливим, у зв`язку з необхідністю проведення судового розгляду, допиту свідків, дослідження доказів та ін.

Зазначає, що оцінюючи особу обвинуваченого та обставини вчинення особливо тяжких кримінальних правопорушень, в яких він обвинувачується, сторона обвинувачення переконана в тому, що наявні ризики, передбачені ст. 177 КПК України, а тому є підстави для продовження строку дії обов`язків за наявності ризиків, які дають підстави вважати, що обвинувачений ОСОБА_5 , може переховуватися від органів досудового розслідування та суду. Даний ризик підтверджується тим, що у разі визнання винуватим, ОСОБА_5 загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від дев`яти до дванадцяти років, а тому страх та невідворотність в майбутньому покарання за вчинені ним діяння може спонукати останнього, перебуваючи на волі, ухилитися (змінити місце проживання тощо) від органів досудового розслідування, суду з метою уникнення покарання.

Також просить врахувати, що в обвинуваченого відсутнє місце праці, офіційне джерело доходу та міцні соціальні зв`язки, які б перешкоджали йому переховуватися від органів досудового розслідування та суду.

Зазначає, що обвинувачений ОСОБА_5 з метою уникнення від кримінальної відповідальності може незаконно впливати на свідків та інших обвинувачених у даному кримінальному провадженні шляхом їх переконання чи залякування і схилити їх до зміни даних ними показань чи до дачі неправдивих показань, які б виправдовували обвинуваченого ОСОБА_5 ; вчинити інше кримінальне правопорушення. Цей ризик обґрунтовується тим, що обвинувачений ОСОБА_5 ніде офіційно не працює, не має постійного джерела доходу, що свідчить про відсутність стійких соціальних зв`язків у останнього, окрім цього ОСОБА_5 раніше судимий за ч.1 ст.309 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, штраф не сплатив. Заявлені ризики не зменшилися, і якщо не продовжити строк дії вищевказаних обов`язків, то це не забезпечить належної його поведінки та не надасть можливості уникнути вказаних ризиків, які на даний час не зменшились.

В підготовчому судовому засіданні прокурор ОСОБА_7 підтримав доводи, наведені у письмовому клопотанні.

Обвинувачений ОСОБА_5 та його захисник ОСОБА_9 не заперечили проти задоволення клопотання, просили виключити з п.1 «прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора», натомість залишити «прибувати за кожною вимогою до суду, в провадженні якого перебуває дане кримінальне провадження».

Ознайомившись з поданими клопотаннями, заслухавши доводи та заперечення учасників процесу щодо заявленого клопотання, суд дійшов наступного висновку.

В підготовчому судовому засіданні встановлено, що 12.03.2023 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України та 20.10.2023 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307 КК України.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 13.10.2023 ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк до 10.12.2023 з визначенням розміру застави у вигляді 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 214720 гривень, яку не внесено.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 17.01.2024 ОСОБА_5 продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням розміру застави у вигляді 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 214720 гривень, яку внесено, після чого на обвинуваченого покладено виконання обов`язків, а саме: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду, в провадженні яких перебуватиме дане кримінальне провадження; не відлучатися з Львівської області без дозволу слідчого, прокурора, суду, в провадженні яких перебуватиме дане кримінальне провадження; повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками та іншим підозрюваним у кримінальному провадженні №12023140000000888 від 03.07.2023; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну, у випадку наявності таких.

Строк дії обов`язків покладених на ОСОБА_5 закінчується 16 березня 2024 року, однак судовий розгляд у даному кримінальному провадженню завершити у зазначений термін не представляється можливим, у зв`язку з необхідністю проведення судового розгляду, допиту свідків, дослідження доказів та ін, тому суд приходить до переконання в тому, що наявні ризики, передбачені ст. 177 КПК України, а тому є підстави для продовження строку дії обов`язків за наявності ризиків, які дають підстави вважати, що обвинувачений ОСОБА_5 , може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків та інших обвинувачених у даному кримінальному провадженні, вчинити інше кримінальне правопорушення. Окрім цього ОСОБА_5 раніше судимий за ч.1 ст.309 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, штраф не сплатив.

З моменту звільнення обвинуваченого з-під варти внаслідок внесення застави, визначеної в ухвалі суду, відповідно до ч.ч.3, 6 ст.182 КПК України, обвинувачений, заставодавець зобов`язані виконувати покладені на них обов`язки, пов`язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави.

Згідно ч.7 ст.194 КПК України, обов`язки передбачені частиною 5 цієї статті, можуть бути покладені на обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності, цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому КПК України. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

При розгляді клопотання про продовження дії покладених на обвинуваченого обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, суд враховує наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України злочинів передбачених ч.2 ст.27 ч.3 ст.307, ч.5 ст.27 ч.3 ст.307, ч.2 ст.306 КК України, які є особливо тяжкими злочинами, обставини, які стали підставою для застосування запобіжного заходу, та які продовжують існувати, ризики, зазначені в ухвалі суду про застосування підозрюваному ОСОБА_12 запобіжного заходу, не зменшились, відтак не продовження строку дії вищевказаних обов`язків, не забезпечить належної поведінки обвинуваченого, та не надасть можливості уникнути вказаних ризиків.

Крім наявності ризиків, передбачених ч.1 ст.177 КПК України, суд також враховує особу обвинуваченого, його вік, стан здоров`я, сімейний стан (не одружений), жодних осіб на утриманні немає, що свідчить про відсутність міцних соціальних зв`язків, майновий стан (не працює), що свідчить про відсутність офіційного джерела доходу та постійної зайнятості, а також те, що ОСОБА_5 раніше судимий за ч.1 ст.309 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, штраф не сплатив.

Продовження дії покладених на обвинуваченого ОСОБА_5 обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, забезпечить належне проведення розгляду справи у встановлені законодавством строки. Обставини, які стали підставою для обрання обвинуваченому запобіжного заходу у виді тримання під вартою із можливістю внесення застави не змінились та існують на даний час.

Відтак, суд дійшов висновку, що клопотання прокурора Львівської обласної прокуратури ОСОБА_7 необхідно задоволити та продовжити обвинуваченому ОСОБА_12 , в межах строку досудового розслідування, строк дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, тобто до 02 травня 2024 року.

Керуючись ст.ст.176-178, 183, 193, 194, 196, 199, 372, 376 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

клопотання прокурора Львівської обласної прокуратури ОСОБА_7 задовольнити.

Продовжити обвинуваченому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на 2 місяці строк дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме:

1) прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду, в провадженні яких перебуватиме дане кримінальне провадження;

2) не відлучатися з Львівської області без дозволу слідчого, прокурора, суду, в провадженні яких перебуватиме дане кримінальне провадження;

3) повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання;

4) утримуватися від спілкування зі свідками та іншим підозрюваним у кримінальному провадженні №12023140000000888 від 03.07.2023;

5) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну, у випадку наявності таких.

Строк дії ухвали до 02 травня 2024 року включно.

У разі невиконання даних обов`язків, а також якщо підозрюваний, обвинувачений, будучи належним чином повідомлений, не з`явиться за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомить про причини своєї неявки, застава звертається в дохід держави.

Обов`язок по контролю за виконанням ухвали покласти на прокурора Львівської обласної прокуратури ОСОБА_7 .

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення.

Текст ухвали складений 04 березня 2024 року.

Суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117434796
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів

Судовий реєстр по справі —466/953/24

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Донченко Ю. В.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Донченко Ю. В.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Донченко Ю. В.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Донченко Ю. В.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Донченко Ю. В.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Донченко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні