Ухвала
від 04.03.2024 по справі 909/1127/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1127/23

У Х В А Л А

04.03.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Михайлишина В. В., секретар судового засідання Безрука Н. К., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Болехівської міської організації Українського товариства

мисливців і рибалок

(вул. Гордеєва, буд. 40, м. Болехів, Калуський район,

Івано-Франківська область, 77201)

до відповідача: Болехівської міської ради Івано-Франківської області

(пл. І. Франка, буд. 12, м. Болехів, Калуський район,

Івано-Франківська область, 77202)

про визнання недійсною та скасування додаткової угоди від 19.02.2020,

за участю:

від позивача: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

від відповідача: ОСОБА_3 ,

В С Т А Н О В И В:

до Господарського суду Івано-Франківської області надійшла позовна заява Болехівської міської організації Українського товариства мисливців і рибалок до Болехівської міської ради Івано-Франківської області про визнання недійсною та скасування додаткової угоди від 19.02.2020.

Ухвалою від 15.02.2024 суд задовольнив частково клопотання Болехівської міської організації Українського товариства мисливців і рибалок про долучення письмових доказів до матеріалів справи (вх. № 2268/24 від 09.02.2024); відмовив у задоволенні клопотання Болехівської міської організації Українського товариства мисливців і рибалок про виклик свідка (вх. № 1121/24 від 09.02.2024); задовольнив усне клопотання представника позивача, адвоката Ільницького Ярослава Івановича про продовження строку підготовчого засідання та відкладення розгляду справи; продовжив строк підготовчого провадження на тридцять днів та відклав підготовче засідання у справі на 04.03.2024.

01.03.2024 за вх. № 1952/24 через підсистему "Електронний суд" від Болехівської міської ради Івано-Франківської області надійшло клопотання про витребування доказів.

01.03.2024 за вх. № 3577/24 через канцелярію суду від Болехівської міської організації Українського товариства мисливців і рибалок надійшло клопотання про долучення письмових доказів до матеріалів справи.

04.03.2024 за вх. № 3577/24 через канцелярію суду від Болехівської міської організації Українського товариства мисливців і рибалок надійшли додаткові пояснення у справі.

Розглянувши подані клопотання, заслухавши присутніх в судовому засіданні представників сторін, суд встановив таке.

В обґрунтування поданого клопотання про витребування доказів Болехівська міська рада Івано-Франківської області зазначила, що Відділом державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради повідомлено, що в матеріалах реєстраційної справи Болехівської міської організації українського товариства мисливців і рибалок міститься платіжне доручення від 21 лютого 2020 року № 13 про сплату Болехівською міською організацією українського товариства мисливців і рибалок адміністративного збору у сумі 110, 00 гривень за вчинення реєстраційної дії по реєстрації додаткової угоди від 19 лютого 2020 року та зазначено, що відповідно до частини 6 статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", витребування документів з реєстраційних справ здійснюється виключно за рішення суду.

Таким чином, оскільки відповідач в силу закону не має змоги надати суду а ні оригінал, а ні копію платіжного доручення від 21 лютого 2020 року № 13, останній просить суд витребувати у Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області з реєстраційної справи платіжне доручення від 21 лютого 2020 року № 13 про сплату Болехівською міською організацією українського товариства мисливців і рибалок адміністративного збору у сумі 110, 00 гривень за вчинення реєстраційної дії по реєстрації додаткової угоди від 19 лютого 2020 року.

Частиною 1 статті 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

За правилами частини 2 статті 81 Господарського процесуального кодексу України, у клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів);

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу;

5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Згідно із частиною 1 статті 14 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини 4 статті 74 Господарського процесуального кодексу України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

В процесі визначення обставин по справі, які підлягають встановленню, суд дійшов висновку про необхідність витребування у Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області копії платіжного доручення від 21.02.2020 № 13 про сплату Болехівською міською організацією Українського товариства мисливців і рибалок адміністративного збору в сумі 110, 00 гривень за вчинення реєстраційної дії по реєстрації додаткової угоди від 19.02.2020 до договору оренди землі від 25.12.2009, зареєстрованого в Долинському райвідділі ДЗК від 25.12.2009 № 040929500019.

За приписами частин 7 - 9 статті 81 Господарського процесуального кодексу України, будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 1291 Конституції України, суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Аналогічні положення містяться також в Законі України "Про судоустрій і статус суддів", зокрема у статті 13, та статті 18 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до яких судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

При цьому, суд вважає за необхідне попередити Відділ державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області про відповідальність за невиконання ухвали суду передбачену статтею 135 Господарського процесуального кодексу України.

Разом із тим, в судовому засіданні 04.03.2024 представник позивача заявив усне клопотання про залишення без розгляду клопотання про призначення почеркознавчої експертизи.

Положеннями статті 11 Господарського процесуального кодексу України закріплено, що один з основних принципів господарського судочинства - верховенство права, а також визначено джерела права, що застосовуються судом. Зокрема, за змістом вказаної статті, якщо спірні відносини не врегульовані законом і відсутній звичай ділового обороту, який може бути до них застосований, суд застосовує закон, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а за відсутності такого виходить із загальних засад і змісту законодавства (аналогія права).

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 226 Господарського процесуального кодексу України, суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Статтею 14 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Згідно зі статтями 42, 46 та 169 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право подавати заяви та клопотання щодо питань, які виникають під час судового розгляду.

Суд, врахувавши положення процесуального законодавства, з огляду на те, що означене усне клопотання представника позивача не порушує будь-чиї права та законні інтереси, крім цього, не суперечить чинному законодавству, дійшов до висновку про можливість його задоволення та залишення без розгляду клопотання Болехівської міської організації Українського товариства мисливців і рибалок про призначення почеркознавчої експертизи (вх. № 1122/24 від 09.02.2024).

За правилами пункту 1 частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження: у випадках визначених частиною 2 статті 202 цього Кодексу.

З огляду на наведене, суд вважає за можливе, для дотримання мети (завдання) підготовчого провадження задля забезпечення прав учасників справи відкласти підготовче засідання.

Керуючись статтями 42, 46, 81, 183, 216, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Клопотання Болехівської міської організації Українського товариства мисливців і рибалок про призначення почеркознавчої експертизи (вх. № 1122/24 від 09.02.2024) - залишити без розгляду.

2. Клопотання Болехівської міської ради Івано-Франківської області (вх. № 1952/24 від 01.03.2024) про витребування доказів - задовольнити.

3. Витребувати у Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області (адреса: 77202, Івано-Франківська область, м. Болехів, вул. Д. Галицького, буд. 39) наступні докази:

- копію платіжного доручення від 21.02.2020 № 13 про сплату Болехівською міською організацією Українського товариства мисливців і рибалок адміністративного збору в сумі 110, 00 гривень за вчинення реєстраційної дії по реєстрації додаткової угоди від 19.02.2020 до договору оренди землі від 25.12.2009, зареєстрованого в Долинському райвідділі ДЗК від 25.12.2009 № 040929500019.

4. Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області, в строк до 15.03.2024, надати до суду витребувані докази.

5. Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області у разі неможливості подати до суду витребувані докази, повідомити суд про такі причини.

6. Попередити Відділ державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області, що у відповідності до статті 81 Господарського процесуального кодексу України, у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

7. Підготовче засідання відкласти на 18.03.2024 об 14:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, буд. 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 8.

8. Роз`яснити учасникам справи про можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, зокрема, поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів відповідно до частини 4 статті 197 Господарського процесуального кодексу України та Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза приміщеннями суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України 23.04.2020 № 196.

9. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/, а також ознайомитись з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

10. Ухвала набирає законної сили 04.03.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя В. В. Михайлишин

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117435622
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —909/1127/23

Ухвала від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні