Ухвала
від 18.03.2024 по справі 909/1127/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1127/23

У Х В А Л А

18.03.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Михайлишина В. В., секретаря судового засідання Безрука Н. К., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Болехівської міської організації Українського товариства

мисливців і рибалок

(вул. Гордеєва, буд. 40, м. Болехів, Калуський район,

Івано-Франківська область, 77201)

до відповідача: Болехівської міської ради Івано-Франківської області

(пл. І. Франка, буд. 12, м. Болехів, Калуський район,

Івано-Франківська область, 77202)

про визнання недійсною та скасування додаткової угоди від 19.02.2020,

представники сторін у судове засідання не з`явилися,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Господарського суду Івано-Франківської області знаходиться справа за позовом Болехівської міської організації Українського товариства мисливців і рибалок до Болехівської міської ради Івано-Франківської області про визнання недійсною та скасування додаткової угоди від 19.02.2020.

Ухвалою від 04.03.2024 суд, зокрема, відклав підготовче засідання у справі на 18.03.2024.

13.03.2024 за вх. № 4342/24 на електронну пошту суду без електронного цифрового підпису від начальника Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області надійшов лист, на виконання вимог ухвали суду від 04.03.2024.

18.03.2024 за вх. № 4571/24 на електронну пошту суду без електронного цифрового підпису від голови Болехівської міської ради Івано-Франківської області Яцинина Івана Васильовича надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

18.03.2024 за вх. № 4580/24 через підсистему "Електронний суд" від представника Болехівської міської оранізації українського товариства мисливців і рибалок Федишина Миколи Євгеновича надійшло клопотання про розгляд справи та закінчення розгляду підготовчого судового засідання без участі позивача та його представника.

18.03.2024 за вх. № 4585/24 через підсистему "Електронний суд" від голови Болехівської міської ради Івано-Франківської області Яцинина Івана Васильовича надійшло клопотання про відкладення розгляду справи та продовження строку підготовчого провадження у справі.

18.03.2024 за вх. № 4603/24 через канцелярію суду від начальника Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області Чулупин Оксани надійшов лист, на виконання вимог ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 04.03.2024.

В судове засідання 18.03.2024 представники сторін не з`явилися.

Розглянувши поданий лист начальника Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області (вх. № 4342/24 від 13.03.2024) та клопотання голови Болехівської міської ради Івано-Франківської області Яцинина Івана Васильовича про відкладення розгляду справи (вх. № 4571/24 від 18.03.2024) суд зазначає наступне.

18.10.2023 набрав чинності Закон України № 3200-IX від 29.06.2023 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами", яким, зокрема, внесено низку істотних змін до Господарського процесуального кодексу України.

Частиною 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Згідно із частиною 8 статті 6 Господарського процесуального кодексу України, реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом. Особливості використання електронного підпису в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, визначаються Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Якщо цим Кодексом встановлено вимогу зазначення у змісті процесуального документа відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету, особа, яка подає до суду відповідний процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов`язку зазначення відповідних відомостей.

Відповідно до абзаців 2 та 3 пункту 10 Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України 20.08.2019 № 814 (у редакції наказу Державної судової адміністрації України від 17.10.2023 № 485), документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо), пов`язані з розглядом справ у суді, можуть подаватися до суду в електронній формі виключно з використанням підсистеми "Електронний суд", якщо інше не визначено процесуальним законодавством чи Положенням про порядок функціонування окремих підсистем ЄСІТС. Особам, які зареєстрували Електронний кабінет в ЄСІТС, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до Електронного кабінету таких осіб.

За правилами абзацу 1 пункту 111 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-2 (зі змінами), до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС особи, крім осіб, які зобов`язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані Електронні кабінети в ЄСІТС, можуть подавати до суду документи в електронній формі з використанням адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. До початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС суд надсилає особам, окрім осіб, які зобов`язані зареєструвати свої Електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані Електронні кабінети в ЄСІТС, документи у справах на адресу електронної пошти, з якої до суду надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.

Частиною 3 статті 169 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

При формуванні засобами підсистеми ЄСІТС "Електронний суд" запиту на отримання інформації про наявність зареєстрованого Електронного кабінету ЄСІТС судом встановлено, що у відповідача Болехівської міської ради Івано - Франківської області наявний зареєстрований електронний кабінет в ЄСІТС, а отже в силу вищенаведених положень законодавства останній має подавати до суду документи в електронній формі, пов`язані з розглядом справ у суді (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо), виключно з використанням підсистеми "Електронний суд".

Проте зазначені лист та клопотання подане до суду шляхом його надсилання на адресу електронної пошти суду, а не з використанням підсистеми "Електронний суд", що є порушенням вищенаведених приписів законодавства.

Відповідно до частини 2 статті 170 Господарського процесуального кодексу України, письмова заява, клопотання чи заперечення підписується заявником або його представником.

Як зазначено вище, особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Тобто електронний підпис на адресованих суду процесуальних документах в електронній формі має накладатись саме у межах фунціоналу Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами.

За таких обставин суд приходить до висновку, що лист начальника Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області (вх. № 4342/24 від 13.03.2024) про виконання вимог ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 04.03.2024 та клопотання голови Болехівської міської ради Івано-Франківської області Яцинина Івана Васильовича (вх. № 4571/24 від 18.03.2024) про відкладення розгляду справи не містять підпису у розумінні зазначених положень законодавства, що є порушенням частини 2 статті 170 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно частини 4 статті 170 Господарського процесуального кодексу України, суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду. Суд повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду також у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

З огляду на викладене суд приходить до висновку про необхідність повернення листа начальника Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області (вх. № 4342/24 від 13.03.2024) про виконання вимог ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 04.03.2024 та клопотання голови Болехівської міської ради Івано-Франківської області Яцинина Івана Васильовича (вх. № 4571/24 від 18.03.2024) про відкладення розгляду справи.

Повернення листа начальника Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області (вх. № 4342/24 від 13.03.2024) про виконання вимог ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 04.03.2024 та клопотання голови Болехівської міської ради Івано-Франківської області Яцинина Івана Васильовича про відкладення розгляду справи з указаних підстав не перешкоджає повторному зверненню до суду з цього питання у належний спосіб.

Водночас суд зауважує, що лист начальника Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області (вх. № 4342/24 від 13.03.2024) про виконання вимог ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 04.03.2024 та клопотання голови Болехівської міської ради Івано-Франківської області Яцинина Івана Васильовича про відкладення розгляду справи (вх. № 4571/24 від 18.03.2024) та додані до них документи були надіслані в електронній формі на електронну пошту Господарського суду Івано-Франківської області та були роздруковані судом, а тому заява у письмовому вигляді заявнику не повертається.

В обґрунтування поданого клопотання голови Болехівської міської ради Івано-Франківської області Яцинина Івана Васильовича (вх. № 4585/24 від 18.03.2024) про відкладення розгляду справи та продовження строку підготовчого провадження у справі суд зазначає наступне.

Ухвалою від 15.02.2024 суд, зокрема, задовольнив усне клопотання представника позивача, адвоката Ільницького Ярослава Івановича про продовження строку підготовчого засідання та відкладення розгляду справи. Продовжив строк підготовчого провадження на тридцять днів. Підготовче засідання у справі відклав на 04.03.2024.

Відповідно до частини 3 статті 177 Господарського процесуального кодексу України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

З огляду на викладене суд зазначає, що строки проведення підготовчого засідання у справі є усіченими та продовженню не підлягають. Враховуючи те, що судом вже продовжувався строк підготовчого провадження у справі на тридцять днів, суд не має процесуальної можливості продовжити строк підготовчого провадження понад строки, встановлені Господарським процесуальним кодексом України.

За таких обставин, суд відмовляє у задоволенні клопотання голови Болехівської міської ради Івано-Франківської області Яцинина Івана Васильовича про відкладення розгляду справи та продовження строку підготовчого провадження у справі.

Згідно із пунктом 18 частини 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України, у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 185 Господарського процесуального кодексу України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Оскільки господарським судом було здійснено всі необхідні дії для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, суд вважає за належне закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті.

Керуючись статтями 6, 120, 121, 182, 185, 216, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. У задоволенні клопотання голови Болехівської міської ради Івано-Франківської області Яцинина Івана Васильовича (вх. № 4585/24 від 18.03.2024) про відкладення розгляду справи та продовження строку підготовчого провадження у справі - відмовити.

2. Лист начальника Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Болехівської міської ради Івано-Франківської області (вх. № 4342/24 від 13.03.2024) про виконання вимог ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 04.03.2024 та клопотання голови Болехівської міської ради Івано-Франківської області Яцинина Івана Васильовича (вх. № 4571/24 від 18.03.2024) про відкладення розгляду справи - повернути без розгляду.

Лист вх. № 4342/24 від 13.03.2024 на виконання вимог ухвали суду та клопотання вх. № 4571/23 від 18.03.2024 про відкладення розгляду справи та додані до них документи не підлягають надісланню заявнику, оскільки зазначені документи були надіслані в електронній формі на електронну пошту Господарського суду Івано-Франківської області та роздруковані судом

3. Закрити підготовче провадження у справі № 909/1127/24.

4. Призначити розгляд справи по суті на 01.04.2024 об 15:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, буд. 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 8.

5. Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до частини 3 статті 196 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право заявити клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

6. Роз`яснити учасникам справи про можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, зокрема, поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів відповідно до частини 4 статті 197 Господарського процесуального кодексу України та Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза приміщеннями суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України 23.04.2020 № 196.

7. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/, а також ознайомитись з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

8. Ухвала набирає законної сили 18.03.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя В. В. Михайлишин

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117752910
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —909/1127/23

Ухвала від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні