Ухвала
від 06.03.2024 по справі 575/1107/23
ВЕЛИКОПИСАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 575/1107/23

Провадження № 2/575/14/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2024 р. смт. Велика Писарівка

Суддя Великописарівського районного суду Сумської області Семенова О.С., розглянувши у письмовому провадженні заяву представника позивачів, адвоката Цуркана Віктора Івановича, про відвід головуючій судді Семеновій Оксані Сергіївні у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , про усунення перешкод у зустрічах, спілкуваннях та прийняття участі у вихованні неповнолітньої дитини, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів, Великописарівська селищна рада, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачки, Кириківська селищна рада,

УСТАНОВИВ:

В провадженні Великописарівського районного суду Сумської області з 16 жовтня 2023 року перебуває вказана цивільна справа під головуванням судді Семенової О.С., визначеної в результаті авторозподілу справ між суддями цього суду.

06 березня 2024 року в ході судового розгляду по суті від представника позивачів, адвоката Цуркана В.І., надійшла письмова заява про відвід головуючій судді, яку мотивував тим, що судом в судовому засіданні 13 лютого 2024 року було задоволено його клопотання про виклик в судове засідання дитини для заслуховування її думки щодо спору між батьками та оголошено вступну та резолютивну частини ухвали, повний текст повинен бути складеним 15 лютого 2024 року, але він відсутній в ЄДРСР та ЄС ЄСІТС. Вважає, що ця обставина вказує на умисні дії судді з урахуванням ставлення до сторони позивачів та до нього особисто.

Відповідно до ст. 40 ЦПК України питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні / або раніше/ до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першої статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід. Якщо на час подання заяви про відвід судді у суді здійснюють правосуддя менше трьох суддів, вирішення питання про відвід здійснюється в нарадчій кімнаті суддею, який розглядає справу або вчиняє іншу процесуальну дію, про що виноситься ухвала. У такому разі положення частин третьої та четвертої цієї статті не застосовуються. Питання про відвід вирішується невідкладно. Вирішення питання про відвід суддею, який не входить до складу суду, здійснюється протягом двох робочих днів, але не пізніше призначеного засідання по справі. Відвід, який надійшов поза межами судового засідання, розглядається судом у порядку письмового провадження. Суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи.

Підстави для відводу /самовідводу/ судді визначені статтею 36 ЦПК України, а саме, що суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

Суддя вважає за можливо розглянути заяву про відвід судді без повідомлення учасників справи, що передбачено ч. 8 ст. 40 ЦПК України, у письмовому провадженні.

Оскільки відвід розглядається без повідомлення учасників справи, то відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши заяву про відвід, суддя дійшла висновку про відсутність підстав для її задоволення з таких підстав.

Наведені представником обставини не є підставою для відводу судді. Його клопотання, про яке він вказує в заяві, було задоволено, тим більш дитина була доставлена матір`ю, відповідачкою по справі ОСОБА_3 , в призначене судове засідання. Проте за технічними причинами /аварійне відключення електроенергії 05 березня 2024 року о 13:00 годині/ судовий розгляд було відкладено. Слід вказати, що представник позивачів перекручує факти, оскільки з боку суду відсутні будь-які прояви неприязні до нього та позивачів.

Проте представник позивачів, адвокат Цуркан В.І., зловживає своїми процесуальними правами, заявляючи неодноразово безпідставні відводи, що відповідно до вимог ст. 44 ЦПК України є неприпустимим.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається. Залежно від конкретних обставин суд може визнати зловживання процесуальними правами дії, що суперечать завданню цивільного судочинства, зокрема, заявлення завідомо безпідставного відводу або вчинення інших аналогічних дій, що спрямовані на безпідставне затягування чи перешкоджання розгляду справи чи виконання судового рішення /ч. 1, пункт 1 ч. 2 ст. 44 ЦПК України/.

Тому заява про відвід судді є необґрунтованою і задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 36, 40, 353 ЦПК України,

ПОСТАНОВИЛА:

Відмовити у задоволенні заяви представника позивачів, адвоката Цуркана Віктора Івановича, про відвід судді Великописарівського районного суду Сумської області Семенової Оксани Сергіївни за необгрунтованістю.

Передати заяву адвоката Цуркана Віктора Івановича про відвід судді Семенової Оксани Сергіївни до канцелярії Великописарівського районного суду Сумської області для визначення судді, який не входить до складу суду, що розглядає справу, в порядку, встановленому частиною 1 статті 33 ЦПК України.

Ухвала суду є остаточної, оскарженню не підлягає.

Суддя Великописарівського районного

суду Сумської області О.С. Семенова

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117468372
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у зустрічах, спілкуваннях та прийняття участі у вихованні неповнолітньої дитини,

Судовий реєстр по справі —575/1107/23

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Савєльєва А. І.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Савєльєва А. І.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Семенова О. С.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Семенова О. С.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Савєльєва А. І.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Савєльєва А. І.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Семенова О. С.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Семенова О. С.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Семенова О. С.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Семенова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні