Ухвала
від 04.03.2024 по справі 758/2469/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/2469/24

У Х В А Л А

04 березня 2024 року м. Київ

Суддя Подільського районного суду м. Києва Якимець О.І., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Кей-Колект»</a>, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: державний реєстратор Чернігівської РДА Пінчук Іван Юрійович, Товариство з обмеженою відповідальністю «Міраклус» про визнанні припинено іпотеки та виключення запису про обтяження,

в с т а н о в и в:

позивач звернувся до суду із позовом до відповідача у якому просить:

визнати припинено іпотеку згідно з договору іпотеки № 91215, посвідченого 30.07.2008 приватним нотаріусом КМНО Морозовою С. В. за реєстровим № 20051, укладеного між позивачем та АТ «УкрСиббанк» (правонаступник відповідач) (вимога-1);

виключити з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та обтяжень записи про обтяження квартири АДРЕСА_1 , внесених на підставі договору іпотеки від 30.07.2008 приватним нотаріусом КМНО Морозовою С. В. за реєстрованим № 20051 (вимога-2).

Наводить аргументи про те, що іпотека припинена у зв`язку із припиненням основного зобов`язання за кредитним договором, укладеного між позивачем та АТ «УкрСиббанк» (правонаступник відповідач). Рішенням суду від 23.09.2016 у справі № 758/8304/15-ц витребувано із незаконного володіння ТОВ «Міраклус» квартиру АДРЕСА_1 , відновивши право власності позивача на цю квартиру. Отже, нерухоме майно на праві власності належить позивачу. Стверджує, що жодних зобов`язання перед відповідачем у позивача немає. Позов подано за правилами виключної підсудності у відповідності до ст. 30 ЦПК України

Вважаю, що справа не підсудна цьому суду, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини /виключна підсудність/.

Згідно з п. 42 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» від 01.03.2013 №3, виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна (частина перша статті 114 ЦПК). Згідно з положеннями статті 181 ЦК до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

У постанові Верховного Суду від 17.10.2019 у справі № 905/1732/18 викладено правову позицію про те, що до позовів про права на нерухоме майно відносяться позови щодо захисту речових прав на нерухоме майно, зокрема: віндикаційний - про витребування власником свого майна від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним (ст. 387 Цивільного кодексу України); негаторний - про усунення перешкод у здійсненні власником права користування та розпорядження своїм майном (ст.391 Цивільного кодексу України); про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності (ст.392 Цивільного кодексу України) тощо.

У постанові Верховного Суду від 19.06.2019 у справі №760/6693/17-ц судом зазначено, що виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна.

Згідно з положеннями статті 181 Цивільного кодексу України до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 Цивільного кодексу України); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 Цивільного кодексу України); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 Цивільного кодексу України); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Виходячи з аналізу зазначених правових норм Верховний Суд у постанові від 19.06.2019 у справі №760/6693/17-ц висловив правову позицію, що правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною умов договору, об`єктом якого є нерухоме майно, вимог іпотекодержателя.

Відповідно до правової позиції, викладеної у постанові Верховного Суду від 10.04.2019 у справі №638/1988/17, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно.

Аналізуючи наведене вище, приходжу до переконання про те, що позивач жодних способів захисту, які б містили позовну вимогу щодо права особи на це майно - ані щодо права власності, ані щодо речових прав на це майно не обирає. У цивільній справі № 758/8304/15-ц, позивачем обрано спосіб захисту свого порушеного права шляхом витребування із чужого незаконного володіння нерухоме майно та відновлено права власності на це майно. У цій справі позивач просить припинити іпотеку за вже вчиненим правочином, коли зобов`язання за основним правочином припиненні, а відтак відсутні будь-які права та обов`язки щодо нерухомого майна, як об`єкту договору іпотеки.

Відтак, суд прийшов до переконання про те, що правила виключної підсудності щодо припинення іпотеки не поширюються на них, а застосовуються правила загальної підсудності.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 Цивільного процесуального кодексу України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Суд установив, що місцезнаходження відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Кей-Колект»</a> (код ЄДРПОУ 39525641) - місто Київ, Печерський район, вулиця Іоанна Павла ІІ, 4/6, корпус В.

Відповідно до ч. 8 ст. 30 ЦПК України вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій розглядаються судом, визначеним за правилами підсудності щодо розгляду спору, похідними від якого є такі вимоги.

Відтак, оскільки суд прийшов до висновку про те, що вимога-1 повинна розглядатися судом за правилами загальної підсудності, враховуючи те, що вимога-2 є похідною від основної вимоги-1, а тому така повинна розглядатися судом, визначеним за правилами підсудності щодо розгляду спору, похідною від якої є така вимог

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 31 Цивільного процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з ч. 3 ст. 31 Цивільного процесуального кодексу України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження.

Враховуючи наведене вище, а також те, що дана справа не відноситься до підсудності Подільського районного суду м. Києва, адже місцезнаходження відповідача не належить за територіальність до Подільського району м. Києва, а тому таку необхідно скерувати до Печерського районного суду м. Києва за підсудністю, після закінчення строків передбачених ч. 3 ст. 31 Цивільного процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 30, 31, 187, 258, 352-354 ЦПК України,

п о с т а н о в и в :

справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Кей-Колект»</a>, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: державний реєстратор Чернігівської РДА Пінчук Іван Юрійович, Товариство з обмеженою відповідальністю «Міраклус» про визнанні припинено іпотеки та виключення запису про обтяження - передати за територіальною підсудністю на розгляд до Печерського районного суду м. Києва.

Передача справи на розгляд іншого суду за підсудністю здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О. І. Якимець

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117504610
СудочинствоЦивільне
Сутьобтяження

Судовий реєстр по справі —758/2469/24

Постанова від 02.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Невідома Тетяна Олексіївна

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Невідома Тетяна Олексіївна

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Невідома Тетяна Олексіївна

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Якимець О. І.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Якимець О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні