Ухвала
від 07.03.2024 по справі 2-4/11
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

07.03.2024

Ленінський районний суд м.Полтави

Справа № 2-4/11

Провадження № 2/553/158/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 року м.Полтава

Ленінський районний суд м.Полтави у складі головуючого судді Високих М.С., за участі секретаря судового засідання Сіомашко В.Р.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду за правилами загального позовного провадження справу за цивільним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа: Харківська міська рада про виселення, виділ частини житлового будинку та про визначення порядку користування земельною ділянкою, припинення права спільної часткової власності, зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , третя особа: Харківська міська рада, про виділ частини житлового будинку та про визначення порядку користування земельною ділянкою, зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , третя особа: Харківська міська рада, про виділ частини житлового будинку та про визначення порядку користування земельною ділянкою,

в с т а н о в и в :

На розгляді Комінтернівського районного суду м. Харкова знаходилась справа за вказаними цивільними позовами ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Так, ОСОБА_1 після уточнення позовних вимог прохає відновити її порушене право шляхом вселення до житлового будинку АДРЕСА_1 ; виділити виділити на належні їй 16/150 частин житлового будинку з надвірними будівлями, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , приміщення в натурі, перерозподілити ідеальні частки співвласників, визначити порядок користування земельною ділянкою по фактичному користуванні згідно висновку проведеної у справі експертизи № 13593 від 20.12.2017 по варіанту ХІІ, додаток № 18, а також припинити право спільної часткової власності на житловий будинок з надвірними будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , відшкодувати судові витрати.

Відповідач ОСОБА_2 подав до суду зустрічний позов, в якому після уточнення вимог просить провести поділ домоволодіння по АДРЕСА_1 , виділивши йому приміщення №.№ 1-1,1-2,1-3 з надвірними будівлями - навіс І, погріб О, 1/2 частина сараю літ. В, 1/2 частину льоху З, сарай М, частина хвіртки № 1, частина огорожі № 2; частину сіней І в будинку літ. А-1 і туалет Н залишити у спільному користуванні з ОСОБА_1 .

Відповідач ОСОБА_4 звернулась до суду із зустрічним позовом, в якому після уточнення вимог просить виділити їй в натурі зі спільної часткової власності на 86/150часток домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , приміщення в житловому будинкуліт.А-1-житлову кімнату3-6,комору 3-7,тамбур 3-9,в житловій прибудові літ.«А1-1»:житлову кімнату3-3,кухню 3-1,житлову кімнату3-3,коридор 3-2,коридор 3-4,а також надвірні споруди -тамбур «а3»,ганок літ.«а4»,ворота №4,вбиральняліт. «І», льох літ.«Е», сарай літ.«Б», навіс літ.«И», льох літ. «О», сарай літ.«Ж», а також огорожу №5; порядок користування земельною ділянкою визначити згідно висновку експертизиваріант2, припинити право спільної часткової власності.

Згідно з ЗУ «Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 № 64/2022 із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб введено в Україні воєнний стан, який в подальшому продовжено.

Розпорядженням Голови Верховного Суду № 4/0/9-22 від 10.03.2022 "Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану" змінено територіальну підсудність судових справ Комінтернівського районного суду м.Харкова, визначено територіальну підсудність справ за Ленінським районним судом м.Полтави.

Відповідно до акту приймання-передавання справ до Ленінського районного суду м.Полтави з Комінтернівського районного суду м.Харкова надійшла справа №2-4/11, яка за ухвалою Ленінського районного суду м.Полтави від 29.12.2022 була прийнята до провадження.

Будучи належно повідомленими про дату, час та місце розгляду справи, сторони, їх представники в судове засідання не прибули.

Представник позивача за зустрічним позовом ОСОБА_3 адвокат Невольніченко О.О. звернувся до суду з клопотанням про передачу справи за підсудністю на розгляд Комінтернівського районного суду м. Харкова, яке вмотивовано тим, що територіальну підсудність справ Комінтернівського районного суду м. Харкова відновлено, власники нерухомості є особами поважного віку, котрим складно прибувати до м. Полтава в судові засідання, що у свою чергу сприятиме у реалізації їх прав на участь у судовому провадженні.

Інші учасники причин не прибуття до суду не повідомили, з клопотаннями не звертались.

Вирішуючи заявлене клопотання суд вказує про наступне.

Розпорядженням Голови Верховного Суду № 65 від 17.11.2022 "Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м.Харкова та Харківської області" відновлено територіальну підсудність судових справ Комінтернівського, Ленінського, Московського, Орджонікідзевського, Фрунзенського, Червонозаводського районних судів м. Харкова, Чугуївського міського суду Харківської області, Дергачівського, Харківського районних судів Харківської області, змінену розпорядженнями Голови Верховного Суду від 08 березня 2022 року № 2/0/9-22 "Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану", від 10 березня 2022 року № 4/0/9-22 "Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану", від 14 березня 2022 року № 7/0/9-22 "Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Запорізької та Харківської областей)", від 16 березня 2022 року № 10/0/9-22 "Про скасування розпорядження від 16 березня 2022 року № 9/0/9-22, зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Миколаївської та Харківської областей)", із 23 листопада 2022 року.

Згідно із ст.27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

У відповідності до ст.30 ЦПК України, якою визначені правила виключної підсудності, позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Як убачається з матеріалів справи, майно, з приводу якого виник спір, розташоване на території Слобідського району міста Харкова, сторони, їх представники, знаходяться у м.Харкові.

За таких обставин, суд вважає можливим задовольнити клопотання представника позивача та передати справу на розгляд Комінтернівського районного суду м. Харкова. При цьому суд враховує, що в умовах воєнного стану введеного в Україні, судовий розгляд справи за місцем знаходження сторін забезпечить ефективність, оперативність, розумність строків розгляду справи судом, та дотримання прав учасників справи.

Якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду, суд передає справу на розгляд цьому суду (п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України).

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.31,32 ЦПК України, суд

п ос та но ви в:

Справу №2-4/11 за цивільним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа: Харківська міська рада про виселення, виділ частини житлового будинку та про визначення порядку користування земельною ділянкою, припинення права спільної часткової власності, зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , третя особа: Харківська міська рада, про виділ частини житлового будинку та про визначення порядку користування земельною ділянкою, зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , третя особа: Харківська міська рада, про виділ частини житлового будинку та про визначення порядку користування земельною ділянкою передати за підсудністю до Комінтернівського районного суду м. Харкова.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя

Ленінського районного суду м.Полтави М.С. Високих

СудЛенінський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117527117
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —2-4/11

Ухвала від 01.08.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Маньковська О. О.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Маньковська О. О.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Високих М. С.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Високих М. С.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Високих М. С.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 09.11.2022

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Постанова від 27.07.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Деркач Н. М.

Постанова від 26.07.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні