Ухвала
від 11.03.2024 по справі 727/561/24
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

11 березня 2024 року

м. Чернівці

справа № 727/561/24

Чернівецький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Одинака О. О., Кулянди М. І., Височанської Н. К.,

ознайомившись з апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Шевченківського районного суду міста Чернівці від 4 березня 2024 року за матеріалами у зв`язку з зверненням ОСОБА_1 з заявою про забезпечення доказів до подання позовної заяви,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Шевченківського районного суду міста Чернівці від 5 березня 2024 року матеріали заяви ОСОБА_1 про забезпечення доказів до подання позовної заяви вирішено надіслати до Першотравневого районного суду міста Чернівці для приєднання до матеріалів цивільної справи №725/383/24 за позовом ОСОБА_1 до АТ «Державний ощадний банк України» про захист прав споживачів, стягнення пені та трьох процентів річних, інфляційних втрат.

ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу на вказану ухвалу суду.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно зі статтею 129 Конституції України одними з основних засад судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Однією з основних засад судочинства відповідно до пункту 8 частини третьої статті 129 Конституції України є забезпечення апеляційного оскарження рішення суду.

Згідно з чинним цивільним процесуальним законодавством України реалізація права на апеляційне оскарження особою, яка звертається з апеляційною скаргою, передбачає виконання певних вимог щодо порядку апеляційного оскарження.

Відповідно до частини першої, другої статті 352 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Ухвала суду першої інстанції оскаржується в апеляційному порядку окремо від рішення суду у випадках, передбачених статтею 353 цього Кодексу.

З аналізу частини першої статті 353 ЦПК України вбачається, що процесуальним законодавством не передбачено можливість апеляційного оскарження окремо від рішення суду ухвали суду першої інстанції про надіслання матеріалів заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви до іншого суду.

Верховний Суд у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у постанові від 1 листопада 2021 року у справі №520/14132/18 зробив висновок про те, що тлумачення та застосування положень статті 353 ЦПК України має відбуватися із урахуванням можливості/неможливості поновити свої права особою, яка подає апеляційну скаргу, в інший спосіб, аніж шляхом оскарження в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції окремо від рішення суду. При цьому будь-яка ухвала суду підлягає перегляду в апеляційному порядку самостійно або разом з рішенням суду.

Суд апеляційної інстанції вважає, що заявник не буде позбавлений можливості поновити свої права шляхом оскарження вказаної ухвали разом з рішенням суду у разі подання позовної заяви та розгляду такої заяви судом.

Відповідно до пункту 4 частини п`ятої статті 357 ЦПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Враховуючи наведе вище апеляційний суд дійшов висновку про те, що подана апеляційна скарга підлягає поверненню особі, яка її подала.

Керуючись ст.ст. 185, 357, 381 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Шевченківського районного суду міста Чернівці від 4 березня 2024 року повернути апелянту.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями.

На ухвалу може бути подана касаційна скарга до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її підписання.

Судді Чернівецького

апеляційного суду: Олександр ОДИНАК

Мирослава КУЛЯНДА

Наталія ВИСОЧАНСЬКА

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117551452
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення доказів до подання позовної заяви

Судовий реєстр по справі —727/561/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Одинак О. О.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Одовічен Я. В.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Одовічен Я. В.

Постанова від 22.02.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Лисак І. Н.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Лисак І. Н.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Лисак І. Н.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Одовічен Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні