Ухвала
від 12.03.2024 по справі 211/7482/19
ДОВГИНЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 211/7482/19

Провадження № 2/211/87/24

У Х В А Л А

про зміну предмета позову та залучення третьої особи

12 березня 2024 року Довгинцівськийрайонний судміста КривогоРогу Дніпропетровськоїобласті ускладі головуючогосудді ТкаченкоС.В.,при секретарі БіржД.В.,розглянувши заяву представника позивача ОСОБА_1 про зміну предмету позову, подану в межах розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа Відділ з питань державного архітектурно-будівлеьного контролю виконавчого комітету Криворізької міської ради про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа Відділ з питань державного архітектурно-будівлеьного контролю виконавчого комітету Криворізької міської ради про визнання права власності в порядку спадкування за законом. 20.02.2024 представник позивача адвокат Ковалик М.Ф. звернулась до суду з заявою про зміну предмету позову, у якій останній просить суд: визнати за ОСОБА_2 право власності на житловий будинок господарчими побудовами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , згідно договору купівлі-продажу від 19.04.1996 року відповідно до якого спадкодавець, ОСОБА_4 придбав глинобитний житловий будинок пл. 19,3 під літ А-1, літня кухня Б, сарай В, вбиральня Г водоколонка, забор. Визнати за ОСОБА_2 , майнове право забудовника на житловий будинок з господарчими побудовами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 : за літерою«Ж», заг.пл. 95,6 кв.м., житл.пл. 61,1 кв.м., гараж за літерою «Д погріб за літерою «Е», вбиральня (тимчасова) за літерою «З», навіс за літерою «И», огорожа № огорожа №2, воріт №3, замощення II, в порядку спадкування за законом.

Суд, дослідивши заяву про зміну предмета позову, вивчивши матеріали справи доходить наступного.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно з п. 2 ч. 2, ч. 3 ст. 49 ЦПК України, крім прав та обов`язків, визначених у статті 43 цього Кодексу: позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі. Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд: у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви.

Позов у цивільному процесі - це письмово оформлена і адресована суду письмова вимога, що складається з вимоги процесуального характеру та вимоги матеріального характеру (захистити невизнане, оспорюване чи порушене право), а предмет позову - це матеріальний зміст цієї вимоги.

Таким чином, під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняте судове рішення. Цей матеріальний зміст позовних вимог позивача, проявляється в матеріально-правовій заінтересованості отримати певне матеріальне благо.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Зміна предмета позову відбудеться тоді, коли в рамках конкретного позовної вимоги позивач замість одного способу захисту прав (який був заявлений раніше, при подачі позову) захоче скористатися іншим способом захисту, обґрунтовуючи свої позовні вимоги (предмет позову) тими самими обставинами, якими він обґрунтовував первісні вимоги.

Зміна підстав позову відбувається тоді, коли позивач в рамках конкретної позовної вимоги, в обґрунтування раніше заявлених позовних вимог (предмету позову) посилається на інші обставини якими він ці (перші) позовні вимоги, обґрунтовував.

Таким чином, зміна предмета позову означає зміну вимог, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

Із поданої заяви про зміну предмету позову убачається, що позивач, не змінюючи підстави позову - здійснює зміну предмету позову.

З урахуванням вказаних норм діючого цивільного-процесуального законодавства України, сторона позивача правомірно звернулася до суду на відповідній стадії судового провадження - на стадії підготовчого провадження із заявою про зміну предмету позову. Так, позивачем заявлено про зміну предмету позову, шляхом доповнення первісних позовних вимог новою вимогою, при цьому підстави позову залишаються незмінними, що у сукупності дає суду підстави для задоволення клопотання представника позивача про прийняття заяви про зміну предмету позову

Поряд з цим, суд вказує на те, що на даному етапі судового провадження на стадії підготовчого провадження, суд не здійснюєоцінку обґрунтованості позовних вимог, наявності або відсутності предмету спору, не встановлює наявності порушень прав позивача, такі обставини встановлюються судом під час розгляду справи по суті. Крім того, необґрунтованість та безпідставність позову, штучний характер заявлених вимог, порушення прав третіх осіб, про що зазначає у поданих запереченнях представник відповідача-1 не може слугувати підставою для повернення заяви про зміну предмета позову, оскільки процесуальний порядок для вчинення процесуальної дії позивачем порушено не було, відтак суд доходить висновку про можливість прийняття такої заяви.

Суд наголошує на тому, що оцінка обґрунтованості позовних вимог, наявності або відсутності предмету спору встановлюється судом під час розгляду справи по суті.

Крім того, суд, враховуючи положення ст.53 ЦПК України, вбачає за доцільне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_5 , оскільки предмет спору та характер спірних правовідносин може вплинути на її права та обов`язки.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 12, 13, 49, 197, 258, 260, 353-355 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

заяву представника позивача ОСОБА_1 про зміну предмету позову задовольнити.

Прийняти в межах розгляду цивільної справи за ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа Відділ з питань державного архітектурно-будівлеьного контролю виконавчого комітету Криворізької міської ради про визнання права власності в порядку спадкування за законом заяву про зміну предмету позову від 20.02.2024.

Залучити до участі у справі, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог ОСОБА_5 ( остання відома адреса: АДРЕСА_1 ).

Призначити підготовче судове засідання на 09.00 годину, 15 квітня 2024 року, яке провести відкрито в залі суду № 24, в приміщенні Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу, за адресою м. Кривий Ріг, вул. Л.Бородича, 3, про що повідомити учасників справи.

Встановити строк для подання відповідачем відзиву на заяву про зміну предмету позову протягом 15 днів з дня вручення ухвали та заяви. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на вказану заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву на заяву про зміну предмету позову для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст. 178 Цивільного процесуального кодексу України, в якій позивач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень і мотиви їх визнання або відхилення.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив на заяву про зміну предмету позову для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст.178 ЦПК України, в якому відповідач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення.

Роз`яснити, що третя особа має процесуальні права та обов`язки, встановленіст.43 ЦПК України.

Учасник справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою:http://dv.dp.court.gov/ua/sud0411/gromadyanam/csz.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: С. В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117599013
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —211/7482/19

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко С. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко С. В.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Папарига В. А.

Ухвала від 27.04.2020

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Папарига В. А.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Папарига В. А.

Ухвала від 21.01.2020

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Папарига В. А.

Ухвала від 03.12.2019

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Папарига В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні