Ухвала
від 14.03.2024 по справі 235/3626/23
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/235/674/24

Справа № 235/3626/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів

14 березня 2024 р. Слідчий суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

-за участі старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП в Донецькій області капітана поліції ОСОБА_3 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023050000000369 від 02.08.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190, ч.1 ст. 272 КК України,

Клопотання надійшло 07 березня 2024 року.

Особа, у володінні якої знаходяться речі та документи ІНФОРМАЦІЯ_1 ,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Красноармійського міськрайонного суду звернувся старший слідчий відділу СУ ГУ НП в Донецькій області капітан поліції ОСОБА_3 , з клопотанням, погодженим з прокурором Покровської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання вмотивовано тим, що Слідчим управлінням ГУ Національної поліції в Донецькій області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню за №42023050000000369 від 02.08.2023 за ч. 3 ст. 190, ч.1 ст.272 КК України.

Підстава для внесення відомостей до ЄРДР матеріали правоохоронних та контролюючих державних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень.

Нагляд за додержанням законів у формі процесуального керівництва по вказаному кримінальному провадженню здійснюється прокурорами відділу управління нагляду Донецької обласної прокуратури.

У ходіпроведення досудовогорозслідування,встановлено,що службовіособи ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_2 )та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), у змові з іншими невстановленими особами, організували діяльність з постачання пального, яке не відповідає вимогам ДСТУ 7687:2015, що є порушенням суттєвих умов укладених договорів щодо невідповідності об`єму та якості пального кінцевим споживачам, серед яких бюджетні установи та організації Донецької області.

Крім того, під час проведення обшуків за місцями фактичного розташування авто-заправних станцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 , від службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 , отримані відомості про порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою під час реалізації паливно-мастильних матеріалів.

У ході проведення обшуків за адресами фактичного місцезнаходження автозаправних станцій « ІНФОРМАЦІЯ_2 », виявлені та вилучені фіскальні чеки, які підтверджують реалізацію паливно-мастильних матеріалів у відповідній кількості на адреси кінцевому споживачу.

У ходіпроведення досудовогорозслідування,встановлено,що ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , тому документи податкової звітності, а саме декларації з ПДВ, декларації на прибуток підприємств, податкові накладні у електронному вигляді, подаються до відповідного контролюючого податкового органу ІНФОРМАЦІЯ_6 .

У зв`язку із викладеними обставинами, з метою встановлення фактичної шкоди шляхом проведення судово-економічної експертизи, на теперішній час виникла необхідність проаналізувати подані документи податкової звітності службовими особами « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а також Z-звіти та Х-звіти РРО (у т.ч. реєстри фіскальних чеків з адресами здійснення фінансово-господарської діяльності), за період з 01.01.2022 по 01.03.2024 роки.

Вказані документи є процесуальними джерелами фактичних даних (доказів), на підставі яких можуть бути встановлені факти та обставини, що мають значення для цього кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Крім того, вилучити необхідно оригінали (витяги з відповідних баз) вищевказаних документів з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 84 КПК України процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Згідно з ч. 1 ст. 99 КПК України документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Крім того, необхідність вилучення саме зазначених документів обумовлена тим, що під час досудового розслідування необхідно призначити проведення судово-економічної експертизи, і для проведення зазначеної експертизи необхідні саме документи зазначені в клопотанні, тобто об`єктами дослідження судових експертиз повинні бути саме документи, які планується вилучити.

Зазначені документи мають бути долучені до матеріалів кримінального провадження саме в оригіналах, оскільки містять підписи службових осіб підприємства та інших осіб, які мають бути об`єктами для проведення почеркознавчої експертизи.

Зазначені документи та речі самостійно та в сукупності з іншими фактичними даними мають значення для встановлення всіх обставин вище зазначеного кримінального правопорушення, а також можуть бути використані як доказ у кримінальному провадженні.

Вказані вище документи складають таємницю, охоронювану Законом. Отримання таких документів (інформації) можливе лише за рішенням суду в порядку, передбаченому главою 15 КПК.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.1 ст.162 КПК України указані документи містять охоронювану законом таємницю, а тому орган досудового розслідування позбавлений можливості отримати їх та довести обставини, які є предметом доказування у кримінальному провадженні, за допомогою інших доказів та отримати їх у інший спосіб, ніж провести тимчасовий доступ до речей і документів.

Отримати ці відомості інакше, ніж шляхом надання тимчасового доступу до речей і документів, неможливо.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, розгляд даного клопотання необхідно проводити без виклику представників ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ), на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Таким чином, проведення тимчасового доступу до речей і документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , має значення для швидкого та повного проведення досудового розслідування, встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, встановлення кола осіб, які причетні до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення (злочину), щоб кожний, хто його вчинив, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини.

Напідставі відкладеного,слідчий просить надатитимчасовий доступдо речейта документів,а самедекларацій зПДВ здодатками (ут.ч.Додаток 5),декларацій наприбуток,податкових накладних(витягиз ЄРПН),Z-звітита Х-звітиРРО (ут.ч.реєстри фіскальнихчеків задресами здійсненняфінансово-господарськоїдіяльності),-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ), за період з 01.01.2022 по 01.03.2024.

Старший слідчий відділу СУ ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 в судовому засіданні просив клопотання задовольнити.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 до судового засідання не викликався.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, та, дослідивши докази по даних матеріалах, приходить до наступних висновків.

Клопотання слідчого про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення відповідає вимогам ст.131,132,160 КПК України.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п.8 ч.1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці відносяться відомості, про персональні данні особи, що знаходяться в базі персональних даних, у володільця персональних даних.

Відповідно до ст.163 ч.5 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні,можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП в Донецькій області капітана поліції ОСОБА_3 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023050000000369 від 02.08.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190, ч.1 ст. 272 КК України, задовольнити.

Надати слідчимгрупи слідчиху кримінальномупровадженні,а саме старшомуслідчому відділуСУ ГУНПв Донецькійобласті капітануполіції ОСОБА_3 ,старшому слідчомувідділу СУГУНП вДонецькій областімайору поліції ОСОБА_5 ,заступнику начальникавідділу СУГУ НПв Донецькійобласті майораполіції ОСОБА_6 ,старшому слідчомув особливоважливих справахвідділу СУГУНП вДонецькій областімайора поліції ОСОБА_7 ,старшому слідчомув особливоважливих справахвідділу СУГУНП вДонецькій областіпідполковнику поліції ОСОБА_8 ,старшому слідчомув особливоважливих справахвідділу СУГУНП вДонецькій областімайору поліції ОСОБА_9 ,старшому слідчомув особливоважливих справахвідділу СУГУНП вДонецькій областіпідполковнику поліції ОСОБА_10 ,старшому слідчомувідділу СУГУНП вДонецькій областімайору поліції ОСОБА_11 ,старшому слідчомувідділу СУГУНП вДонецькій областіполковнику поліції ОСОБА_12 ,старшому слідчомувідділу СУГУНП вДонецькій областіпідполковнику поліції ОСОБА_13 ,старшому слідчомувідділу СУГУНП вДонецькій областікапітану поліції ОСОБА_14 ,старшому слідчомувідділу СУГУНП вДонецькій областістаршому лейтенантуполіції ОСОБА_15 дозвіл натимчасовий доступдо документів таінформації,а самедекларацій зПДВ здодатками (ут.ч.Додаток 5),декларацій наприбуток,податкових накладних(витягиз ЄРПН),Z-звітита Х-звітиРРО (ут.ч.реєстри фіскальнихчеків задресами здійсненняфінансово-господарськоїдіяльності),-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ), за період з 01.01.2022 по 01.03.2024,

з можливістю виготовлення та вилучення їх копій.

Строк дії ухвали два місяці з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів..

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117635783
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023050000000369 від 02.08.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190, ч.1 ст. 272 КК України, Клопотання надійшло 07 березня 2024 року. Особа, у володінні якої знаходяться речі та документи ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —235/3626/23

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 25.12.2023

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 25.12.2023

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні