Ухвала
від 13.03.2024 по справі 161/6588/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/6588/23

Провадження № 2/161/1237/24

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

13 березня 2024 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Філюк Т.М.

за участю секретаря судового засідання Октисюк С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Довбенко Галини Володимирівни про залучення третьої особи в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служба у справах дітей, сім`ї та соціального захисту населення Боратинської сільської ради, про усунення перешкод у спілкуванні з онуками, встановлення графіку спілкування з дітьми,-

в с т а н о в и в :

В провадженні судді Луцького міськрайонного суду Волинської області Філюк Т.М. перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служба у справах дітей, сім`ї та соціального захисту населення Боратинської сільської ради, про усунення перешкод у спілкуванні з онуками, встановлення графіку спілкування з дітьми.

Ухвалою судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 06 грудня 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у цивільній справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою від 13 лютого 2024 року постановлено зобов`язати Службу у справах дітей, сім`ї та соціального захисту населення Боратинської сільської ради надати до суду висновок щодо доцільності участі у вихованні та спілкуванні онуків ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з їх бабусею ОСОБА_1 .

13 березня 2024 року від представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Довбенко Галини Володимирівни надійшло клопотання про залучення в якості третьої особи,яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Службу у справах дітей Дядьковицької сільської ради. Вказує, що станом на 13 березня 2024 року діти - онуки позивача ОСОБА_5 та ОСОБА_6 проживають за адресою: Рівненська область, с. Малий Шпаків. Діти відвідують навчальні заклади за місцем проживання. Також просить зобов`язати Службу у справах дітей Дядьковицької сільської ради надати висновок щодо прийняття участі бабусі ОСОБА_1 у вихованні та спілкуванні з онуками.

13 березня 2024 року від представника Служба у справах дітей, сім`ї та соціального захисту населення Боратинської сільської ради надійшли пояснення на ухвалу від 13 лютого 2024 року, в яких вказано, що для підготовки відповідного висновку працівники служби у справах дітей, сім`ї та соціального захисту населення Боратинської сільської ради провели обстеження умов проживання відповідача ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 . Під час обстеження з`ясовано, що відповідач ОСОБА_2 фактично не проживає за вказаною адресою, лише зареєстрована у батьківському будинку. Також, було з`ясовано, що відповідач разом з дітьми проживає за адресою: с. Малий Шпаків, Рівненської області. Старша донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 навчається в Малошпаківському ліцеї Дядьковицької сільської ради Рівненського району, Рівненської області, менша дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 відвідує дошкільний навчальний заклад цього ж села. Оскільки відповідач із дітьми не проживає на території Боратинської сільської ради, служба у справах дітей, сім`ї та соціального захисту населення Боратинської сільської ради не має можливості з`ясувати думку матері, дітей та отримати додаткові відомості, які можуть суперечити інтересам дітей. Отже служба у справах дітей, сім`ї та соціального захисту населення Боратинської сільської ради не може надати до суду висновок щодо доцільності участі у вихованні та спілкуванні онуків ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з їх бабусею ОСОБА_1 .

У відповідності до ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, клопотання, суд дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ст.53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін.

Відповідно до п.3 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою КМУ від 24.09.2008 року №866, органами опіки та піклування є районні, районні у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад, у тому числі об`єднаних територіальних громад (далі - органи опіки та піклування), які провадять діяльність із соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі забезпечення їх права на виховання у сім`ї, надання статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлення опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, із захисту особистих, майнових і житлових прав дітей, запобігання та протидії домашньому насильству стосовно дітей та за участю дітей.

Відповідно до вимог ч. 4, 5 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

З врахуванням вищенаведеного, виходячи з підстав та предмету спору, з урахуванням відомостей щодо проживання дітей та матері за адресою: с. Малий Шпаків, Рівненської області, а також обставин, що між сторонами виник спір, що стосується інтересів неповнолітніх дітей , суд вважає за необхідне залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача, Службу у справах дітей Дядьковицької сільської ради.

Суд також звертає увагу і на те, що Європейський суд з прав людини зауважив, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків. (HUNT v. UKRAINE, № 31111/04, § 54, ЄСПЛ, від 07 грудня 2006 року). При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (MAMCHUR v. UKRAINE, №10383/09, § 100, ЄСПЛ, від 16 липня 2015 року).

Відповідно до вимог діючого національного та міжнародного законодавства обов`язковим у даній категорії справ є висновок Органу опіки та піклування щодо доцільності участі у вихованні та спілкуванні онуків з їх бабусею.

З огляду на вищевикладене та приймаючи до уваги предмет спору та суб`єктний склад учасників процесу, а також для об`єктивного та всебічного розгляду справи, суд дійшов висновку про необхідність у наданні Службі у справах дітей Дядьковицької сільської ради доручення підготувати висновок щодо доцільності участі у вихованні та спілкуванні онуків ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з їх бабусею ОСОБА_1 .

Керуючись ст.19 СК України, ст.53 ЦПК України,-

у х в а л и в :

Залучити до участі в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служба у справах дітей, сім`ї та соціального захисту населення Боратинської сільської ради, про усунення перешкод у спілкуванні з онуками, встановлення графіку спілкування з дітьми, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Службу у справах дітей Дядьковицької сільської ради.

Зобов`язати Службу у справах дітей Дядьковицької сільської ради надати до суду висновок щодо доцільності участі у вихованні та спілкуванні онуків ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з їх бабусею ОСОБА_1 .

Копію ухвали та копію позовної заяви надіслати Службі у справах дітей Дядьковицької сільської ради та роз`яснити право подати пояснення щодо позову у відповідності до вимог ст.. 181 ЦПК України.

Відкласти судове засідання на 15 квітня 2024 року, 11:00 год (адреса суду - м. Луцьк, вул. Лесі Українки, 24 кабінет № 5).

Учасник справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Луцького міськрайонного суду Т.М.Філюк

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117639158
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —161/6588/23

Рішення від 15.05.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні