Постанова
від 18.03.2024 по справі 400/6835/23
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 березня 2024 р.м. ОдесаСправа № 400/6835/23

Перша інстанція: суддя Лісовська Н. В.,

повний текст судового рішення

складено 07.12.2023, м. Миколаїв

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді Кравченка К.В.,судді Джабурія О.В.,судді Вербицької Н.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу адвоката Вуїв О.В. в інтересах ОСОБА_1 на рішення Миколаївського окружного адміністративного суду від 07 грудня 2023 року по справі за позовом ОСОБА_1 до 18 Регіональної військово-лікарської комісії Міністерства оборони України, третя особа - військова частина НОМЕР_1 , про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

У червні 2023 року адвокат Вуїв О.В. в інтересах ОСОБА_1 (надалі позивач) звернулась до суду з адміністративним позовом до 18 Регіональної військово-лікарської комісії Міністерства оборони України (надалі відповідач, ВЛК), в якому просила:

- визнати протиправною та скасувати постанову 18 Регіональної військово-лікарської комісії Міністерства оборони України, оформлену витягом з протоколу засідання №16 від 02.01.2023 року, щодо встановлення причинного зв`язку поранення, яке призвело до смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- зобов`язати 18 Регіональну військово-лікарську комісію Міністерства оборони України повторно провести військово-лікарську експертизу щодо встановлення причинного зв`язку поранення, яке призвело до смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановити причинний зв`язок поранення, яке призвело до смерті ОСОБА_2 у формулюванні, передбаченому п.п.«б» п.21.5 розділу ІІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України: «Поранення, яке призвело до смерті, ТАК, пов`язане з виконанням обов`язків військової служби».

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 її син ОСОБА_2 загинув під час несення військової служби при виконанні обов`язків військової служби, перебуваючи на блок посту в с.Таборівка Вознесенського району. У сповіщенні з військової частини вказано, що смерть пов`язана з виконанням обов`язків військової служби. За результатами службового розслідування визнано, що загибель ОСОБА_2 відбулася в результаті необхідної оборони військовослужбовцями ВЧ НОМЕР_1 та НОМЕР_2 від суспільно-небезпечного посягання ОСОБА_2 на життя та здоров`я інших військовослужбовців. Документи з приводу загибелі сина позивача були направлені до відповідача для встановлення причинного зв`язку його поранення, яке призвело до загибелі. Відповідно до витягу з протоколу засідання ВЛК від 02.01.2023 року

№16 поранення ОСОБА_2 , яке призвело до смерті, одержане в результаті нещасного випадку та пов`язане з проходженням військової служби, а не з виконанням обов`язків військової служби. З таким висновком відповідача позивач не погоджується, вважаючи, що ВЛК повинна була встановити причинний зв`язок поранення, яке призвело до смерті її сина, як такого, що пов`язане з виконанням обов`язків військової служби.

Рішенням Миколаївського окружного адміністративного суду від 07.12.2023 року відмовлено в задоволенні позовних вимог.

Не погоджуючись з вищезазначеним рішенням, адвокат Вуїв О.В. в інтересах позивача подала апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить рішення суду першої інстанції скасувати та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів прийшла до наступного.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, на підставі наказу №16 від 25.02.2022 року ОСОБА_2 був призначений на посаду стрільця 3-го відділення 2-го стрілецького взводу 1-ої стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 .

На підставі бойового розпорядження командира НОМЕР_3 об ТрО №13 від 05.03.2022 року, в рамках плану оборони міста Вознесенськ та Южноукраїнськ, солдат ОСОБА_2 у складі підрозділу заступив на бойове чергування на посту в селі Таборівка, Вознесенського району, Миколаївської області.

17.03.2022 року під час несення служби на блок посту №3 « ІНФОРМАЦІЯ_2 », стрілець 3-го відділення 2-го стрілецького взводу 1-ої стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_2 отримав поранення, в результаті якого ІНФОРМАЦІЯ_1 помер у лікарні.

У сповіщенні №8 від 18.03.2022 року вих.№61, яке військова частина НОМЕР_1 направила в адрес Вознесенської РТЦК та СП Миколаївської області, викладено прохання сповістити родину про те, що стрілець 3-го відділення 2-го стрілецького взводу 1-ої стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_2 загинув під час несення служби, і смерть пов`язана з виконанням обов`язків військової служби.

За вказаним фактом Вознесенським РУ ГУНП в Миколаївській області відкрито кримінальне провадження, відомості про яке внесено до ЄРДР за №1202215190000180 від 18.03.2022 року.

Наказом командира військової частини НОМЕР_1 від 18.03.2022 року №3 призначено проведення службового розслідування з метою уточнення причин і умов, що сприяли загибелі ОСОБА_2 .

На підставі наказу командира НОМЕР_4 окремої бригади територіальної оборони регіонального управління Сил територіальної оборони « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Сил територіальної оборони Збройних Сил України (по особовому складу) від 02.04.2022 року №12-РС, військовою частиною НОМЕР_1 , був виданий наказ №39 від 02.04.2022 року, про виключення ОСОБА_2 зі списків особового складу Збройних Сил України, у зв`язку з загибеллю з формулюванням «Смерть пов`язана з виконанням обов`язків військової служби».

17.05.2022 року наказом №57 затверджено акт службового розслідування, в якому викладені наступні обставини загибелі солдата ОСОБА_2 :

- о 22:06 год 17.03.2022 року надійшло повідомлення, що під час несення служби на блок посту АДРЕСА_1 ОСОБА_2 з невідомих причин відкрив вогонь по особовому складу блок посту №3 та намагався залишити місце несення служби зі зброєю;

- о 22:50 год 17.03.2022 року при здійсненні заходів по затриманню ОСОБА_2 , військовослужбовцями в/ч НОМЕР_2 було застосовано зброю, в результаті чого ОСОБА_2 отримав вогнепальне поранення;

- о 23:02 год 17.03.2022 р. надано першу медичну допомогу та направлено до ЦРЛ м. Вознесенська, солдат ОСОБА_2 помер під час надання медичної допомоги на території лікарні.

За висновками службового розслідування визнано, що загибель ОСОБА_2 відбулася в результаті необхідної оборони військовослужбовцями ВЧ НОМЕР_1 та НОМЕР_2 від суспільно-небезпечного посягання ОСОБА_2 на життя та здоров`я інших військовослужбовців.

Постановою слідчого про закриття кримінального провадження від 14.06.2022 року діяння ОСОБА_2 кваліфіковані як протиправні.

На засіданні 18 Регіональної військово-лікарської комісією Міністерства оборони України, по встановленню причинного зв`язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв, яке оформлено протоколом №16 від 02.01.2023 року, вирішено наступне:

«Поранення солдата ОСОБА_2 , 1985 р.н., «Гостра крововтрата. Травма неуточнених кровоносних судин в області живота», яка призвела до смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджено медичними та військово-обліковими документами, свідоцтво про смерть НОМЕР_5 , виданим 21.03.2022 року, постановою про закриття кримінального провадження від 14.06.2022 року №12022152190000180, актом службового розслідування по факту загибелі військовослужбовця,- поранення, яке призвело до смерті, одержане в результаті нещасного випадку, так, пов`язане з проходженням військової служби».

Це рішення ВЛК є предметом оскарження у даній справі.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з наступного:

- суд не може здійснювати власну оцінку підставності прийняття ВЛК певного висновку, оскільки суди не є спеціалізованими установами в медичній сфері, і в межах розгляду даної справи суд не може надавати власну оцінку на предмет наявності та/або відсутності причинно-наслідкового зв`язку між пораненням загиблого, яке призвело до смерті останнього, та діями загиблого, внаслідок яких він отримав поранення (під час виконання службового обв`язку чи під час походження служби);

- вирішуючи питання про причинний зв`язок між пораненням та проходженням військової служби загиблим ОСОБА_2 (під час виконання військових обов`язків чи під час походження військової служби загиблим), відповідач досліджував виключно ті документи, які були направлені військовою частиною НОМЕР_1 до ВЛК;

- позивач у межах даного позову не оскаржує жодної дії ВЛК при проведенні експертизи, не оскаржує процедуру проведення експертизи;

- позивачем не оскаржувалися Накази №39 командира в/ч НОМЕР_1 з різним змістом, витяг з якого став однією з підстав для прийняття оскаржуваного висновку ВЛК;

- відповідач при прийнятті оскаржуваного рішення діяв у межах та у спосіб, визначений законом, виходячи зі змісту документів, які були надані йому на розгляд військовою частиною НОМЕР_1 .

Апелянт не погоджується з висновками суду першої інстанції з тих підстав, що всі обставини загибелі ОСОБА_2 вказують на те, що він загинув в результаті нещасного випадку, який стався при виконанні ним обов`язків військової служби, і такий нещасний випадок не був оформлений з дотриманням вимог чинного законодавства зі складанням певних необхідних в такому випадку документів, але це не має впливати на права позивачки, та їх реалізація не повинна ставитися під умову обов`язкового складення таких документів.

Апелянт стверджує, що відповідно до Акта службового розслідування ОСОБА_2 отримав поранення під час несення ним служби на блок посту АДРЕСА_1 військової частини НОМЕР_1 , а тому відповідно до ч.4 ст.24 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» він вважався таким військовослужбовцем, що виконував обов`язки військової служби, і саме тому одержане ним поранення пов`язане з виконанням обов`язків військової служби.

Апелянт також зауважує, що відсутні підстави для висновку ВЛК про одержання ОСОБА_2 поранення внаслідок правопорушення, оскільки акт службового розслідування, не може бути доказом вчинення ОСОБА_2 кримінального правопорушення, а вина загиблого у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст.115 КК України, не доведена ні вироком суду, ні постановою про закриття кримінального провадження у справі по його обвинуваченню в цьому правопорушенні.

Апелянт вказує на те, що ухвалою Вознесенського міськрайонного суду від 18.01.2023 року постанова слідчого від 14.06.2022 року про закриття кримінального провадження №12022152190000180 у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ст.118 КК України була скасована, та суд зобов`язав слідчого поновити досудове слідство та провести всі необхідні слідчі дії, і на сьогоднішній день досудове слідство триває.

В якості документального підтвердження своєї позиції апелянт посилається на документи, які складені військовою частиною НОМЕР_1 і в яких зазначено, що смерть ОСОБА_2 , пов`язана з виконанням обов`язків військової служби, а саме: наказ про виключення зі списків особового складу від 02.04.2022 року №39, сповіщення №8 від 18.03.2022 року вих. №61 та витяг з іменного списку безповоротних втрат особового складу в/ч НОМЕР_1 за період з 01.03.2022 року по 31.03.2022 року (всі документи складені у військовій частині НОМЕР_1 ).

Посилаючись на ці документи апелянт вважає, що відповідач повинен встановити причинний зв`язок як зазначено у вищевказаних документах: «смерть ОСОБА_2 пов`язана з виконанням обов`язків військової служби».

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, а також висновкам суду першої інстанції та доводам апелянта, колегія суддів виходить з наступного.

Відповідно до п.1.1 глави 1 розділу І Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України затвердженого Наказом Міністра Оборони України від 14.08.2008 року №402 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.11.2008 року за №1109/15800, зі змінами (далі - Положення 402). військово-лікарська експертиза визначає:

- придатність за станом здоров`я до військової служби призовників, військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів;

- установлюєпричинний зв`язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв);

- визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Абзацом 7 п.1.3 глави 1 розділу І Положення 402 передбачено, що основними завданнями військово-лікарської експертизи є визначення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтва) у військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів, які призвані на збори, у осіб, звільнених із військової служби, а також причинного зв`язку захворювань, поранень, які заподіяли військовослужбовцям смерть.

Відповідно до п.21.7 глави 21 розділу II Положення 402 (в редакції на час виникнення спірних відносин) постанова ВЛК про причинний зв`язок поранення (травми, контузії, каліцтва) приймається відповідно до висновку, зазначеного в довідці про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), або засвідченої копії Акта про нещасний випадок (додаток 1 до Інструкції про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 06.02.2001 року №36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 23.02.2001 року за №169/5360 (зі змінами)), у яких зазначаються обставини отримання поранення (контузії, травми, каліцтва). На військовослужбовців довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) оформляється у 2 примірниках, перший подається у госпітальну (гарнізонну) ВЛК, а другий зберігається постійно в особовій справі військовослужбовця. У виняткових випадках допускається розгляд ВЛК копії вказаної довідки, засвідченої відповідною посадовою особою та скріпленої гербовою печаткою військової частини (закладу охорони здоров`я Збройних Сил України).

Абзацом 1 п.21.25 глави 21 розділу II Положення 402 (в редакції на час виникнення спірних відносин) при вирішенні питання про причинний зв`язок поранення (контузії, травми, каліцтва) штатна ВЛК може брати до уваги такі документи про причини та обставини поранення: службову та медичну характеристики, витяг з книги обліку хворих в амбулаторії при первинному зверненні по медичну допомогу, матеріали службового розслідування, дізнання або досудового слідства, атестації, довідку військового (цивільного) лікувально- профілактичного закладу, історію хвороби або витяг з неї, свідоцтво про хворобу, запис лікаря військової частини, лікаря військового (цивільного) лікувально-профілактичного закладу у медичній книжці військовослужбовця про первинне звернення по медичну допомогу, довідку архівної установи. У воєнний час постанова ВЛК про причинний зв`язок поранення приймається на підставі картки передового району, а також документів, указаних у цьому пункті.

Як вбачається з матеріалів справи, на розгляд засідання 18 Регіональної військово-лікарської комісії по встановленню причинного зв`язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв стосовно ОСОБА_2 , командиром військової частини НОМЕР_1 супроводжувальним листом за вих. №1363 від 09.11.2022 року були подані такі документи:

- витяг з особової справи;

- лікарське свідоцтво про смерть;

- свідоцтво про смерть;

- копія акту службового розслідування;

- витяг з іменного списку;

- витяг з наказу про виключення зі списків особового складу.

Колегія суддів вважає, що оскільки військова частина НОМЕР_1 не надала відповідачу довідку про обставини травми або акт про нещасний випадок, то виходячи з приписів п.21.25 глави 21 розділу II Положення 402, відповідач в період дії в Україні військового часу цілком правомірно прийняв спірне рішення про причинний зв`язок отриманих солдатом ОСОБА_2 поранень, в тому числі, на підставі акту службового розслідування.

Так, в п.2 Акту службового розслідування зазначено, що під час несення служби на блок посту №3 «с. Таборівка» військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_2 з невідомих причин відкрив вогонь по особовому складу блок посту №3 та намагався залишити місце несення служби зі зброєю.

У пункті 3 Акту службового розслідування зазначено, що ОСОБА_2 намагаючись самовільно покинути місце несення служби відкрив вогонь у повітря та в напрямку особового складу, не підкоряючись проханню віддати автомат та продовжуючи намір покинути місце служби і відстрілюючись від інших військовослужбовців особового складу.

Відповідно до п.21.5. Положення 402 постанови ВЛК про причинний зв`язок захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв приймаються в таких формулюваннях:

а) «Поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК, пов`язане із захистом Батьківщини» - якщо поранення (травма, контузія, каліцтво) одержане під час захисту Батьківщини або виконання обов`язків військової служби під час служби у складі діючої армії і флоту у роки Громадянської війни, Другої світової війни, участі у бойових діях з розмінування боєприпасів часів Другої світової війни, при безпосередній охороні державного кордону чи суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні у складі прикордонного наряду, екіпажу корабля (катера), екіпажу літака (вертольота) або під час проведення оперативно-розшукових заходів, або здійснення самостійно чи в складі підрозділу відбиття збройного нападу чи вторгнення на територію України військових груп і злочинних угруповань, а також під час захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, безпосередньої участі в антитерористичній операції (операції об`єднаних сил), забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв`язку з військовою агресією проти України.

Постанова ВЛК у формулюванні «Поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК, пов`язане із захистом Батьківщини» не приймається, якщо поранення (контузія, травма, каліцтво), у тому числі, що призвело до смерті військовослужбовця, є наслідком:

- вчинення ним кримінального або адміністративного правопорушення;

- вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп`яніння;

- навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи іншої шкоди своєму здоров`ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом).

б) «Поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК, пов`язане з виконанням обов`язків військової служби» - якщо поранення (травма, контузія, каліцтво) одержане, у разі фактичного виконання службових обов`язків під час проходження військової служби, крім поранень (контузій, травм, каліцтв), одержаних за обставин фактичного виконання службових обов`язків, передбачених у підпункті «а» цього пункту.

При ураженнях, зумовлених дією ДІВ, КРП, джерел ЕМП, ЛВ, мікроорганізмів I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами, а також токсичних речовин, які виникають у зв`язку з виконанням обов`язків військової служби, приймається постанова - "Травма (зазначити фактор), ТАК, пов`язана з виконанням обов`язків військової служби".

Військовослужбовці вважаються такими, що виконують обов`язки військової служби, у випадках, передбачених частиною 4 статті 24 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Постанова ВЛК у формулюванні «Поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК, пов`язане з виконанням обов`язків військової служби» не приймається, якщо поранення (контузія, травма, каліцтво), у тому числі, що призвело до смерті військовослужбовця, є наслідком:

- вчинення ним кримінального або адміністративного правопорушення;

- вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп`яніння;

- навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи іншої шкоди своєму здоров`ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом).

в) «Поранення (травма, контузія, каліцтво), одержане в результаті нещасного випадку (вказується вид події, що призвела до нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії), ТАК, пов`язане з проходженням військової служби» - якщо воно одержане військовослужбовцем у результаті нещасного випадку за обставин, не пов`язаних з виконанням обов`язків, або одержане внаслідок вчинення ним правопорушення.

З урахуванням наведених нормативних положень та з`ясованих під час службового розслідування обставин загибелі солдата ОСОБА_2 , колегія суддів погоджується з позицією відповідача, що такі обставини не дають підстав вважати загибель ОСОБА_2 такою, що трапилась під час виконання обов`язків військової служби.

За таких обставин, викладений в спірній постанові відповідача висновок про те, що поранення, яке призвело до смерті, одержане в результаті нещасного випадку, так, пов`язане з проходженням військової служби, не є безпідставним та необґрунтованим, що, в свою чергу, виключає підстави для задоволення позовних вимог.

Наявна довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) від 10.06.2023 року №1171/01, яка за часом виготовлена пізніше, ніж спірне рішення відповідача, за своїм змістом в частині опису обставин загибелі ОСОБА_2 , не суперечить обставинам викладеним в акті службового розслідування, що також свідчить про відсутність підстав для перегляду оскаржуваної постанови відповідача в частині висновку про причинний зв`язок поранення, яке призвело до смерті ОСОБА_2 ..

Колегія суддів відхиляє також посилання апелянта на те, що постанова слідчого від 14.06.2022 року про закриття кримінального провадження №12022152190000180 у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ст.118 КК України була скасована ухвалою Вознесенського міськрайонного суду від 18.01.2023 року, і слідство по цій кримінальній справі ще триває, оскільки це не є обставиною, яка на даний час доводить помилковість висновку спірної постанови відповідача щодо причинного зв`язку поранення, яке призвело до смерті ОСОБА_2 ..

Отже, з урахуванням вищевикладеного, колегія суддів приходить до висновку, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи, порушень матеріального та процесуального права при вирішенні справи не допустив, а наведені в скарзі доводи правильність висновків суду не спростовують.

За таких обставин апеляційна скарга задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.311, ст.315, ст.316, ст.321, ст.322, ст.325, ст.329 КАС України, апеляційний суд,

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу адвоката Вуїв О.В. в інтересах ОСОБА_1 залишити без задоволення, а рішення Миколаївського окружного адміністративного суду від 07 грудня 2023 року без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя-доповідач К.В. КравченкоСудді О.В. Джабурія Н.В. Вербицька

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117727987
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —400/6835/23

Постанова від 18.03.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 15.01.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Рішення від 07.12.2023

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лісовська Н. В.

Ухвала від 17.10.2023

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лісовська Н. В.

Ухвала від 17.10.2023

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лісовська Н. В.

Ухвала від 17.10.2023

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лісовська Н. В.

Ухвала від 10.10.2023

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лісовська Н. В.

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лісовська Н. В.

Ухвала від 18.09.2023

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лісовська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні