Ухвала
від 18.03.2024 по справі 513/226/24
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/226/24

Провадження № 2-з/513/6/24

Саратський районний суд Одеської області

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 березня 2024 року Саратський районний суду Одеської області у складі: судді Бучацької А.І. за участю: секретаря судового засідання Русавської Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в смт.Сарата Білгород-Дністровського району Одеської області заяву представника позивача адвоката Резнічука Сергія Валерійовича про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 в особі представника ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Головне управління Держгеокадастру в Одеській області, Білгород-Дністровська районна державна адміністрація, Сільськогосподарський виробничий кооператив "Родина", про усунення перешкод у користуванні майном,

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою Саратського районного суду Одеської області від 22.07.2024 року відкрито провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 в особі представника ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Головне управління Держгеокадастру в Одеській області, Білгород-Дністровська районна державна адміністрація, Сільськогосподарський виробничий кооператив "Родина", про усунення перешкод у користуванні майном.

12 березня 2024 року через систему "Електронний суд" до суду від представника позивачки адвоката Резнічук С.В. надійшла заява про забезпечення доказів, в якій він просить:

витребувати у Білгород-Дністровській районній державній адміністрації реєстраційну справу № 370901451245, ведення і зберігання якої передбачена законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Заяву обгрунтував тим, що із долученого до позовної заяви листа Головного управління Держгеокадастру в Одеській області від 22.11.2023р. №29-15¬0.82-5629/2-23 вбачається, що земельна ділянка з кадастровим номером: 5124584900:01:003:0761 (право власності на яку зареєстровано за ОСОБА_3 ) була зареєстрована у Державному земельному кадастрі 22.05.2014р. на підставі Технічної документації із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на земельні ділянки гр. ОСОБА_4 та іншим (всього 280 чол.) для ведення особистого селянського господарства на території Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області, розробленої ТОВ "Вектор".

Зі змісту вказаної вище Технічної документації із землеустрою встановлено, що така документація розроблялась на підставі розпорядження голови Саратської районної державної адміністрації Одеської області від 20.07.2005р. №320/А-05 "Про передачу громадянам у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства на території Плахтіївської сільської ради".

Супровідним листом від 07.12.2023 р. №5050/01-/7660/23 Білгород-Дністровська районна державна адміністрація надала завірену належним чином копію розпорядження Саратської районної державної адміністрації Одеської області від 20.07.2005р. №320/А-05, з якого встановлено, що земельна ділянка сільськогосподарського призначення із цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства, площею 1,50 га, розташована на території Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області (або будь-яка інша земельна ділянка), не передавалась у власність гр. ОСОБА_3 .

З огляду на зазначені обставини адвокатом Івановою Ганною Степанівною на адресу Білгород-Дністровської РДА направлявся адвокатський запит від 10.11.2023р. №10¬4/11/2023 з проханням повідомити повну назву та реквізити документу на підставі якого ОСОБА_3 було видано вищезазначене Свідоцтво про право власності, на спірну земельну ділянку з кадастровим номером: 5124584900:01:003:0761).

Листом від 04.12.2023р. №5053/01-33/23/703 у задоволені адвокатського запиту відмовлено та повідомлено, що така інформація надається виключно за судовим рішенням.

Отже, для підтвердження факту безпідставної видачі 28.05.2014 р. реєстраційною службою Саратського районного управління юстиції в Одеській області гр. ОСОБА_3 Свідоцтва про право власності, на нерухоме майно, серія та номер: НОМЕР_1 (щодо земельної ділянки з кадастровим: 5124584900:01:003:0761) є необхідність у забезпеченні доказів шляхом витребування реєстраційної справи №370901451245, адже саме ця реєстраційна справа містить всі документи і матеріали, які стосуються набуття гр. ОСОБА_3 права власності на земельну ділянку.

Сторони та їх представники, належним чином повідомлені про розгляд справи до суд не з`явились.

Від представника позивача адвоката Резнічука С.В. надійшла заява про проведення судового засідання за їх відсутності, заву про забезпечення доказів просив задовольнити.

Розглянувши заяву, дослідивши надані матеріали, суд вважає за необхідне задовольнити заяву про забезпечення доказів з наступних підстав.

Згідно ст. 76 ЦПК України під доказами розуміються будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до ст. 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Згідно з ч.1-4 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу. 3. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Суд може витребувати докази також до подання позову як захід забезпечення доказів у порядку, встановленому статтями 116-118 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 116 ЦПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Відповідно до положень ч. ч. 5, 6 ст. 118 ЦПК України за результатами розгляду заяви про забезпечення доказів суд постановляє ухвалу про задоволення чи відмову у задоволенні заяви. У разі задоволення заяви суд в ухвалі зазначає доказ, а також дії, що необхідно вчинити для його забезпечення.

Аналізуючи наведені положення ЦПК України, насамперед необхідно зауважити, що процесуальний механізм забезпечення доказів призначений для того, щоб отримати/зберегти ті докази, щодо яких існують достатні підстави вважати, що з часом їх може бути безповоротно втрачено.

Тобто, забезпечення доказів - це не тільки спосіб здобути докази, які стосуються предмета доказування і мають значення/потрібні для вирішення справи, але насамперед спосіб одночасно запобігти їх імовірній втраті у майбутньому. Щодо останнього, то ризик такої втрати повинен ґрунтуватися на об`єктивних фактах і тільки в сукупності усіх наведених умов суд може вжити заходів для забезпечення доказів. Аналогічний правовий висновок викладено в постанові Великої Палати Верховного Суду від 03 липня 2019 року у справі № 9901/845/18, та у постанові від 09 жовтня 2019 року у справі № 9901/385/19.

За приписами ч. 1 ст. 117 ЦПК України у заяві про забезпечення доказів обов`язково зазначається: докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; обґрунтування необхідності забезпечення доказів; спосіб, у який заявник просить суд забезпечити докази, у разі необхідності - особу, у якої знаходяться докази.

Відповідно до п. 2 частини 1 ст. 6 Закону України " Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" суб`єктами державної реєстрації прав є виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації.

Частинами 3, 6 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначено, що реєстраційна справа в паперовій формі зберігається протягом десяти років з дати її закриття. Після закінчення цього строку реєстраційні справи в паперовій формі, не внесені за результатами експертизи їх цінності до Національного архівного фонду, знищуються в установленому законодавством порядку. Реєстраційна справа в електронній формі зберігається в Державному реєстрі речових прав постійно. Витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за рішенням суду.

Таким чином, представник позивача самостійно надати копії реєстраційної справи не може, тож його заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 84, 116-118, 258- 261 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Заяву представника позивача адвоката Резнічука Сергія Валерійовича про забезпечення доказів задовольнити.

Забезпечити докази шляхом витребування у Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області (67700, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Грецька, 24, код ЄДРПОУ 04056813) належним чином засвідчену копію реєстраційної справи № 370901451245 щодо набуття права власності громадянкою ОСОБА_3 права власності на земельну ділянку кадастровий номер 5124584900:01:003:0761.

Докази надати безпосередньо до Саратського районного суду Одеської області до 02 квітня 2024 року, у випадку неможливості надати докази, письмово повідомити суд про причини невиконання ухвали.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду через Саратський районний суд Одеської області шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання суддею.

Заявник ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник заявника: адвокат Резнічук Сергій Валерійович, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 2452 від 23.04.2012, адреса: м. Одеса, вул. Пантелеймонівська, 15, літ.А.

Відповідач: ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою АДРЕСА_2 .

Треті особи:

Головне управління Держгеокадастру в Одеській області, код ЄДРПОУ 39765871, адреса: 65078, м. Одеса, вул. Космонавтів, 34.

Білгород-Дністровська районна державна адміністрація Одеської області, 67700, м. Білгород-Дністровський, вул. Грецька, буд. 24, Одеської області, ЄДРПОУ 21017996.

Суддя А. І. Бучацька

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117731725
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —513/226/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні