Ухвала
від 19.03.2024 по справі 932/4917/23
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 932/4917/23

Провадження № 2/932/1415/23

УХВАЛА

19 березня 2024 року м. Дніпро

Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська у складі головуючого судді Кондрашова І.А., за участі секретаря судового засідання Мотуз Я.А., представника позивача ОСОБА_1 , представників відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, та за позовом ОСОБА_7 до ОСОБА_8 , третя особа: Котовська сільська рада, про визнання заповіту недійсним, про витребування оригіналу письмового доказу,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні суду знаходиться об`єднана цивільна справа за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, та за позовом ОСОБА_7 до ОСОБА_8 , третя особа: Котовська сільська рада, про визнання заповіту недійсним, про витребування оригіналу письмового доказу.

Під час розгляду справи судом було поставлено на вирішення питання щодо дослідження у судовому засіданні додаткових доказів підтвердження укладання договору про надання правничої допомоги № 060821 від 06.08.2021, укладеного між ОСОБА_7 та адвокатом Пархоменко Ю.С.

В судовому засіданні представник позивача не заперечував щодо надання додаткових доказів підтвердження укладання договору про надання правничої допомоги.

Представники відповідачів ОСОБА_2 та ОСОБА_3 заперечували щодо надання додаткових доказів підтвердження укладання договору про надання правничої допомоги, та зазначила що всі докази та повноваження наявні в матеріалах справи.

Інші учасники справи не з`явились, повідомлені належним чином. Їх неявка не перешкоджає розгляду даного клопотання.

Вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 ЦПК України представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

За положеннями ч. 1 ст. 58 ЦПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно із ч. 4 ст. 62 ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: 1)довіреністю; 2) ордером, виданим відповідно до Закону України "Проадвокатуру таадвокатську діяльність"; 3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України "Про безоплатну правничу допомогу".

З огляду на зміст ч. 1 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру» ордер може бути оформлений, зокрема, адвокатом лише на підставі вже укладеного договору про надання професійної правничої допомоги. Крім того, адвокат несе кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення суду про повноваження представляти іншу особу в суді, а так само за умисне невнесення адвокатом до ордера відомостей щодо обмежень повноважень, установлених договором про надання правничої допомоги (стаття 400-1 КК України).

Укладення договору про надання правничої допомоги на практиці може відбуватись шляхом особистого підписання договору клієнтом, або відправлення копії договору шляхом надсилання поштою, або використання електронного цифрового підпису.

Проте оскільки гр. Гаррет ОСОБА_9 постійно проживає у Сполученому Королівстві Велика Британія, для підписання договору про надання правничої допомоги вона повинна була або особисто приїхати до України (м. Дніпро), та підписати договір, використати міжнародну поштову відправку документів, або скористатись електронним підписом.

Судом встановлено, що ОСОБА_7 постійно проживає за кордоном, українською мовою не володіє, однак договір про надання правничої допомоги підписаний її власноручним підписом, а докази листування з нею, що надані представником відповідача - не підтверджують обмін та надсилання для підписання договору про надання правничої допомоги.

Отже, в матеріалах справи № 932/4917/23 відсутні докази, які б підтверджували належним чином оформлення відносин між клієнтом ОСОБА_7 та адвокатом Пархоменко Ю.С., окрім, власне, ордера, тому в суду виникли обґрунтовані сумніви щодо наявності повноважень у ОСОБА_2 представляти ОСОБА_7 , щодо обсягу таких повноважень, та строку дії договору про надання правничої допомоги.

Відповідно до частини другої, шостої статті 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативиможе витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу.

Якщо оригінал письмового доказу не подано, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

Виходячи з вищевикладеного, для з`ясування наявності повноважень у представника відповідача адвоката Пархоменко Ю.С. представляти інтереси ОСОБА_7 , суд вважає за необхідне витребувати додаткові докази для підтвердження підписання договору про надання правничої допомоги № 060821 від 06.08.2021, укладеного між ОСОБА_7 та адвокатом Пархоменко Ю.С., зокрема, але не виключно, листування з ОСОБА_7 , докази направлення та отримання зі Сполученого Королівства Велика Британія документів щодо підписання договору про надання правничої допомоги, довіреності, посвідчені нотаріально та легалізовані у встановленому порядку тощо. Ці докази необхіднос дослідити у судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 84, 258-261, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Витребувати у представника відповідача адвоката Пархоменко Юлії Сергіївни додаткові докази підтвердження укладання договору про надання правничої допомоги № 060821 від 06.08.2021, укладеного між ОСОБА_7 та адвокатом Пархоменко Ю.С., зокрема, але не виключно, листування з ОСОБА_7 , докази направлення та отримання зі Сполученого Королівства Велика Британія документів щодо підписання договору про надання правничої допомоги, довіреності, посвідчені нотаріально та легалізовані у встановленому порядку тощо, - для огляду в судовому засіданні.

У разі не подання витребуваних судом доказів, відповідний представник сторони втрачає право на представництво особи для надання їй правничої допомоги та буде позбавлений права брати участь в розгляді справи.

Ухвала, відповідно до вимог ч. 2 ст. 261 ЦПК України, набирає законної сили негайно після її підписання та апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя Ігор КОНДРАШОВ

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117871965
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —932/4917/23

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні