Ухвала
від 25.03.2024 по справі 921/173/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

25 березня 2024 року м. ТернопільСправа № 921/173/24

Суддя Охотницька Н.В. , розглянувши матеріали позовної (вх. №203 від 21.03.2024)

за позовом Фізичної особи-підприємця Чакіра Івана Дмитровича, АДРЕСА_1

до відповідача Приватного аграрного підприємства "Холдінг Агро", вул. Центральна, 91-Г, с. Кривеньке, Чортківський район, Тернопільська область, 48522

про стягнення заборгованості в розмірі 1 073 069,33 грн,

Встановила:

21.03.2024 до Господарського суду Тернопільської області, через систему "Електронний суд", надійшла позовна заява Фізичної особи-підприємця Чакіра Івана Дмитровича, до Приватного аграрного підприємства "Холдінг Агро" про стягнення заборгованості в розмірі 1073069,33 грн.

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.03.2024 справу №921/173/24 розподілено судді Охотницькій Н.В.

Перевіряючи матеріали позовної заяви на їх відповідність вимогам Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку, що остання не в повній мірі відповідає приписам цього правового акта, з наступних підстав.

За правилами господарського процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статтям 162, 164 ГПК України.

У відповідності до п.2 ч.3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Пунктом 8 ч.3 ст.162 ГПК України передбачено, що позовна заява також повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Пунктами 1, 10 частини другої статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань" передбачено, що відомості про найменування юридичної особи, у тому числі скорочене (за наявності); місцезнаходження юридичної особи містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Так, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (відповідь №506221 від 25.03.2024 сформованої засобами підсистеми "Електронний суд" за запитом суду стосовно юридичної особи з ідентифікаційним кодом 41480996), з`ясовано, що офіційне найменування відповідача Приватне аграрне підприємство "Холдинг Агро", а не як зазначено у позовній заяві: Приватне аграрне підприємство "Холдінг Агро"; зареєстроване місцезнаходження відповідача - 48522, Тернопільська область, Чортківський район, село Васильків, а не як зазначено у позовній заяві: вул. Центральна, 91-Г, с. Кривеньке, Чортківський район, Тернопільська область, 48522.

Згідно з ч.1 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань" якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Окрім того, у позовній заяві не зазначено відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету сторін, а також, в порушення п.8 ч.3 ст.162 ГПК України, не зазначено про наявність у позивача або іншої особи оригіналів доказів, копії яких додано до позовної заяви.

Вказані обставини, на думку суду, свідчать про недотримання заявником у повній мірі вимог статті 162 ГПК України.

Також, відповідно до п.1 ч.1 ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення (абз.1 ч.7 ст.42 ГПК України).

Оскільки у позовній заяві, всупереч ч.3 ст. 162 ГПК України, не зазначено вірне місцезнаходження/адресу відповідача (згідно відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), відповідно долучені докази направлення копії позовної заяви з додатками відповідачу на адресу: вул. Центральна, 91-Г, с. Кривеньке, Чортківський район, Тернопільська область, 48522, не можуть бути визнані судом як належні докази дотримання заявником вимог п.1 ч.1 ст.164 ГПК України.

Відповідно до ч.1 ст.174 ГПК суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч.2 ст.174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням встановлених недоліків, на підставі ч.1 ст.174 ГПК України, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви (вх. №203 від 21.03.2024) Фізичної особи-підприємця Чакіра Івана Дмитровича без руху, надавши позивачу час для усунення недоліків позовної заяви, шляхом: - уточнення відомостей щодо найменування відповідача, його офіційного місцезнаходження; - подання доказів відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів на адресу його офіційного місцезнаходження; - зазначення відомостей щодо наявності чи відсутності електронного кабінету у сторін, а також щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів доказів, копії яких додано до позовної заяви.

За умовами частин 3, 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст.176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 162, 164, 174 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву (вх. №203 від 21.03.2024) Фізичної особи-підприємця Чакіра Івана Дмитровича залишити без руху.

2. Встановити заявнику строк для усунення недоліків позовної заяви - десять днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Попередити заявника про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Копію ухвали надіслати Фізичній особі-підприємцю Чакіру Івану Дмитровичу ( АДРЕСА_1 ) рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення, а також його представнику адвокату Наседкіну Олегу Ігоровичу, відповідно до положень ч.5 ст. 6 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 25.03.2024, та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.В. Охотницька

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117879660
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в розмірі 1 073 069,33 грн

Судовий реєстр по справі —921/173/24

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні