Ухвала
від 27.03.2024 по справі 200/4670/13-ц
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа №200/4670/13-ц

Провадження №2-п/932/4/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2024 року м. Дніпро

Суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Овчиннікова О.С., при секретарі судового засідання Кирилішиній В.Д., за участі преставника заявника адвоката Зайцевої О.П., за участі представника стягувача ТОВ «Вердикт Капітал» - Титаренко Ю.Д., розглянувши у режимі відеоконференції в залі суду м.Дніпро заяву представника ОСОБА_1 адвоката Зайцевої О.П. про перегляд заочного рішення,

В С Т А Н О В И В:

До Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська надійшла на електронну адресу заява представника ОСОБА_1 адвоката Зайцевої О.П. про перегляд заочного рішення.

У заяві представник просив: 1. Поновити строк на подання заяви про перегляд заочного рішення, ухваленого 02 липня 2013 року Бабушкінським районним судом м. Дніпропетровська по справі №200/4670/13-ц за позовною заявою ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , що є законним представником малолітньої ОСОБА_3 , про стягнення заборгованості в межах прийнятої спадщини ; 2. Переглянути заочне рішення, ухвалене 02 липня 2013 року Бабушкінським районним судом м. Дніпропетровська по справі №200/4670/13-ц за позовною заявою ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , що є законним представником малолітньої ОСОБА_3 , про стягнення заборгованості. Представник заявника вказала у заяві, що відповідачка по справі ОСОБА_1 , яка на час ухвалення судом рішення була представником малолітньої доньки ОСОБА_3 , не була присутньою при розгляді справи та при проголошені вказаного рішення, що підтверджується текстом вищевказаного заочного рішення. Про ухвалення судом вищевказаного заочного рішення відповідачка ОСОБА_1 ,, яка на час ухвалення рішення була представником малолітньої ОСОБА_3 , дізнались лише 25.01.2023 року, внаслідок ознайомлення їх представника адвоката Зайцевою О.П. з матеріалами цивільної справи №200/4670/13-ц. Заявниця є законним представником своєї неповнолітньої доньки, як спадкоємиці померлого батька ОСОБА_4 .

В судовому засіданні представник заявниці адвокат Зайцева О.П. заяву про поновлення строку на подання заяви про перегляд заочного рішення, ухваленого 02 липня 2013 року Бабушкінським районним судом м. Дніпропетровська по справі №200/4670/13-ц та про перегляд заочного рішення підтримала , на її задоволенні наполягала.

В судовому засіданні представник ТОВ «Вердик Капітал» - правонаступника стягувача АТ «Райффайзен Банк» Титаренко Ю.Д. проти задоволення заяви заперечувала, просила суд в задоволенні заяви відмовити.

Інші учасника процесу в судове засідання не з`явилися, були належним чином повідомлені про дату та місце судового розгляду, надали заяви про судовий розгляд за їхньої відсутності.

Суд, вислухавши позиції предстаників сторін, дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до висновку, що в задоволенні зазначеної заяви необхідно відмовити через пропуск строку звернення до суду.

Рішенням Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 02 липня 2013 року стягнуто з ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , що є законним представником малолітньої ОСОБА_3 , на користь ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» по 210328 грн. 02 коп. з кожної заборгованості їхнього спадкодавця - ОСОБА_4 за кредитним договором №014/3181/147113/73 від 08 квітня 2008 року в сумі 52626 доларів США, що по курсу НБУ еквівалентно 420656грн.05коп., з яких: 39040,78 доларів США - непогашена сума кредиту, 3945,22 доларів США несплачені проценти, 9640,08 доларів США нарахована пеня за несвоєчасне погашення кредиту. Стягнуто з ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , що є законним представником малолітньої ОСОБА_3 , на користь ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» на повернення судових витрат по 1720 грн. 50 коп. з кожної.

Так, з матеріалів цивільної справи № 200/4670/13-ц судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_2 (донька), ОСОБА_3 (донька), ОСОБА_1 (мати) отримали копію заочного рішення Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 02.07.2013 року 02.04.2015 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 34).

Також один з відповідачів, а саме, представник відповідача ОСОБА_2 адвокат Воротилін Є.М. звертався до суду із заявою про ознайомлення з матеріалами справи та був ознайомлений 17.11.2021 року, що підтверджується письмовою відміткою про ознайомлення на заяві (а.с. 158).

29.11.2021 року представник відповідача ОСОБА_2 адвокат Воротилін Є.М. звертався до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська із заявою про перегляд заочного рішення.

Ухвалою Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 22.02.2021 року у задоволенні заяви відповідача ОСОБА_2 про перегляд заочного рішення Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 02.07.2013 у цивільнійсправі за позовом ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , що є законним представником малолітньої ОСОБА_3 , про стягнення заборгованості було відмовлено.

Також позивачем при подачі позову було додано до матеріалів справи відповідь Третьої Дніпропетровської державної нотаріальної контори Міністерства Юстиції України від 26.09.2011 року щодо того, що законний представник малолітньої - ОСОБА_1 , що діяла як законний представник малолітньої ОСОБА_3 , 19.01.2010 року зверталась із заявою про прийняття спадщини за законом, 08.08.2009 року зверталась і ОСОБА_2 ( а.с. 18). При цьому спадкову справу № 999/2009 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 було відкрито Третьою Дніпропетровською державною нотаріальною конторою на підставі претензії ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» 24.11.2009 року.

Тобто вищезазначенесвідчить проте,що відповідачамбуло відомощодо наявностікредитного боргупомерлого ОСОБА_4 та проухвалене заочне рішення суду від 02.07.2013 року.

Відповідно до положеньст. 284 ЦПК України,заочне рішенняможе бутипереглянуте судом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідача. Заявупро переглядзаочного рішенняможе бутиподано протягомтридцяти днівз дняйого проголошення. Учасниксправи,якому повнезаочне рішеннясуду небуло врученеу деньйого проголошення,має правона поновленняпропущеного строкуна поданнязаяви пройого перегляд-якщо таказаява поданапротягом двадцятиднів здня врученняйому повногозаочного рішеннясуду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Відповідно до положеньст. 126 ЦПК Україниправо на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1, 4ст.127ЦПКУкраїни суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк.

Таким чином, ще в 2010 році відповідач ОСОБА_1 була обізнана про борг померлого ОСОБА_4 , оскільки звернулась із заявою про прийняття спадщини, а також в 2015 році була обізнана про ухвалене заочне рішення суду від 02 липня 2013 року у відношенні неї та мала можливість звертатися до суду із запитами, заявами щодо надання інформації про рух справи (у разі неотримання судових викликів), а також мала змогу ознайомитися з матеріалами справи.

Таким чином, відсутні поважні причини для поновлення відповідачу строку на подачу заяви про перегляд заочного рішення та в задоволенні заяви про поновлення строку слід відмовити.

Відмовляючи в поновленні строку, судом врахована практика Європейського суду з прав людини у справі «Устименко проти України» (заява № 32053/13), по якій Високий Суд вказав, що право на справедливий судовий розгляд, гарантоване пунктом 1 статті 6 Конвенції, повинно тлумачитися у світлі Преамбули Конвенції, відповідна частина якої проголошує верховенство права спільною спадщиною Високих Договірних Сторін.Одним з основоположних аспектів верховенства права є принцип правової визначеності, яка передбачає дотримання принципу res judicata, тобто принципу остаточності рішення, згідно з яким жодна зі сторін не має права домагатися перегляду остаточного і обов`язкового рішення лише з метою повторного слухання справи і постановлення нового рішення.Відхід від цього принципу можливий лише коли він зумовлений особливими і непереборними обставинами (див. рішення у справі «Рябих проти Росії» (Ryabykh v. Russia), заява № 52854/99, пп. 51 і 52, ECHR 2003-X) (п. 46 рішення).

Суд постановив, якщо звичайний строк оскарження поновлюється зі спливом значного періоду часу, таке рішення може порушити принцип правової визначеності. Хоча саме національним судам, перш за все, належить виносити рішення про поновлення строку оскарження, їх свобода розсуду не є необмеженою. Суди повинні обґрунтовувати відповідне рішення. У кожному випадку національні суди повинні встановити, чи виправдовують причини поновлення строку оскарження втручання у принцип res judicata, особливо коли національне законодавство не обмежує дискреційні повноваження судів стосовно часу або підстав для поновлення строків(див. рішення у справі «Пономарьов проти України» (Ponomaryov v. Ukraine), заява № 3236/03, п. 41, від 3 квітня 2008 року) (п. 47 рішення).

Так, представник відповідача ОСОБА_1 не наводить в своїй заяві щодо поновлення строку будь-яких поважних причин, чому більше семи років відповідач (обізнаність якого про наявність в суді справи та заочного рішення, підтверджена наявними в матеріалах справи доказами) не здійснювала жодних дій щодо ознайомлення з заочним рішенням суду та подачі заяви про перегляд заочного рішення.

Посилання представника відповідача, що відповідач ОСОБА_1 не знала про винесене рішення та не була на проголошенні вказаного рішення недостатньо для поновлення строку на подачу заяви про скасування заочного рішення, в контексті Правової позиції ВСУ від 16.11.2016 р. у справі № 6-2469цс16, оскільки відповідач була обізнана про наявність в суді справи проти неї.

У результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою: 1) залишити заяву без задоволення; 2) скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження (частина третя статті 287 ЦПК України).

Оскільки кожну належно оформлену заяву про перегляд заочного рішення, суд зобов`язаний згідно з реченням першим частини першої статті 286 ЦПК України прийняти та невідкладно надіслати її копію та копії доданих до неї матеріалів іншим учасникам справи, то немає ґрунтовних підстав вважати, що визначений статтею 287 ЦПК України порядок розгляду заяви про перегляд заочного рішення застосовний тільки до розгляду суті цієї заяви та незастосовний до розгляду на предмет дотримання строку її подання. Тому, оскільки спеціальне правове регулювання, передбачене Главою 11 Розділу ІІІ ЦПК України, охоплює порядок розгляду заяви про перегляд заочного рішення, поданої поза межами встановленого строку, то немає підстав залишати її без розгляду на підставі статті 126 ЦПК України.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення (частина четверта статті 287 ЦПК України).

У разі відмови у задоволенні заяви про поновлення строку на подання заяви про перегляд заочного рішення суд з цієї причини відмовляє у задоволенні такої заяви про перегляд. Тоді відповідач, який її подав, може оскаржити в апеляційному порядку заочне рішення, обґрунтувавши, зокрема, поважність причин для пропуску строку на подання заяви про перегляд цього рішення. Передбачене у реченні другому частини четвертої статті 287 ЦПК України спеціальне правило про початок відліку строку на апеляційне оскарження заочного рішення застосовне лише до тих рішень, які суд ухвалив за правилами, що діють з 15 грудня 2017 року.

Подібний правовий висновок викладено в постановах Верховного Суду від 26 січня 2022 року у справі № 297/500/20 (провадження № 61-13814св21), від 07 червня 2022 року у справі № 2-1923/10 (провадження № 61-14318св21), від 27 липня 2022 року у справі № 523/14269/20 (провадження № 61-1396св22), від 10 серпня 2022 року у справі № 754/3380/17 (провадження № 61-7235св21).

Ухвалою від 16 лютого 2023 року Велика Палата Верховного Суду (провадження № 14-4цс23) повернула на розгляд колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду справу № 2-7852/11, в межах розгляду якої порушувалося питання про відступ від висновку, сформульованого Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 09 листопада 2021 року у справі № 214/5505/16 (провадження № 14-74цс21), не вбачаючи підстав для відступу від наведеного правового висновку.

19 жовтня 2023 року Велика Палата Верховного Суду (провадження № 14-67цс23) повернула на розгляд колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду справу № 465/5184/14-ц, в межах розгляду якої порушувалося питання про відступ від висновку, сформульованого Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 09 листопада 2021 року у справі № 214/5505/16 (провадження № 14-74цс21), не вбачаючи підстав для відступу від наведеного правового висновку.

Врахувавши правовий висновок, викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 09 листопада 2021 року у справі № 214/5505/16 (провадження 14-74цс21), суд вважає за необхідне відмовити представнику ОСОБА_1 адвокату Зайцевій О.П. в поновленні строку на подачу заяви про перегляд заочного рішення, на підставі чого в задоволенні заяви про перегляд заочного рішення відмовити.

Керуючись ст.ст. 126, 127, 284 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

В задоволенні заяви представника ОСОБА_1 адвоката Зайцевої О.П. про перегляд заочного рішення від 02 липня 2013 рокупо цивільній справі № 200/4670/13-ц за позовом ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , що є законним представником малолітньої ОСОБА_3 про стягнення заборгованостівідмовити.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Заочне рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення ухвали.

Ухвала суду може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

В повному обсязі ухвалу складено 27 березня 2024 року.

Суддя О.С. Овчиннікова

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117929277
СудочинствоЦивільне
Сутьперегляд заочного рішення

Судовий реєстр по справі —200/4670/13-ц

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Овчиннікова О. С.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Овчиннікова О. С.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Овчиннікова О. С.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Овчиннікова О. С.

Постанова від 22.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Постанова від 07.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні