Ухвала
від 27.03.2024 по справі 943/1459/23
БУСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер №943/1459/23

Провадження № 2/943/198/2024

У Х В А Л А

про відвід судді

27 березня 2024 року

Суддя Буського районного суду Львівської області Журибіда Б.М., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області (як орган опіки і піклування), ОСОБА_5 про визнання майна спільною сумісною власністю, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулась в суд з цивільним позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області (як орган опіки і піклування), третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача ОСОБА_5 про визнання майна спільною сумісною власністю.

Згідно ухвали Буського районного суду від 22 березня 2024 року у даній справі суддею Шендріковою Г.О. заявлено самовідвід.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25.03.2024 дані матеріали цивільної справи передані для розгляду судді цього суду ОСОБА_6 ..

Оглянувши матеріали даної цивільної справи, вважаю доцільним заявити самовідвід, з огляду на наступне.

Статтею 36 ЦПК України, передбачено підстави, за наявності яких суддя не може брати участі в розгляді справи і підлягає відводу.

Пунктом 5 частини 1 вказаної статтіЦПК України, передбачено як підставу для відводу судді наявність інших обставин, що викликають сумнів в його неупередженості або об`єктивності.

Так, з відповідачем ОСОБА_2 та третьою особою ОСОБА_5 знайомий особисто, з останньою багато років перебуваємо в дружніх відносинах, неодноразово разом святкували професійні та релігійні свята, що може викликати сумніви в неупередженості або об`єктивності судді, при розгляді справи.

Крім того мені як судді заявлено відвід в іншій справі з тими ж сторонами, а саме у цивільній справі за позовом ОСОБА_5 , ОСОБА_2 в особі представника ОСОБА_7 до ОСОБА_1 , яка діє у власних інтересах та інтересах малолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , третьої особи Красненської селищної ради Золочівсього району Львівської області про визнання права власності частки в спільному майні колишнього подружжя та права на завершення приватизації житлового будинку в порядку спадкування (справа №943/263/22),задоволено заяву ОСОБА_1 про відвід головуючого судді Журибіди Б.М., відведено мене, як суддю, від розгляду даної справи.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Частиною третьою статті 39 ЦПК України визначено, що відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно ч. 1 ст. 39 ЦПК України з підстав, зазначених у статях 36, 37 і 38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

Як зазначено у п. 2.5 Бангалорських принципів поведінки судді від 19.05.2006, схвалених Резолюцією Економічної та Соціальної Ради ООН 27.07.2006 N 2006/23, суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Відповідно до ст. 15 Кодексу суддівської етики України неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді. Суддя має право заявити самовідвід у випадках, передбачених процесуальним законодавством.

Разом із тим, ЄСПЛ у справі «Сокуренко і Стригун проти України» вказує, що справедливими в розумінні ст. 6 Конвенції може вважатися тільки такий суд, який діє незалежно від будь-яких обставин особистого (людського) чи іншого плану, є безстороннім та безпристрасним, тобто, при абсолютній відсутності обставин, які можуть викликати сумніви в об`єктивності та неупередженості судді.

За змістом статті 40 ЦПК України питання про відвід (самовідвід) може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу. За результатами вирішення заяви про відвід суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦПК України у разі задоволення заяви про відвід судді, який розглядає справу одноособово, справа розглядається в тому самому суді іншим суддею, який визначається у порядку, встановленому статтею 33 цього Кодексу.

З огляду на вищенаведене, вважаю, що зазначені мною обставини можуть викликати сумніви в об`єктивності та неупередженості суду в ході розгляду даної цивільної справи, а тому для уникнення формування у стороннього спостерігача сумнівів в об`єктивності та неупередженості судді та недопущення будь-яких сумнівів у постановленому за наслідками розгляду справи рішення суду з наведених вище мотивів, вважаю за доцільне заявити самовідвід від розгляду даної справи, а справу передати для повторного розподілу за програмою автоматизованої системи документообігу суду.

Керуючись ст. ст. 39,40, 258, 260 ЦПК України, суддя -

у х в а л и в :

Заявляю самовідвід від розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області (як орган опіки і піклування), ОСОБА_5 про визнання майна спільною сумісною власністю.

Справу передати для повторного розподілу між суддями Буського районного суду Львівської області в порядку, встановленому ст. 33 ЦПК України.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Суддя Журибіда Б. М.

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117938461
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —943/1459/23

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Журибіда Б. М.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні