Ухвала
від 27.03.2024 по справі 727/12357/23
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

27 березня 2024 року

м. Чернівці

справа № 727/12357/23

Суддя судової палати з розгляду цивільних справ Чернівецького апеляційного суду Одинак О. О.,ознайомившись з апеляційною скаргою Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру», в інтересах якого діє ОСОБА_1 , на рішення Шевченківського районного суду міста Чернівці від 16 лютого 2024 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» про стягнення заборгованості із заробітної плати,

встановив:

Справа не може бути передана на розгляд колегії суддів для вирішення питання про призначення її до розгляду, оскільки до апеляційної скарги не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, посвідчують повноваження представника, апелянтом не вказано всіх осіб, які беруть участь у справі та не надано копії скарги відповідно до кількості учасників справи.

Відповідно до пункту 3 частини 4 статті 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Підпунктом 1 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено судовий збір за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Підпунктом 6 пункту 1 частини 2 статті 4Закону встановлено судовий збір за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду; апеляційної скарги на судовий наказ, заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Відповідно достатті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 3 листопада 2022 року, № 2710-IX установлено у 2023 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб з 1 січня 2023 року 2684 гривні.

Оскільки 1 відсоток ціни позову в цій справі становить менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за позовну вимогу повинен був бути сплачений судовий збір в суді першої інстанції у розмірі 1073 гривні 60 копійок (2684х0,4).

Отже за подання апеляційної скарги заявник має сплатити судовий збір у розмірі 1610 гривень 40 копійок (1073,60х150%).

Доказів сплати судового збору у вказаному розмірі апелянтом не надано.

Судовий збір в сумі 1610 гривень 40 копійок підлягає сплаті за наступними реквізитами:

Рахунок: UA258999980313161206080024405

Одержувач: Чернівецьке ГУК/Чернівецька ТГ/22030101

Код отримувача: 37836095

Банк одержувача: Казначейство України (ел. адм. подат.)

МФО: 899998

Код класифікації доходів бюджету: 22030101

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача),на рішення від
(Дата оскаржуваного рішення)по справі
(Номер справи),Чернівецький апеляційний суд(назва суду, де розглядається справа).

Згідно частини 2статті 357 ЦПК Українидо апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановленихстаттею 356 цього Кодексу, застосовуються положеннястатті 185 цього Кодексу.

Згідно з пунктом 1 частини 4 статті 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо апеляційна скарга подана представником і ці документи раніше не подавалися.

Відповідно до частин 1, 3 статті 58 ЦПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Статтею 62 ЦПК України передбачені документи, що підтверджують повноваження представників.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 8 червня 2022 року у справі №303/4297/20 зазначила, що з 29 грудня 2019 року самопредставництво юридичної особи, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування (в адміністративному судочинстві - також суб`єкта владних повноважень, який не є юридичною особою) у цивільному, господарському й адміністративному судочинствах можуть здійснювати будь-які фізичні особи, уповноважені на це саме відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту). У разі, якщо такого договору (контракту) у письмовій формі немає чи у ньому зафіксований неповний перелік трудових (посадових) обов`язків працівника (наприклад, є посилання на посадову інструкцію), то поряд із підтвердженням наявності трудових відносин, такий працівник подає відповідний документ юридичної особи (зокрема, посадову інструкцію), у якому визначений його обов`язок представляти інтереси цієї особи в суді (діяти за правилами її самопредставництва), а за наявності - також обмеження відповідних повноважень. Наявність або відсутність у ЄДР даних про такого працівника, який поряд із керівником має право вчиняти дії від імені юридичної особи, не впливає на обов`язок останньої підтвердити повноваження цього працівника діяти у судовому процесі на підставі закону, статуту, положення, трудового договору (контракту), зокрема обсяг цих повноважень.

З доданих до апеляційної скарги додатків вбачається, що її підписант не надав суду ніяких підтверджень того, що коло його трудових (посадових) обов`язків охоплює можливість діяти від імені апелянта у суді за правилами самопредставництва.

Так, згідно пункту 3 частини 2статті 356 ЦПК Українив апеляційній скарзі мають бути зазначені: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб);

Як вбачається із змісту апеляційної скарги, у ній не вказано позивача та місце його проживання чи перебування.

За таких обставин, апелянту відповідно до вимогстатті 376ЦПК України необхідно подати нову (з усуненими недоліками) апеляційну скаргу.

Також згідно частин 4, 5статті 356 ЦПК Українидо апеляційної скарги додаються копії скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи та документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Якщо апеляційна скарга подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення від сплати судового збору.

До апеляційної скарги не додано копії скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи.

Відповідно до частини 1статті 185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи наведене, вважаю, що апеляційну скаргу слід залишити без руху та надати апелянту строк для подання до суду документу, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Керуючись ст.ст.185,356,357,381 ЦПК України,

ухвалив:

Апеляційну скаргу Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру», в інтересах якого діє ОСОБА_1 , на рішення Шевченківського районного суду міста Чернівці від 16 лютого 2024 року залишитибез руху.

Надати Державному підприємству «Центр державного земельного кадастру», п`ятиденний строк з моменту отримання копії даної ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги.

Ухвала набираєзаконної силиз моментуїї підписаннясуддею таоскарженню непідлягає.

Суддя Чернівецького

апеляційного суду Олександр ОДИНАК

СудЧернівецький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117964714
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —727/12357/23

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Одинак О. О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Одинак О. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Одинак О. О.

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні