Ухвала
від 08.04.2024 по справі 727/12357/23
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

8 квітня 2024 року

м. Чернівці

справа № 727/12357/23

Чернівецький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Лисака І. Н., Одинака О. О., Перепелюк І. Б.,

ознайомившись з заявою Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру»,в інтересахякого діє ОСОБА_1 , про відстрочення суми судового збору, яка підлягає сплаті за подання до суду апеляційної скарги на рішення Шевченківського районного суду міста Чернівці від 16 лютого 2024 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» про стягнення заборгованості із заробітної плати,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Чернівецького апеляційного суду від 27 березня 2024 року апеляційну скаргу Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру», в інтересах якого діє ОСОБА_1 , на рішення Шевченківського районного суду міста Чернівці від 16 лютого 2024 року залишено безруху та наданоапелянту п`ятиденний строк з моменту отримання копії даної ухвали для подання до суду документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, посвідчують повноваження представника, подання нової апеляційної скарги із зазначенням всіх осіб,які берутьучасть усправі та копій скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи.

01 квітня 2024 року до суду на виконання вказаної вище ухвали суду апеляційної інстанції надійшло клопотання Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» про відстрочення сплати судового збору в розмірі 1610 гривень 40 копійок.

Заявник посилався на те, що на сьогоднішній день у нього відсутня фінансова можливість оплатити судовий збір за подання апеляційної скарги.

Вказував, що діючий воєнний стан в Україні, особливості регулювання земельних відносин під час воєнного стану, певні обмеження на нормативно-правовому рівні у проведенні платежів Державною казначейською службою в умовах воєнного стану, зменшення ринкового попиту на роботи із землеустрою призвели до значного зниження у 2022- 2024 роках наповнення дохідної частини Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру».

Відповідно до частини першої та третьоїстатті 136 ЦПК Українисуд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішенняу справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Тлумаченнястатті 136 ЦПК Українитастатті 8 Закону України «Про судовий збір»свідчить, що підставою для відстрочення чи розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати, є врахування судом майнового стану сторони.

Статтею 8 Закону України «Про судовий збір»передбачено,що враховуючимайновий стансторони,суд можесвоєю ухвалоюза їїклопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Доказами майнового стану сторони, наприклад, можуть бути довідки про доходи (у тому числі, фіскальних органів), про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка фіскального органу про перелік розрахункових та інших рахунків, тощо.

Державним підприємством «Центр державного земельного кадастру» на підтвердження його скрутного майнового стану додані журнал виконавчих проваджень, де боржником за різними судовими справами вказаний відповідач, інформація про стан заборгованості із заробітної плати станом на 28 вересня 2023 року, перелік державних підприємств, які належать до сфери управління Держгеокадастру та мають заборгованість із заробітної плати та виписки по рахунку вказаного підприємства у АТ «Райффайзен Банк».

Аналіз клопотання про відстрочення сплати судового збору свідчить, що вказані Державним підприємством «Центр державного земельного кадастру» обставини не можуть вважатись достатньою підставою для його відстрочення, оскільки в жодній мірі не характеризують в повній мірі майновий стан апелянта.

Отже, заявнику потрібно надати додаткові докази на підтвердження наведених обставин або, у разі їх відсутності, сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги.

Окрім того, апелянтом на виконання ухвали апеляційного суду про залишення апеляційної скарги без руху не надано документів, що посвідчують повноваження представника Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» на подання апеляційної скарги, не подано нової апеляційної скарги із зазначенням всіх осіб,які берутьучасть усправі та копій такої апеляційної скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи.

У клопотанні про відстрочення сплати судового збору ОСОБА_1 , яка діє в інтересах Державного підприємства«Центр державногоземельного кадастру», зазначила про те, що документи, що підтверджують її повноваження як представника апелянта, наявні в матеріалах справи.

Згідно з частиною 3статті 359 ЦПК Українив ухвалі про відкриття апеляційного провадження зазначається строк для подання учасниками справи відзиву на апеляційну скаргу та вирішується питання про витребування матеріалів справи.

На час вирішення питання про відкриття апеляційного провадження матеріали цивільної справи № 727/12357/23, які б могли підтвердити або спростувати зазначені представником апелянта обставини, в розпорядженні апеляційного суду відсутні.

За таких обставин, ОСОБА_1 слід надати апеляційному суд докази на підтвердження того, що коло її трудових (посадових) обов`язків охоплює можливість діяти від імені апелянта у Чернівецькому апеляційному суді за правилами самопредставництва.

Згідно частини 2 статті 127 ЦПК України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Враховуючи наведене, Державному підприємству «Центр державного земельного кадастру»,в інтересахякого діє ОСОБА_1 , слід продовжити строк, встановлений в ухвалі Чернівецького апеляційного суду від 27 березня 2024 року для подання до суду документів, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі,посвідчують повноваження представника, подання нової апеляційної скарги із зазначенням всіх осіб,які берутьучасть усправі та копій скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи.

Керуючись ст.ст. 127, 136 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Продовжити Державному підприємству «Центр державного земельного кадастру»,в інтересахякого діє ОСОБА_1 , строк, встановлений судом в ухвалі Чернівецького апеляційного суду від27 березня 2024 року, для усунення недоліків апеляційної скарги на п`ять днів з моменту отримання копії даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді Чернівецького

апеляційного суду: Олександр ОДИНАК

Ігор ЛИСАК

Ірина ПЕРЕПЕЛЮК

СудЧернівецький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118289588
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —727/12357/23

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Одинак О. О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Одинак О. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Одинак О. О.

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні