Ухвала
від 27.03.2024 по справі 540/8709/21
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 540/8709/21

У Х В А Л А

27 березня 2024 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Пекного А.С., розглянувши заперечення на заяву про відстрочення виконання рішення суду в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Великоолександрівської селищної ради Херсонської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

встановив:

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 30.05.2023 у справі № 540/8709/21 позов ОСОБА_1 до Великоолександрівської селищної ради Херсонської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії задоволено.

Визнано протиправною бездіяльність Великоолександрівської селищної ради Херсонської області щодо не вирішення за заявою ОСОБА_1 від 25 лютого 2021 року питання про затвердження розробленого ТОВ «Альянс» у 2012 році «Проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та іншим громадянам (всього 12 чол.) загальною площею 23,1975 га для ведення особистих селянських господарств із земель запасу Трифонівської сільської ради Великоолександрівського району Херсонської області».

Зобов`язано Великоолександрівську селищну раду Херсонської області вирішити питання щодо затвердження розробленого ТОВ «Альянс» у 2012 році «Проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та іншим громадянам (всього 12 чол.) загальною площею 23,1975 га для ведення особистих селянських господарств із земель запасу Трифонівської сільської ради Великоолександрівського району Херсонської області» в частині відведення ОСОБА_1 земельної ділянки площею 1,1984 га для ведення особистого селянського господарства та прийняти одне з рішень, передбачених частиною 9 статті 118 Земельного кодексу України.

Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Великоолександрівської селищної ради Херсонської області на користь ОСОБА_1 судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 908 (дев`ятсот вісім) грн 00 коп.

Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Великоолександрівської селищної ради Херсонської області на користь ОСОБА_1 судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 3000 (три тисячі) грн 00 коп.

18.03.2024 до суду від Великоолександрівської селищної ради Херсонської області надійшла заява про відстрочення виконання рішення Одеського окружного адміністративного суду від 30.05.2023 у справі № 540/8709/21 на один рік до 13.03.2025.

Ухвалою суду від 19.03.2024 заяву Великоолександрівської селищної ради Херсонської області про відстрочення виконання рішення суду в адміністративній справі № 540/8709/21 призначено до розгляду у судовому засіданні на 27.03.2024 о 14:00 год.

22.03.2024 до суду за допомогою електронної пошти від ОСОБА_1 надійшли заперечення на заяву про відстрочення виконання рішення суду.

Дослідивши заперечення на заяву, суд приходить до такого.

18.10.2023 введений в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», відповідно до якого внесенні зміни, зокрема, до Кодексу адміністративного судочинства.

Згідно з приписами ч. 1, 2, 6, 8 ст. 18 КАС України у судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Позовні та інші заяви, скарги та інші визначені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов`язковій реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в день надходження документів.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі в порядку, визначеному цим Кодексом.

Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, подає процесуальні та інші документи, письмові та електронні докази, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», якщо інше не визначено цим Кодексом.

Частиною 8 статті 44 КАС України встановлено, що процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Надсилання процесуальних документів до суду в електронній формі передбачає використання сервісу Електронний суд, з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (електронного кабінету) та з обов`язковим використанням власного електронного підпису.

Таким чином, альтернативою звернення особи до суду із заявою по суті справи, оформленою в паперовій формі та підписаною безпосередньо цією особою або його представником, є звернення із заявою в електронній формі з обов`язковим скріпленням такої заяви власним електронним підписом особи через підсистему Електронний кабінет.

Отже, звернення до суду за допомогою електронної пошти з (або без) використанням електронного підпису, є способом, який не передбачений чинним процесуальним законодавством.

В порушення зазначених норм вбачається, що ОСОБА_1 зазначені заперечення надіслала до суду за допомогою електронної пошти без використанням електронного підпису.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що вказані заперечення підлягають поверненню без розгляду.

Керуючись ст. 18, 167, 169, 243, 248 КАС України,

ухвалив:

Заперечення ОСОБА_1 на заяву про відстрочення виконання рішення суду повернути без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду в 15-денний строк з дня складання повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя А.С. Пекний

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117978720
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —540/8709/21

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 06.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Рішення від 30.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 04.04.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 14.02.2022

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Ухвала від 04.01.2022

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні