Ухвала
від 25.03.2024 по справі 766/21124/21
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/21124/21

н/п 2/766/322/24

УХВАЛА

про залучення третьої особи

25.03.2024 року м.Херсон

Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючої судді Шестакової Я.В.

за участю секретаря Капінус О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання позивача за зустрічним позовом - ОСОБА_1 про залучення третьої особи - Служби у справах дітей адміністрації центрального району Миколаївської міської ради у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , треті особи: Служба у справах дітей Корабельної районної у м.Херсоні ради, Каланчацька територіальна громада Херсонської області про визначення місця проживання дитини та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення місця проживання дитини,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Херсонського міського суду Херсонської області перебуває вищезазначена справа.

Ухвалою суду від 12.11.2021 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, призначено проводити розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 20.12.2021 року прийнято в провадження зустрічний позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення місця проживання дитини та залучено Каланчацьку територіальну громаду Херсонської області (Херсонська обл., смт Каланчак, вул. Херсонська, 1) в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору.

25.03.2024 року ОСОБА_1 подав клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи - Служби у справах дітей адміністрації центрального району Миколаївської міської ради (54001, Миколаївська область, місто Миколаїв, вулиця Інженерна, будинок 1, код ЄДРПОУ 20899385), дане клопотання просив розглянути без його участі.

В судове засідання ОСОБА_2 та її представник - адвокат Твердохлеб О.В. не з`явилися, представник надіслала на електронну адресу суду клопотання про витребування з служби у справах дітей Корабельної районної у м.Херсоні ради, служби у справах дітей Каланчацької сільської ради Херсонської області висновків щодо вирішення спору про проживання неповнолітньої дитини з одним з батьків, розгляд даного клопотання просила провести без її участі

Відповідно до ч.2ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Ознайомившись з клопотаннями сторін, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Предметом спору є визначення місця проживання дитини, позивачем за зустрічним позовом - ОСОБА_1 долучено до матеріалів справи акт обстеження умов проживання створених для дитини від 15.01.2024 року, який було складено службою у справах дітей адміністрації центрального району Миколаївської міської ради, з якого вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживає у м. Миколаїв.

В зв`язку з наведеним, суд вважає за необхідне замінити Службу у справах дітей Корабельної районної у м.Херсоні ради на Службу у справах дітей адміністрації центрального району Миколаївської міської ради.

Щодо клопотання представника ОСОБА_2 про витребування висновків щодо вирішення спору про проживання неповнолітньої дитини з одним з батьків від служби у справах дітей Корабельної районної у м.Херсоні ради та служби у справах дітей Каланчацької сільської ради Херсонської області.

Відповідно до ч. 4, 5 ст. 19 СК при розгляді судом спорів щодо місця проживання дитини, обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Частиною 1 статті 84 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно подати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Оскільки для правильного вирішення справи має значення висновок органу опіки та піклування, який просить витребувати представник позивача за первісним позовом, а також беручи до уваги те, що ОСОБА_2 проживає за адресою: АДРЕСА_1 , те, що у справі замінено Службу у справах дітей Корабельної районної у м.Херсоні ради на Службу у справах дітей адміністрації центрального району Миколаївської міської ради, то суд приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

В зв`язку з наведеним, суд вважає за необхідне витребувати від служби у справах дітей Каланчацької сільської ради Херсонської області (ЄДРПОУ 44245175, електронна пошта: ssd-kalanrada@ukr.net) відповідний висновок про доцільність чи відсутність підстав визначення місця проживання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матір`ю ОСОБА_2 за місцем її проживання.

Керуючись ст.53,84,247 ЦПК України, ст. 19 СК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про залучення до участі у справі третьої особи - задовольнити частково.

У справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа Каланчацька територіальна громада Херсонської області про визначення місця проживання дитини та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення місця проживання дитини - замінити третю особу, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Службу у справах дітей Корабельної районної у м.Херсоні радина третю особу, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Службу у справах дітей адміністрації центрального району Миколаївської міської ради (54001, Миколаївська область, місто Миколаїв, вулиця Інженерна, будинок 1, код ЄДРПОУ 20899385).

У задоволенні іншої частини клопотання ОСОБА_1 - відмовити.

Роз`яснити заміненій третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, право на подання письмових пояснень щодо позову або відзиву, викладення своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову з дотриманням вимог, встановлених ч.ч.3-6 ст.178 ЦПК України.

Пояснення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, має право подати протягом п`яти днів з часу отримання даної ухвали.

Копію ухвали направити учасникам справи та відкласти підготовче судове засідання на 22.04.2024 року на 11 годину 30 хвилин, про що повідомити учасників справи.

Клопотання представника ОСОБА_2 - адвоката Твердохлеб Олени Валеріївни про витребування доказів - задовольнити частково.

Витребувати від Служби у справах дітей Каланчацької сільської ради Херсонської області (ЄДРПОУ 44245175, електронна пошта: ssd-kalanrada@ukr.net) висновок про доцільність чи відсутність підстав визначення місця проживання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матір`ю ОСОБА_2 за місцем її проживання.

У задоволенні іншої частини клопотання представника ОСОБА_2 - адвоката Твердохлеб Олени Валеріївни - відмовити.

Повідомити учасників справи про можливість отримання інформації щодо справи на веб-сторінці офіційного веб-порталу судової влади України за адресою: https://court.gov.ua/fair/sud2125.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяЯ. В. Шестакова

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118066250
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —766/21124/21

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

Ухвала від 12.11.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні