Ухвала
від 02.04.2024 по справі 685/1142/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

02 квітня 2024 року

м. Хмельницький

Справа № 685/1142/23

Провадження № 22-ц/4820/986/24

Хмельницький апеляційний суд у складі

колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Талалай О. І., Корніюк А. П., П`єнти І. В.

під час вирішення питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , яка подана представником ОСОБА_2 , на рішення Теофіпольського районного суду Хмельницької області від 07березня 2024 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , Теофіпольського відділу державної виконавчої служби у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Головний сервісний центр МВС, Акціонерне товариство «Універсалбанк», про визнання права власності та скасування арешту на майно,

у с т а н о в и в :

01.04.2024 представник ОСОБА_1 адвокат Чабан Р. Л. через систему «Електронний суд» подав апеляційну скаргу на рішення Теофіпольського районного суду Хмельницької області від 07.03.2024.

Апеляційна скарга підлягає поверненню з таких підстав.

Відповідно до ч. 3, п. 1 ч. 4 ст 356 ЦПК України, апеляційна скарга підписується особою, яка її подає, або представником такої особи. До апеляційної скарги додається довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо апеляційна скарга подана представником і ці документи раніше не подавалися.

За приписами ст 62 ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно доЗакону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера (ч. 2 ст26 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність»).

Відповідно до пункту 4 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12 квітня 2019 року № 41 (далі - Положення), з подальшими змінами, ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням.

Пунктом 9 Положення передбачено, що ордер, що видається адвокатом, який здійснює свою діяльність індивідуально, підписується адвокатом та посвідчується печаткою адвоката (за її наявності).

Змістом пункту 11 Положення встановлено, що ордер встановленої цим Положенням форми є належним та достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта.

Пунктом 12 Положення передбачено перелік реквізитів, які має містити ордер на надання правничої (правової) допомоги.

Згідно зі змістом пункту 12.10 Положення ордер має містити підпис адвоката, який видав ордер, у разі здійснення ним індивідуальної діяльності (у графі «Адвокат»).

На підтвердження повноважень представляти ОСОБА_1 адвокат ЧабанР.Л. надав ордер на надання правничої (правової) допомоги №1085273 від 29.03.2024.

Проте, доданий ордер не містить підпису адвоката, який відповідно до Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги є обов`язковим реквізитом цього документа.

Тому апеляційний суд дійшов висновку, що ордер, доданий адвокатом Чабаном Р. Л. до апеляційної скарги, не є належним та достатнім підтвердженням повноважень на представництво інтересів ОСОБА_1 , зокрема на звернення до Хмельницького апеляційного суду з апеляційною скаргою на судове рішення.

Скріплення апеляційної скарги електронним цифровим підписом, зокрема скріплення електронним цифровим підписом скан-копії ордера про надання правничої (правової) допомоги, а також подання апеляційної скарги із застосуванням системи «Електронний суд» із доданням до останньої не підписаної скан-копії ордера не підтверджує дотримання форми документа, що підтверджує її право на здійснення представництва інтересів особи, зокрема на підписання апеляційної скарги, як того вимагають норми Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Положення.

Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд в ухвалі від 20.07.2023 у справі №183/3972/22.

Відповідно до п. 1 ч. 5, ч. 7 ст 357 ЦПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено. Про повернення апеляційної скарги постановляється ухвала, яка може бути оскаржена в касаційному порядку.

Отже, апеляційна скарга підлягає поверненню.

Керуючись статтями 185, 357 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 ,яка поданапредставником ОСОБА_2 ,на рішенняТеофіпольського районногосуду Хмельницькоїобласті від07березня2024року повернути особі, яка її подала.

Позивачці надіслати копію ухвали про повернення апеляційної скарги разом з апеляційною скаргою та доданими до скарги матеріалами. Копію апеляційної скарги з додатками залишити в суді апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили з дня постановлення, проте може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Суддя-доповідач О. І. Талалай

Судді А. П. Корніюк

І. В. П`єнта

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118068049
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності та скасування арешту на майно

Судовий реєстр по справі —685/1142/23

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні