Ухвала
від 03.04.2024 по справі 615/285/21
КОЛОМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

615/285/21

Провадження № 1-кп/625/7/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" квітня 2024 р. с. Різуненкове

Коломацький районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

розглянувши увідкритомупідготовчомусудовому засіданнівприміщеннісуду уселіРізуненковеБогодухівського районуХарківськоїклопотання начальникаВалківського відділуБогодухівської окружноїпрокуратури Харківськоїобласті про призначенняамбулаторної судово-психіатричноїекспертизиу кримінальному провадженні відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 січня 2021 року за № 12021220240000016, щодо обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Жовтоолександрівка П`ятихатського району Дніпропетровської області, громадянина України, не одруженого, не працюючого, інваліда ІІ групи, раніше не судимого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України,

встановив:

До Коломацького районного суду Харківської області на підставі ухвали, постановленої колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду 12 квітня 2022 року надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 січня 2021 року за № 12021220240000016, щодо обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України. Вказаний обвинувальний акт надійшов до суду з відповідними додатками до нього: з реєстром матеріалів досудового розслідування, з розпискою підозрюваного про отримання копії обвинувального акта та реєстру матеріалів досудового розслідування, а також із іншими матеріалами.

27 квітня 2022 року ухвалою судді Коломацького районного суду Харківської області призначене підготовче судове засідання у кримінальному провадженні № 12021220240000016 від 20 січня 2021 року за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України.

28 вересня 2022 року ухвалою Коломацького районного суду Харківської області ОСОБА_4 оголошено в розшук та судове провадження на час розшуку обвинуваченого зупинене.

Ухвалою судді Коломацького районного суду Харківської області, постановленою 28 березня 2024 року судове провадження у кримінальному провадженні відновлене та призначене підготовче судове засідання.

У підготовчому судовому засіданні прокурор заявив клопотання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи щодо визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_4 , в обґрунтування якого зазначив, що в провадженні Коломацького районного суду Харківської області перебувають матеріали кримінального провадження № 12021220240000016 за обвинуваченням ОСОБА_4 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 259 КК України, тобто завідоме неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людейчи іншимитяжкими наслідками.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта за №55 від 02 лютого 2021 року, ОСОБА_4 на час проведення експертного дослідження страждає на хронічне психічне захворювання у формі легкої розумової відсталості з поведінковими порушеннями. Відповідно до свого психічного стану може усвідомлювати свої дії та керувати ними. У період часу, якому відповідає правопорушення, ОСОБА_4 перебував у стані вказаного хронічного психічного захворювання, поза тимчасового розладу психічної діяльності, міг усвідомлювати свої дії та керувати ними та відповідно до свого психічного стану застосування примусових заходів медичного характеру не потребує.

Разом з тим, як зазначив прокурор, з часу проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи ОСОБА_4 минув тривалий час, протягом якого останній неодноразово лікувався у закладах охорони здоров`я Харківської області з приводу психічних розладів.

Отже,зважаючи навказане,з метоюз`ясування обставинпро течи нестраждав ОСОБА_4 на часвчинення злочинупсихічним захворюваннямі чине страждаєвін нимна данийчас,прокурор просивсуд призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу щодо визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_4 .

Обвинувачений ОСОБА_4 та його захисник адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні не заперечували проти задоволення клопотання прокурора про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Суд, вислухавши пояснення учасників судового розгляду, доходить висновку про наявність підстав для задоволення клопотання прокурора про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи щодо визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_4 .

Так, за змістом обвинувального акту ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що він 20 січня 2021 року о 08 годині 08 хвилин, перебуваючи за місцем свого мешкання за адресою: АДРЕСА_1 , реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на порушення громадської безпеки, при цьому достовірно знаючи, що поширена ним інформація є неправдивою, розуміючи, що своїми діями він може викликати обстановку страху в населення, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки у вигляді шкоди громадській безпеці та бажаючи настання таких наслідків, з мобільного телефону з сім картою мобільного оператора «lifecell» (номер мобільного телефону НОМЕР_1 ), умисно зателефонував на спеціальну лінію оператора «102» ГУНП України в Харківській області та повідомив неправдиву інформацію про замінування Валківського відділу поліції ГУНП в Харківській області, Валківської районної ради Харківської області, навчальних закладів Валківського району Харківської області.

При цьому від протиправних умисних дій ОСОБА_4 20 січня 2021 тимчасово зупинено роботу вище вказаних установ.

Відповідно висновку судово-психіатричного експерта за №55, складеного 02 лютого 2021 року лікарями судово психіатричними експертами КНП « Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня №3» ОСОБА_4 страждає на хронічне психічне захворювання у формі легкої розумової відсталості з поведінковими порушеннями. Відповідно до свого психічного стану може усвідомлювати свої дії та керувати ними. У період часу, якому відповідає правопорушення, ОСОБА_4 перебував у стані вказаного хронічного психічного захворювання, поза тимчасового розладу психічної діяльності, міг усвідомлювати свої дії та керувати ними та відповідно до свого психічного стану застосування примусових заходів медичного характеру не потребує.

Разом з тим, з часу проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи ОСОБА_4 минуло понад три роки і протягом вказаного часу останній неодноразово лікувався у закладах охорони здоров`я Харківської області з приводу психічних розладів, що в свою чергу викликає сумнів щодо його осудності, або ж обмеженої осудності на теперішній час та необхідності залучення експерта(експертів)для проведенняпсихіатричної експертизи та направлення обвинуваченого до медичного закладу для її проведення.

Крім того, судом враховується те, що ОСОБА_4 перебуває на «Д» обліку у лікаря психіатра КНП «Валківська ЦРЛ», має другу групу інвалідності з приводу психічного захворювання.

Приписами ч.ч.1-2ст. 332 КПК Українивизначено, що під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбаченихстаттею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Згідно ч. 1ст. 242 КПК Україниекспертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Відповідно до пункту 3 частини 2статті 242 КПК Українислідчий або прокурор зобов`язані забезпечити проведення експертизи щодо визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності.

Згідно з частиною 1статті 509 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор зобов`язані залучити експерта (експертів) для проведення психіатричної експертизи у разі, якщо під час кримінального провадження будуть встановлені обставини, які дають підстави вважати, що особа під час вчинення суспільно небезпечного діяння була в неосудному або обмежено осудному стані або вчинила кримінальне правопорушення в осудному стані, але після його вчинення захворіла на психічну хворобу, яка позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними. Такими обставинами, зокрема, є: 1) наявність згідно з медичним документом у особи розладу психічної діяльності або психічного захворювання; 2) поведінка особи під час вчинення суспільно небезпечного діяння або після нього була або є неадекватною (затьмарення свідомості, порушення сприйняття, мислення, волі, емоцій, інтелекту чи пам`яті тощо).

Отже, для вирішення питання про призначення психіатричної експертизи слідчий, прокурор повинен встановити наявність відомостей, які викликають сумнів в осудності підозрюваного, зокрема встановити наявність в особи розладу психічної діяльності або психічного захворювання чи неадекватність поведінки особи під час або після вчинення суспільного небезпечного діяння.

Як зазначено у ч. 2ст. 509 КПК України, у разі необхідності здійснення тривалого спостереження та дослідження особи, може бути проведена стаціонарна психіатрична експертиза, для чого така особа направляється до відповідного медичного закладу на строк не більше двох місяців. Питання про направлення особи до медичного закладу для проведення психіатричної експертизи вирішується під час досудового розслідування - ухвалою слідчого судді за клопотанням сторони кримінального провадження в порядку, передбаченому для подання та розгляду клопотань щодо обрання запобіжного заходу, а під час судового провадження - ухвалою суду.

Пленум Верховного Суду України у постанові «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних правах» №8 від 30.05.1997 року зазначив, що судово-психіатрична експертиза призначається, коли вирішення кримінальної справи залежить від визначення психічного стану особи на час вчинення нею певного діяння за наявності сумнівів щодо її спроможності усвідомлювати значення своєї поведінки внаслідок психічної хвороби або тимчасового розладу душевної діяльності. Ознаками такої поведінки можуть бути невмотивовані, неадекватні чи неконтрольовані дії особи в момент вчинення протиправного діяння або в процесі провадження у справі.

Відповідно дост. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу»судово-психіатрична експертиза у кримінальних справах призначається та проводиться на підставах та у порядку, передбаченому законом.

Статтею 3 Закону України «Про психіатричну допомогу»встановлена презумпція психічного здоров`я, а тому кожна особа вважається такою, яка не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах та в порядку, передбачених законодавством.

Відповідно до п. 14Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 1997 року № 8Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах судово-психіатрична експертиза у кримінальній справі є обов`язковою за наявності сумнівів, що випливають з матеріалів справи, стосовно осудності підсудного. Призначення судово-психіатричної експертизи щодо таких осіб з поміщенням до медичного стаціонару допускається лише за їх згодою.

Відповідно дост.1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Положеннями Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженоїнаказом Міністерства Юстиції України від 08.10.98 № 53/5, передбачено, що згідно з процесуальним законодавством України експертами виконуються первинні, додаткові, повторні, комісійні та комплексні експертизи (п.1.2.14).

Додатковою є експертиза, якщо для вирішення питань щодо об`єкта, який досліджувався під час проведення первинної експертизи, необхідно провести додаткові дослідження або дослідити додаткові матеріли (зразки для порівняльного дослідження, вихідні дані тощо), які не були надані експертові під час проведення первинної експертизи.

Організаційні засади проведення судово-психіатричної експертизи визначені Порядком проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.05.2018 № 865.

Відповідно до пунктів 6 та 8 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, за формою проведення судово-психіатрична експертиза може бути амбулаторною, стаціонарною, посмертною, за процесуальними ознаками - первинною, повторною, додатковою.

Предметом судово-психіатричної експертизи є психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу (п.10 вказаного Порядку).

Судово-психіатричну експертизу проводять державні спеціалізовані судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України.

Відповідно до п. 20 вказаного Порядку строк проведення амбулаторної судово-психіатричноїекспертизи становить до 30 робочих днів з дати отримання всіх необхідних матеріалів. Залежно від ступеня складності експертизи і обсягу її об`єктів, поданих на дослідження, цей строк може бути продовжено з інформуванням органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта) та за клопотанням якого (якої) експерт був залучений.

Отже, оскільки визначення психічного стану обвинуваченого відповідно до п. 4 ч. 1 ст.91КПК України є обставиною, що підлягає доказуванню у кримінальному провадженні, а іншими способами психічний стан обвинуваченого на даний час встановити неможливо, суд дійшов висновку, що потреби судового розгляду кримінального провадження виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи та дають підстави для призначення амбулаторної судової психіатричної експертизи для визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_4 .

Враховуючи положення ч. 6 ст. 244 КПК України, проведення експертизи слід доручити лікарям-експертам Харківській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я".

Керуючись ст. 242 , 314, 315, 332, 369-372, 509 КПК України, суд

постановив:

Клопотання прокурора про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи щодо визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_4 , задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України, амбулаторну судово-психіатричну експертизу, щодо визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_4 , проведення якої доручити експертам Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (61068, місто Харків, вул. Академіка Павлова, будинок № 46).

На вирішення експертів поставити наступні питання:

- чи страждає обвинувачений ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на теперішній час будь-яким психічним захворюванням або тимчасовим розладом психічної діяльності? Якщо так, то яким саме, та чи здатен він усвідомлювати значення своїх дій, передбачати їх наслідки та в повній мірі керувати ними?;

- чи потребує обвинувачений ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 станом на теперішній час застосування до нього примусових заходів медичного характеру? Якщо так, то яких саме?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України - за надання завідомо неправдивого висновку та за відмову від виконання покладених на них обов`язків.

Направити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (місто Харків, вул. Академіка Павлова, будинок №46), для проведення судово-психіатричної експертизи.

Копію ухвали вручити учасникам судового провадження та направити для виконання до Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (місто Харків, вул. Академіка Павлова, 46) та уповноваженій службовій особі ВП №1 Богодухівського РВП ГУНП в Харківській області.

У розпорядження експертів Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України" надати матеріали кримінального провадження в 2 томах (справа № 615/285/21, провадження № 1-кп/625/7/24).

Відкласти підготовче судове засідання у зв`язку із проведенням амбулаторної судово -психіатричної експертизидо 13 години 00 хвилин 09 травня 2024 року.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

СудКоломацький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118098024
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти громадської безпеки Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності

Судовий реєстр по справі —615/285/21

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 02.01.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 28.09.2022

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 27.04.2022

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні