Ухвала
від 18.04.2024 по справі 615/285/21
КОЛОМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

615/285/21

Провадження № 1-кп/625/7/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" квітня 2024 р. с. Різуненкове

Коломацький районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у селі Різуненкове Богодухівського району Харківської області клопотання начальника Валківського відділу Богодухівської окружної прокуратури Харківської області про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 січня 2021 року за №12021220240000016, щодо обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Жовтоолександрівка П`ятихатського району Дніпропетровської області, громадянина України, не одруженого, не працюючого, інваліда ІІ групи, раніше не судимого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України,

встановив:

До Коломацького районного суду Харківської області на підставі ухвали, постановленої колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду 12 квітня 2022 року надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 січня 2021 року за №12021220240000016, щодо обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України. Вказаний обвинувальний акт надійшов до суду з відповідними додатками до нього: з реєстром матеріалів досудового розслідування, з розпискою підозрюваного про отримання копії обвинувального акта та реєстру матеріалів досудового розслідування, а також із іншими матеріалами.

27 квітня 2022 року ухвалою судді Коломацького районного суду Харківської області призначене підготовче судове засідання у кримінальному провадженні №12021220240000016 від 20 січня 2021 року за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України.

28 вересня 2022 року ухвалою Коломацького районного суду Харківської області ОСОБА_4 оголошено в розшук та судове провадження на час розшуку обвинуваченого зупинене.

Ухвалою судді Коломацького районного суду Харківської області, постановленою 28 березня 2024 року судове провадження у кримінальному провадженні відновлене та призначене підготовче судове засідання.

03 квітня 2024 року ухвалою Коломацького районного суду Харківської області у кримінальному провадженні за результатами розгляду відповідного клопотання сторони обвинувачення призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу щодо визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_4 , проведення якої доручено експертам Харківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

15 квітня 2024 року за вх. №616/01-51/24 до Коломацького районного суду Харківської області надійшло клопотання начальника Валківського відділу Богодухівської окружної прокуратури Харківської області про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в якому сторона обвинувачення просила надати слідчим СВ ВП №1 Богодухівського РВП ГУНП в Харківській області право тимчасового доступу до медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю вилучення її оригіналів, що знаходиться у володінні Комунального некомерційного підприємства «Валківська центральна районна лікарня», де обвинувачений перебуває на обліку у лікаря психіатра.

У судовому засіданні прокурор підтримав заявлене клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в обґрунтування якого пояснив, що в провадженні Коломацького районного суду Харківської області перебувають матеріали кримінального провадження № 12021220240000016 за обвинуваченням ОСОБА_4 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 259 КК України, тобто завідоме неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людейчи іншимитяжкими наслідками.

Також сторона обвинувачення пояснила, що згідно висновку судово-психіатричного експерта за №55 від 02 лютого 2021 року ОСОБА_4 на час проведення експертного дослідження страждав на хронічне психічне захворювання у формі легкої розумової відсталості з поведінковими порушеннями. Відповідно до свого психічного стану може усвідомлювати свої дії та керувати ними. У період часу, якому відповідає правопорушення, ОСОБА_4 перебував у стані вказаного хронічного психічного захворювання, поза тимчасового розладу психічної діяльності, міг усвідомлювати свої дії та керувати ними та відповідно до свого психічного стану застосування примусових заходів медичного характеру не потребує.

Разом з тим, як зазначив прокурор, з часу проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи ОСОБА_4 минув тривалий час, протягом якого останній неодноразово лікувався у закладах охорони здоров`я Харківської області з приводу психічних розладів.

Так, відповідно до довідки завідувача 4 психіатричного відділення для дорослих з палатами для паліативної допомоги обвинувачений ОСОБА_4 , з 18 січня 2023 року по 11 травня 2023 року перебував на лікування у 4 психіатричному відділенні для дорослих з палатами для паліативної допомоги.

03 квітня 2024 року ухвалою Коломацького районного суду Харківської області у кримінальному провадженні призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу, щодо визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_4 , проведення якої доручено експертам Харківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

При цьому, як зазначив прокурор листом Харківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» повідомлено про те, що для проведення зазначеної амбулаторної судово-психіатричної експертизи, щодо визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_4 необхідно надати в розпорядження експертної установи, зокрема медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться у володінні Комунального некомерційного підприємства «Валківська центральна районна лікарня», де обвинувачений перебуває на обліку у лікаря психіатра, а тому з метою з`ясування обставин, про те чи не страждав обвинувачений на час вчинення злочину психічним захворюванням і чи не страждає він ним на теперішній час, необхідно провести тимчасові доступи до вищезазначених медичних документів.

Крім того, прокурор вказав, що відомості, які можуть становити лікарську таємницю згідно п.2 ч.1 ст. 162 КПК України відносяться до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, а тому інформація, що зазначена у медичній карті, не підлягає розголошенню, так як містить лікарську таємницю, і тому отримати її в інший спосіб не можливо

З огляду на перелічені вище обставини, зважаючи на існування достатніх підстав вважати, що медична карта амбулаторного хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває у володінні вказаної у клопотанні медичної установи, і що інформація, яка міститься в цій медичній карті, сама по собі або в сукупності з іншими доказами має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також враховуючи не можливість іншими способами довести обставини, доведення яких передбачається за допомогою цієї інформації,прокурор просивсуд надати слідчим СВ ВП №1 Богодухівського РВП ГУНП в Харківській області право тимчасового доступу до медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю вилучення її оригіналів, що перебуває у володінні Комунального некомерційного підприємства «Валківська центральна районна лікарня», де обвинувачений перебуває на обліку у лікаря психіатра.

Представник Комунального некомерційного підприємства «Валківська центральна районна лікарня», у володінні якого знаходяться документи, до яких прокурор просив суд надати тимчасовий доступ, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду клопотання, у судове засідання не з`явився і не повідомив суд про причини своєї неявки.

Відповідно до ч. 4ст.163 КПК Українинеприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Суд, вислухавши пояснення прокурора та дослідивши матеріали справи, доходить висновку про наявність визначених законом підстав для задоволення клопотання прокурора про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Так, відповідно до ст.159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі та документи, можливість ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Статтею 160 КПК Українипередбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ст. 161 КПК України речами і документами, до яких заборонено доступ, є:

1) листування або інші форми обміну інформацією між захисником та його клієнтом або будь-якою особою, яка представляє його клієнта, у зв`язку з наданням правової допомоги;

2) об`єкти, які додані до такого листування або інших форм обміну інформацією.

Речі і документи, які містять охоронювану законом таємницю визначеністаттею 162 КПК України, до яких, згідно п. 2 ч. 1 зазначеної статті, відноситься відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Згідно із ч.ч. 5, 6, 7 ст.163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Під час розгляду клопотання судом з`ясовано, що клопотання за своїми змістом та формою відповідає вимогамст. 160 КПК України.

За змістом обвинувального акту ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що він 20 січня 2021 року о 08 годині 08 хвилин, перебуваючи за місцем свого мешкання за адресою: АДРЕСА_1 , реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на порушення громадської безпеки, при цьому достовірно знаючи, що поширена ним інформація є неправдивою, розуміючи, що своїми діями він може викликати обстановку страху в населення, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки у вигляді шкоди громадській безпеці та бажаючи настання таких наслідків, з мобільного телефону з сім картою мобільного оператора «lifecell» (номер мобільного телефону НОМЕР_1 ), умисно зателефонував на спеціальну лінію оператора «102» ГУНП України в Харківській області та повідомив неправдиву інформацію про замінування Валківського відділу поліції ГУНП в Харківській області, Валківської районної ради Харківської області, навчальних закладів Валківського району Харківської області.

При цьому від протиправних умисних дій ОСОБА_4 20 січня 2021 тимчасово зупинено роботу вище вказаних установ.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта за №55, складеного 02 лютого 2021 року лікарями судово психіатричними експертами КНП «Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня №3» ОСОБА_4 страждає на хронічне психічне захворювання у формі легкої розумової відсталості з поведінковими порушеннями. Відповідно до свого психічного стану може усвідомлювати свої дії та керувати ними. У період часу, якому відповідає правопорушення, ОСОБА_4 перебував у стані вказаного хронічного психічного захворювання, поза тимчасового розладу психічної діяльності, міг усвідомлювати свої дії та керувати ними та відповідно до свого психічного стану застосування примусових заходів медичного характеру не потребує.

Разом з тим, з часу проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи ОСОБА_4 минуло понад три роки і протягом вказаного часу останній неодноразово лікувався у закладах охорони здоров`я Харківської області з приводу психічних розладів, що, в свою чергу, викликає сумнів щодо його осудност, або ж обмеженої осудності на теперішній час, з огляду на що ухвалою Коломацького районного суду Харківської області, постановленою 03 квітня 2024 року, у кримінальному провадженні призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу щодо визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_4 , проведення якої доручено експертам Харківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Проте, відповідним листом за №145, датованим 8 квітня 2024 року, керівник Харківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» повідомив суд про те, що для проведення призначеної судом амбулаторної судово-психіатричної експертизи щодо визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_4 необхідно надати в розпорядження експертної установи, зокрема, медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з Комунального некомерційного підприємства «Валківська центральна районна лікарня», де обвинувачений перебуває на обліку у лікаря психіатра.

Крім того, судом враховується те, що ОСОБА_4 перебуває на «Д» обліку у лікаря психіатра КНП «Валківська ЦРЛ», має другу групу інвалідності з приводу психічного захворювання.

З огляду на вищевикладені з`ясовані у судовому засіданні обставини, суд доходить висновку про те, що прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що медична карта амбулаторного хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває або може перебувати у володінні Комунального некомерційного підприємства «Валківська центральна районна лікарня» і вона сама по собі має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, позаяк є необхідною для забезпечення можливості проведення призначеної судом амбулаторної судово-психіатричної експертизи обвинуваченого ОСОБА_4 , відомості, які містяться в цій карті можуть бути використані як докази, а обставини, які передбачається довести за допомогою медичної карти, іншим способами довести не можливо, що, в свою чергу, свідчить про наявність визначених законом підстав для задоволення заявленого прокурором клопотання.

Керуючись ст.ст.131,132,159-164,165, 166,369-372 КПК України, суд

постановив:

Клопотання прокурора про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, задовольнити.

Надати слідчим СВ ВП №1 Богодухівського РВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 право тимчасового доступу до медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю вилучення її оригіналів, що перебуває у володінні Комунального некомерційного підприємства «Валківська центральна районна лікарня», де обвинувачений перебуває на обліку у лікаря-психіатра.

Зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство «Валківська центральна районна лікарня», розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , надати слідчим СВ ВП №1 Богодухівського РВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 тимчасовий доступ до медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю її вилучення.

Встановити строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 18 травня 2024 року.

Ухвала суду про доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, підлягає обов`язковому виконанню.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118442832
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 січня 2021 року за №12021220240000016, щодо обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Жовтоолександрівка П`ятихатського району Дніпропетровської області, громадянина України, не одруженого, не працюючого, інваліда ІІ групи, раніше не судимого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України

Судовий реєстр по справі —615/285/21

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 02.01.2024

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 28.09.2022

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 27.04.2022

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні