Ухвала
від 03.04.2024 по справі 310/3189/21
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

03 квітня 2024 року

м. Київ

справа № 310/3189/21

провадження № 61-14741св23

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Червинської М. Є. (суддя-доповідач),

суддів: Зайцева А. Ю., Коротенка Є. В., Коротуна В. М., Тітова М. Ю.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Комунальне підприємство Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок»,

особа, яка подала апеляційну та касаційну скаргу, - ОСОБА_2 ,

розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи клопотання представника ОСОБА_2 - адвоката Голіщева Володимира Юрійовича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» про визнання наказу про накладання дисциплінарного стягнення незаконним та його скасування, про визнання наказу про звільнення незаконним та його скасування, про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 06 грудня 2021 року та постанову Запорізького апеляційного суду від 12 вересня 2023 року,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Комунального підприємства Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» (далі - КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок») про визнання наказу про притягнення до дисциплінарної відповідальності незаконним, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди.

Просив:

- визнати незаконним наказ директора Комунального підприємства Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» ОСОБА_2 від 18 січня 2021 року № 13 «Про накладення дисциплінарного стягнення на юрисконсульта ОСОБА_1 » та скасувати його;

- визнати незаконним та скасувати наказ директора КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» ОСОБА_2 від 22 березня 2021 року № 63-к про припинення трудового договору, звільнення його на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП України у зв`язку зі скороченням штату;

- поновити його на посаді юрисконсульта з 22 березня2021 року;

- стягнути з КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу за період із 22 березня 2021 року до дня ухвалення судового рішення;

- стягнути з КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» на його користь моральну шкоду на суму 70 000,00 гривень;

- стягнути з КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» на його користь витрати на професійну правничу допомогу.

Рішенням Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 06 грудня 2021 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено частково.

Визнано незаконним наказ директора КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» ОСОБА_2 від 18 січня 2021 року № 13 «Про накладення дисциплінарного стягнення на юрисконсульта ОСОБА_1 » та скасовано його.

Визнано незаконним та скасовано наказ директора КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» ОСОБА_2 від 22 березня 2021 року № 63-к про припинення трудового договору, звільнення юрисконсульта ОСОБА_1 на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП України у зв`язку зі скороченням штату та поновлено ОСОБА_1 на посаді юрисконсульта з 22 березня 2021 року.

Стягнуто з КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період із 22 березня 2021 року до 06 грудня 2021року (на момент ухвалення рішення суду) у розмірі 79 887,00 грн без урахування суми податків, страхових та інших обов`язкових платежів.

Стягнуто з КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 10 000,00 грн.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 21 червня 2023 року відновлено втрачене судове провадження в цивільній справі ЄУН 310/3189/21 за позовом ОСОБА_1 до КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» про визнання наказу про накладання дисциплінарного стягнення незаконним та його скасування, про визнання наказу про звільнення незаконним та його скасування, про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди в частині таких документів: позовна заява ОСОБА_1 ; наказ директора Комунального підприємства Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» ОСОБА_2 за від 18 січня 2012 року № 13 «Про накладання дисциплінарного стягнення на юрисконсульта ОСОБА_1 »; наказ директора Комунального підприємства Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» ОСОБА_2 від 22 березня 2021 року № 63-к «Про припинення трудового договору»; наказ КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» від 16 січня 2021 року № 11 «Про скорочення чисельності та штату працівників»; наказ КП Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» від 19 січня 2021 року № 14 «Про скорочення штату»; повідомлення від 19 січня 2021 року № 18 «Про заплановане вивільнення»; повідомлення від 10 березня 2021року № 69; відзив на позовну заяву з додатками; рішення Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 06 грудня 2021 року.

Постановою Запорізького апеляційного суду від 12 вересня 2023 року за наслідками розгляду апеляційної скарги ОСОБА_2 рішення Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 06 грудня 2021 року в цій справі залишено без змін.

11 жовтня 2023 року ОСОБА_2 звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами обох інстанцій норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати оскаржені судові рішення, ухвалити нове рішення про відмову у позові.

Ухвалою Верховного Суду від 27 листопада 2023 року відкрито касаційне провадження у даній справі.

Витребувано з Бердянського міськрайонного суду Запорізької області цивільну справу № 310/3189/21 за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» про визнання наказу про накладання дисциплінарного стягнення незаконним та його скасування, про визнання наказу про звільнення незаконним та його скасування, про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди.

Ухвалою Верховного Суду від 26 березня 2024 року справу № 310/3189/21 призначено до судового розгляду.

01 квітня 2024 року представник ОСОБА_2 - адвокат Голіщев В. Ю. на електрону адресу Верховного Суду подав клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Колегія суддів, вивчивши зазначене клопотання, дійшла висновку про залишення його без розгляду з таких підстав.

За змістом частини першої статті 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи (частина друга статті 212 ЦПК України).

У частині третій статті 3 ЦПК України передбачено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Частинами першою та другою статті 126 ЦПК України передбачено, що право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Встановлено, що розгляд цієї справи призначений на 03 квітня 2024 року, а клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконфренції подане представником ОСОБА_2 - адвокатом Голіщевим В. Ю. 01 квітня 2024 року.

З огляду на недотримання вимог частини другої статті 212 ЦПК України при зверненні з клопотанням про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, зазначене клопотання підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Керуючись статтями 212, 260 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника ОСОБА_2 - адвоката Голіщева Володимира Юрійовича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства Бердянської міської ради «Бердянський центральний ринок» про визнання наказу про накладання дисциплінарного стягнення незаконним та його скасування, про визнання наказу про звільнення незаконним та його скасування, про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 06 грудня 2021 року та постанову Запорізького апеляційного суду від 12 вересня 2023 року залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

ГоловуючийМ. Є. Червинська Судді:А. Ю. Зайцев Є. В. Коротенко В. М. Коротун М. Ю. Тітов

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118192981
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 06 грудня 2021 року та постанову Запорізького апеляційного суду від 12 вересня 2023 року

Судовий реєстр по справі —310/3189/21

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Постанова від 03.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Постанова від 12.09.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні