Ухвала
від 09.04.2024 по справі 335/3810/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1 УХВАЛАСправа № 335/3810/24 2/335/1881/2024

про залишення позовної заяви без руху

09 квітня 2024 року м. Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Мінаєв М.М., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборне-192» до ОСОБА_1 , Запорізької міської ради та виконавчого комітету Запорізької міської ради про витребування майна з чужого незаконного володіння,

В С Т А Н О В И В:

Позовна заява надійшла до суду 05.04.2024, однак підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Всупереч цьому у позовній заяві зазначено, що позивач визначив відповідачами за своїм позовом ОСОБА_1 , Запорізьку міську раду та виконавчий комітет Запорізької міської ради, однак зміст позовних вимог викладено лише щодо відповідача ОСОБА_1 : витребувати з його незаконного володіння на користь позивача відповідний об`єкт нерухомого майна.

За змістом позовної заяви, позивач вважає Запорізьку міську раду та виконавчий комітет Запорізької міської ради належними відповідачами за позовом, оскільки Запорізька міська рада є першим удаваним власником спірного приміщення, а виконавчий комітет Запорізької міської ради прийняв оскаржуване рішення, але водночас позовна заява не містить жодної позовної вимоги до вказаних відповідачів.

Крім того, за змістом п. 2, п. 9 ч. 2 ст. 176 ЦПК України, ціна позову про визнання права власності на нерухоме майно або його витребування визначається дійсною або балансовою вартістю такого майна.

Ціна позову ОСББ «Соборне-192» визначена у розмірі 150000,00 грн.

Позовна заява не містить обґрунтування того, з яких джерел позивач визначив таку вартість спірного нерухомого майна, однак з доданих до позовної заяви документів випливає, що вказана грошова сума є договірною ціною спірного майна за Договором купівлі-продажу від 21.01.2016 між ПАТ КБ «Індустріалбанк» та ОСОБА_1 .

За змістом п. п. 2.2 того ж Договору балансова вартість спірного об`єкта нерухомості станом на 20.01.2016 становила 39257,04 грн., і ринкова (оціночна) вартість станом на 20.11.2015 року 116400,00 грн., без ПДВ.

Отже, позовна заява та додані до неї матеріали не містять відомостей ані про балансову, ані про дійсну (ринкову) вартість спірного нерухомого майна станом на момент подання позову.

Вартість майна визначається відповідно до вимог Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Статтею 3 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» передбачено, що оцінка майна - це процес визначення їх вартості на дату оцінки за процедурою, встановленою нормативно-правовими актами, зазначеними в статті 9 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», і є результатом практичної діяльності суб`єкта оціночної діяльності. Датою оцінки є дата, за станом на яку здійснюються процедури оцінки майна та визначається вартість майна.

Якщо законами або нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, договором на проведення оцінки майна або ухвалою суду не зазначено вид вартості, який повинен бути визначений в результаті оцінки, визначається ринкова вартість (ст. 9 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»).

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» звіт про оцінку майна є документом складеним, зокрема, в електронному вигляді з дотриманням законодавства про електронні довірчі послуги, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється підписом керівника суб`єкта оціночної діяльності.

При цьому, відповідно до п. 3 Національного стандарту №1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затверджених постановою Кабінету Міністрів України №1440 від 10.09.2003 року, ринкова вартість це вартість, за яку можливе відчуження об`єкта оцінки на ринку подібного майна на дату оцінки за угодою, укладеною між покупцем та продавцем, після проведення відповідного маркетингу за умови, що кожна із сторін діяла із знанням справи, розсудливо і без примусу.

Як випливає з ч. 2 ст. 176 ЦПК України, суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки за змістом ЦПК України такий обов`язок покладається на позивача.

Вартість майна визначається на момент пред`явлення позову.

Ціна позову має важливе значення, насамперед, для правильного визначення розміру судового збору, який повинен сплатити позивач при зверненні до суду, а відсутність достовірних відомостей про дійсну вартість спірного майна чи доказів неможливості визначення цієї вартості станом на час звернення до суду тягне невідповідність позовної заяви вимогам п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України.

Таким чином, позовна заява не відповідає п. 3 і п. 4 ст. 175 ЦПК України, що унеможливлює вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст. 185 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборне-192» до ОСОБА_1 , Запорізької міської ради та виконавчого комітету Запорізької міської ради про витребування майна з чужого незаконного володіння, - залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків, вказаних у цій ухвалі (вказати конкретну позовну вимогу щодо кожного з відповідачів, надати докази дійсної (ринкової) або балансової вартості спірного об`єкта нерухомого майна станом на час звернення до суду, або докази неможливості визначення такої вартості), - десять днів з дня вручення позивачу копії цієї ухвали.

Копію ухвали направити позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає. У разі усунення недоліків заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Суддя М.М.Мінаєв

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118201330
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —335/3810/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Мінаєв М. М.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Мінаєв М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні