Рішення
від 03.04.2024 по справі 601/3412/23
КРЕМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №601/3412/23

Провадження № 2-о/601/6/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2024 року

Кременецький районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді: Шульгач Н.М.,

присяжнихЮрик Н.Є., Гаскевича М.Я.,

за участю секретаря судового засіданняРадчук І.В.,

представника заявника адвоката Сідорова В.М.,

представника ОСОБА_1 адвоката Медвідь І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кременець цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа Почаївська міська рада про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна, посилаючись на те, що вона є інвалідом І групи, за своїм віком та станом здоров`я потребує постійної сторонньої допомоги, а тому він як внук ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання її недієздатною, встановлення над нею опіки та просить призначити його опікуном.

Представник заявника адвокат Сідоров В.М. в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав та просить задоволити.

Представник заінтересованої особи Почаївської міської міської ради у судове засідання не з`явився, згідно поданої заяви просить проводити судове засідання по справі у його відсутності, не заперечує відносно задоволення заяви.

Ухвалою судді від 07 грудня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Ухвалою суду від 28.12.2023 року залучено адвоката особі, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною.

Ухвалою суду від 17.01.2024 року призначено в цивільній справі судово-психіатричну експертизу, провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

Ухвалою судді від 14.03.2024 року поновлено провадження у справі та призначено до судового розгляду.

Розглянувши справу, суд вважає, що заява підлягає до частково задоволення з наступних підстав.

ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується паспортом громадянина України серії НОМЕР_1 від 09.01.1999 року.

ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її матір`ю є ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 21.08.1956 року.

ОСОБА_3 15 вересня 1979 року змінила своє прізвище на « ОСОБА_4 », що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 .

ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується паспортом громадянина України серії НОМЕР_4 .

Батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_5 від 03.12.1980 року.

Згідно витягу №09-09/1959 за адресою АДРЕСА_1 зареєстровані: ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

ОСОБА_1 є інвалідом І групи довічно, що підтверджується довідкою до акта огляду МСЕК №251823 від 20.10.2023 року.

Згідно консультаційного висновку спеціаліста від 20.11.2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 встановлено діагноз: розлад психіки та поведінки внаслідок дисфункції головного мозку, виражений психоорганічний синдром.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №126 від 27.02.2024 року, на теперішній час ОСОБА_1 виявляє ознаки розладу особистості та поведінки в наслідок дисфункції головного мозку з вираженим психоорганічним синдромом, що сягає рівня недоумства. Дане захворювання є хронічним, стійким психічним розладом. ОСОБА_1 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Як вбачається з рішення виконавчого комітету Почаївської міської ради №112 від 28.03.2024 року про затвердження висновку ради по опіці та піклуванню при виконавчому комітеті Почаївської міської ради про доцільність призначення опікуна та висновку ради по опоці та піклуванню при виконавчому комітеті Почаївської міської ради від 27.03.2024, рада по опіці та піклуванню рекомендує призначення ОСОБА_2 опікуном над його бабусею ОСОБА_1 .

З врахування встановлених обставин, суд вважає, що до виниклих між сторонами правовідносин слід застосувати наступні норми матеріального права.

Відповідно до положень статті 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до частини 3 статті 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна (частина 1 статті 300 ЦПК України).

Пунктом 1.1. Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 (далі - Правила), передбачено, що опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про неповнолітніх дітей, що залишились без піклування батьків, та повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

Відповідно до частини 1 статті 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно зі статтею 58 ЦК України опіка встановлюється, зокрема, над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (частина 1 статті 60 ЦК України).

Положеннями статті 63 ЦК України передбачено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

При призначенні опікуна важливі та обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Призначення опікуна недієздатної особи здійснюється за поданням органу опіки та піклування, яке повинне відповідати вимогам закону щодо його обґрунтованості та змісту, має бути подано в належній процесуальній формі згідно вимог Цивільного процесуального кодексу України. При внесенні подання орган опіки та піклування має якнайкраще врахувати інтереси особи, над якою встановлюється опіка (постанова Верховного Суду від 07 квітня 2022 року у справі № 712/10043/20).

Таке подання має для суду лише рекомендаційний характер.

Частиною 1 статті 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до частини 2 статті 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Метою доказування є з`ясування дійсних обставин справи. Обов`язок доказування покладається на сторін.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені ЦПК України.

Звертаючись до суду із заявою, заявник вказував, що він бажає доглядати за ОСОБА_1 та відповідає усім вимогам опікуна. Однак, у матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази того, що між ОСОБА_2 і бабусею склалися особисті приязні взаємини, що забезпечить належний догляд підопічній.

Не містить посилання на такі докази й матеріали справи.

Орган опіки та піклування не перевірив можливість ОСОБА_2 здійснювати повноваження опікуна.

У судовому засіданні встановлено, що раніше догляд за ОСОБА_1 здійснювала її дочка ОСОБА_6 .

Подання органу опіки та піклування про доцільність призначення ОСОБА_2 опікуном без доведення зазначених вище умов не може бути підставою для призначення його опікуном у судовому порядку.

Приймаючи до уваги, що згідно висновку судово-психіатричного експерта №126 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, суд вважає, що заява ОСОБА_2 в частині визнання ОСОБА_1 недієздатною підлягає до задоволення, шляхом визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною. Проте підстави для визначення опікуном заявника по справі щодо ОСОБА_1 відсутні, а тому в цій частині вимог слід відмовити.

Також, відповідно до вимог ч. 6, 7 ст. 300 ЦПК України встановлено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

На підставі наведеного, керуючись ст.4, 12, 13, 81, 258-268, 273, 300, 352-355 ЦПК України, ст. 39, 40, 41, 55, 58, 60, 63 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа Почаївська міська рада про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна задовольнити частково.

Визнати недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку АДРЕСА_1 .

Визначити строк дії рішення суду про визнання недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 два роки, з дня набрання рішенням законної сили.

У задоволенні решти вимог відмовити.

Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 300 ЦПК України.

Рішення суду після набрання законної сили надіслати органу опіки і піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_6 , житель АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Почаївська міська рада, місцезнаходження: вул.Шевченка,16 м.Почаїв Кременецький район Тернопільська область.

Повний текст рішення суду складено 08.04.2024 року.

Головуючий:

Присяжні: Н.Є. Юрик

М.Я. Гаскевич

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118202482
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —601/3412/23

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Гірський Б. О.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Гірський Б. О.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Шульгач Н. М.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Шульгач Н. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Шульгач Н. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Шульгач Н. М.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Шульгач Н. М.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Шульгач Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні