Рішення
від 09.04.2024 по справі 185/14374/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/14374/23

Провадження № 2/185/921/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

09 квітня 2024 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Болдирєвої У.М.

з участю секретаря судового засідання Бублик А.В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження в місті Павлограді Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Павлоградської міської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Вербківської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, треті особи: Перша павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, Друга павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Черновська Людмила Григорівна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

13 листопада 2023 року ОСОБА_1 звернувся з позовом про визначення йому додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_4 .

Ухвалою від 15 листопада 2023 року позовну заяву було залишено без руху, надано строк для усунення недоліків: уточнення складу учасників справи, зазначення відомостей про спадкове майно.

20 листопада 2023 року надійшла уточнена позовна заява ОСОБА_1 до Павлоградської міської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Вербківської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, треті особи: Перша павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, Друга павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Черновська Людмила Григорівна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач посилається на те, що він є спадкоємцем за заповітом після смерті батька, пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, а саме через встановлення карантинних обмежень. Крім того з 24 лютого 2022 року в Україні не працювали нотаріуси та були відключені реєстри нотаріальних дій.

Постановою державного нотаріуса Другої павлоградської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області від 01 листопада 2023 року позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 у зв`язку з пропущенням строку подання заяви про прийняття спадщини.

До складу спадщини входить нерухоме майно, а саме:

-квартира АДРЕСА_1 ,

-житловий будинок АДРЕСА_2 ,

-земельна ділянка площею 6,7939 га, розташована на території Павлоградського району.

Позивач просить визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини три місяці.

Учасники справи у судове засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Згідно поданої заяви позивач та його представник позовні вимоги підтримують та просять їх задовольнити, справу розглянути без їх участі.

Відповідачі не скористалися правом на подання відзиву. ОСОБА_2 подала заяву про визнання позову та розгляд справи без її участі.

Представник відповідача Павлоградської міської ради подав заяву, в якій просить розглянути справу без його участі, покладається у вирішенні справи на розсуд суду.

Відповідачу ОСОБА_3 судовий виклик направлявся за адресою реєстрації рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Поштове відправлення повернуто з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою».

Від третіх осіб заяв по суті справи не надійшло.

Відповідно до частини 3 статті 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

При дослідженні матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Павлограді Дніпропетровської області. (а.с.10)

13 жовтня 2023 року Другою павлоградською державною нотаріальною конторою Дніпропетровської області почата спадкова справа № 344/2023 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 . (а.с.54-73)

Спадкова справа надійшла за належністю від приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Черновської Л.Г., була почата 16 травня 2023 року на підставі заяви ОСОБА_3 про прийняття спадщини за законом.

З матеріалів спадкової справи видно, що на момент смерті спадкодавця ОСОБА_4 разом з ним була зареєстрована його дружина ОСОБА_2 .

01 листопада 2023 року до Другої павлоградської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області звернувся ОСОБА_1 з заявою про видачу на його ім`я свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 на все спадкове майно.

Таким чином спадкоємцями до майна померлого ОСОБА_4 , які належним чином прийняли спадщину, є учасники справи: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 . Відомості про інших спадкоємців відсутні.

Постановою державного нотаріуса Другої павлоградської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області від 01 листопада 2023 року відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , оскільки ОСОБА_1 звернувся до нотаріальної контори після спливу шестимісячного строку, який починається з часу відкриття спадщини. (а.с.8)

За змістом позовної заяви ОСОБА_1 вчасно не звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини через встановлення карантинних обмежень. Крім того з 24 лютого 2022 року в Україні не працювали нотаріуси та були відключені реєстри нотаріальних дій.

Будь-яких даних, які б спростовували зазначені позивачем обставини, судом не отримано.

Протягом строку для прийняття спадщини в Україні діяв правовий режим воєнного стану, що становило об`єктивну перешкоду для своєчасного звернення позивача до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

Тому суд приходить до висновку, що позивач пропустив строк подачі заяви про прийняття спадщини з поважної причини і вважає за можливе визначити позивачу додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до частини 1 статті 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при зверненні до суду сплачений судовий збір у розмірі 1073 грн 60 коп. (а.с.1)

Оскільки відповідачами не вчинялося жодних дій, які порушували б права позивача, причиною звернення позивача до суду є пропущення ним строку прийняття спадщини з незалежних від відповідачів обставин, суд вважає за можливе не покладати судовий збір на відповідачів.

Керуючись статтями 264-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Задовольнити повністю позов ОСОБА_1 .

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 три місяці, починаючи з дня набрання цим рішенням законної сили.

Судові витрати по справі покласти на позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається у Дніпровський апеляційний суд протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 09 квітня 2024 року.

Учасники справи:

- ОСОБА_1 , АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 ,

-Павлоградська міська рада, 51400 Дніпропетровська область, місто Павлоград, вулиця Соборна, будинок 95, ЄДРПОУ 33892721,

- ОСОБА_2 , АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_2 ,

- ОСОБА_3 , АДРЕСА_5 , РНОКПП невідомий,

-Вербківська сільська рада Павлоградського району Дніпропетровської області, 51453 Дніпропетровська область, Павлоградський район, село Вербки, вулиця Центральна, будинок 20, ЄДРПОУ 04338902,

-Перша павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, 51400 Дніпропетровська область, місто Павлоград, вулиця Харківська, будинок 114, ЄДРПОУ 02891115,

-Друга павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, Дніпропетровської області, 51400 Дніпропетровська область, місто Павлоград, вулиця Харківська, будинок 114, ЄДРПОУ 02891121,

-приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Черновська Людмила Григорівна, 49000 місто Дніпро, вулиця Січових Стрільців, будинок 4, приміщення 15.

Суддя У.М. Болдирєва

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118206055
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —185/14374/23

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні