Ухвала
від 05.04.2024 по справі 570/785/24
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/785/24

Номер провадження 2-о/570/75/2024

УХВАЛА

05 квітня 2024 року м. Рівне Рівненський районний суд Рівненської області у складі:

судді Гладишевої Х.В.,

присяжних Бізюк Л.С.,

Будька П.П.,

за участю секретаря судового засідання Ганцева В.В.,

розглянувши в приміщенні залу судових засідань Рівненського районного суду Рівненської області заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області про визнання особи недієздатною, -

в с т а н о в и в :

У провадженні Рівненського районного суду Рівненської області перебуває цивільна справа за заявою представника ОСОБА_1 - адвоката Штогрін В.С., заінтересована особа: Орган опіки та піклування Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області про визнання особи недієздатною.

У заяві про визнання особи недієздатною представник заявника, серед іншого, просить з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 , встановлення здатності усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними - призначити по справі судову психіатричну експертизу, виконання якої доручити судовим експертам Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (33000, м.Рівне, вул.Дубенська 64).

У судове засідання 05 квітня 2024 року сторони не з`явилися, хоча були належним чином повідомлені про день, час та місце розгляду справи.

При цьому, представники учасників справи та представник ОСОБА_2 подали 05 квітня 2024 року через канцелярію суду заяви про розгляд даної справи без їх участі. Представник заявника у своїй заяві додатково просила вирішити в судовому засіданні клопотання про призначення судової психіатричної експертизи, яке підтримала в повному обсязі та просила задоволити.

За таких обставин, суд вважає за можливе вирішити клопотання представника заявника про призначення у справі судово-психіатричної експертизи без участі сторін у справі та їх представників.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України,у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що заява про визнання особи недієздатною, серед іншого, обґрунтована тим, що ОСОБА_2 страждає на судинну деменцію з психотичними включеннями, за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду, не здатна до самообслуговування, не розуміє значення своїх дій, не може керувати ними.

Зважаючи на викладені обставини, у своїй заяві представник заявника просить призначити по справі судову психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 , встановлення здатності усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

Дослідивши матеріали справи та клопотання про проведення судово-психіатричної експертизи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст.102 ЦПК України, висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права. Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Судом встановлено, що для з`ясування обставин, що мають значення для вирішення справи, зокрема, встановлення психічного стану особи, щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною, потрібні спеціальні знання.

За приписами ч.1 ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст.21 Закону України "Про психіатричну допомогу", судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Статтею 7 Закону України "Про судову експертизу" визначено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п.4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 28.03.1972 р. №3 "Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним", судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Таким чином, враховуючи неможливість розгляду та вирішення цієї справи без проведення судово-психіатричної експертизи, суд вважає необхідним призначити таку експертизу, доручивши її проведення експертам Рівненської філії судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" за адресою: м.Рівне, вул.Дубенська 64.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи. Відповідно до п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Враховуючи те, що для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до вимог ст.109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 252, 253, 260, 261, 298, 353 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

Клопотання представника заявника - адвоката Штогрін В.С. про призначення судово-психіатричної експертизи - задоволити.

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області про визнання особи недієздатною судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проведення якої доручити експертам Рівненської філії судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" за адресою: м.Рівне, вул.Дубенська 64, попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

2) Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Для проведення судово-психіатричної експертизи направити експертам копію даної ухвали та цивільну справу №570/785/24.

Витрати по проведенню судово-психіатричної експертизи віднести на рахунок держави.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до вимог ст.109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області про визнання особи недієздатною - зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи.

Копію ухвали направити сторонам у справі та Рівненській філії судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України".

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст ухвали виготовлено 09 квітня 2024 року.

Суддя Гладишева Х.В.

Присяжні Бізюк Л.С.,

Будько П.П.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118222212
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —570/785/24

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні