Ухвала
від 10.04.2024 по справі 709/1394/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №709/1394/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2024 року с-ще Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Левченка В. В.,

присяжних - Кисіль М. Г., Топчій А. І.,

за участі секретаря судового засідання - Петраш Т. М.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - ОСОБА_2 ,

представника Жовтневого психоневрологічного інтернату - Сороки Л. Є.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Чорнобаївського районного суду Черкаської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - опікунська рада виконавчого комітету Іркліївської сільської ради з питань забезпечення прав повнолітніх недієздатних та обмежено дієздатних, Жовтневий психоневрологічний інтернат, ОСОБА_3 , про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена,

в с т а н о в и в:

У провадженні Чорнобаївського районного суду Черкаської області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - опікунська рада виконавчого комітету Іркліївської сільської ради з питань забезпечення прав повнолітніх недієздатних та обмежено дієздатних, Жовтневий психоневрологічний інтернат, ОСОБА_3 , про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 10 січня 2024 року у даній справі призначено судово-психіатричну експертизу.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 26 лютого 2024 року у даній справі поновлено провадження у зв`язку з клопотанням експерта.

В клопотанні експерт просить суд надати додаткові матеріали, а саме копії акта амбулаторної судово-психіатричної експертизи № 837 від 17.07.2007 року, який у справі №2-о-133/2007 став підгрунттям для обмеження цивільної дієздатності ОСОБА_1 . Покази піклувальника ОСОБА_3 , щодо освіти, розвитку, перебігу хвороби ОСОБА_1 , щодо його психічного стану на протязі 2007-2024 років, з описом імовірних змін у рівні адаптації та соціального функціонування. Покази свідків щодо імовірних змін, які відбулися у поведінці, психічному стані ОСОБА_1 за час перебування у Жовтневому ПНІ.

Представник заявника ОСОБА_2 , заявник ОСОБА_1 та представник Жовтневого психоневрологічного інтернату Сорока Л. Є. в судовому засіданні клопотання експерта просили задовольнити частково, пояснили, що заінтересована особа ОСОБА_3 в судові засідання не з`являється, ОСОБА_1 не відвідує, а тому відібрати пояснення неможливо. Також, просили оплату за проведення експертизи покласти на Жовтневий психоневрологічний інтернат.

Заінтересована особа опікунська рада виконавчого комітету Іркліївської сільської ради з питань забезпечення прав повнолітніх недієздатних та обмежено дієздатних в судове засідання не з`явилася, надіслала заяву про розгляд справи без участі їхнього представника.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, про час, дату та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, однак поштове відправлення повернулося без вручення.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Заслухавши пояснення учасників судового засідання, дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до п.2 ч.6 ст.72 ЦПК України експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону України "Про судову експертизу" незалежно від виду судочинства судовий експерт має право: подавати клопотання про надання додаткових матеріалів, якщо експертиза призначена судом або органом досудового розслідування або ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи.

Відповідно до п. 2.1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 р. №53/5 експерт має право відповідно до процесуального законодавства заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Згідно ч. 1 ст. 107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

Згідно ст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Судом, на виконання клопотання судового експерта, зокрема для надання імовірних змін, які відбулися у поведінці, психічному стані ОСОБА_1 за час перебування у Жовтневому ПНІ, було допитано в якості свідків по справі ОСОБА_4 та ОСОБА_5 - покази яких зберігаються в електронному вигляді в матеріалах цивільної справи на диску та в письмовому вигляді, які будуть направлені до експертної установи для аналізу пояснень вказаних вище осіб в контексті даної справи та запитуємої експертом додаткової інформації.

Щодо клопотання експерта в частинні надання показів піклувальника ОСОБА_3 , щодо освіти, розвитку, перебігу хвороби ОСОБА_1 , щодо його психічного стану на протязі 2007-2024 років, суд зазначає, що заінтересована особа ОСОБА_3 в судові засідання не з`являється, поштові відправлення повертаються без вручення, а тому в цій частині клопотання суд відмовляє.

Враховуючи те, що проведення експертизи не здійснено, а матеріали даної справи з експертної установи повертались експертом виключно для розгляду клопотання, суд дійшов висновку про необхідність її повернення до Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України", для виконання ухвали Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 10 січня 2024 року, у зв`язку з чим провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 252 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Клопотання експерта про надання додаткових матеріалів - задовольнити частково.

Направити до Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України" матеріали цивільної справи №709/1394/23, що містять зафіксовані на CD-диску та в письмовому вигляді покази свідків, копію акта амбулаторної судово-психіатричної експертизи № 837 від 17 липня 2007 року для проведення судово-психіатричної експертизи на підставі ухвали Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 10 січня 2024 року.

Експертизу проводити за наявними матеріалами справи.

Провадження у справі зупинити до отримання висновку експерта.

Оплату за проведення експертизи покласти на Жовтневий психоневрологічний інтернат, адреса: вул. Дружби, 10, с-ще Мирне, Золотоніський район, Черкаська область, код ЄДРПОУ 03189854.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Головуючий суддя В. В. Левченко

Присяжні М. Г. Кисіль

А. І. Топчій

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118263461
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена

Судовий реєстр по справі —709/1394/23

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні