Ухвала
від 11.04.2024 по справі 529/159/24
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/159/24

Провадження № 2-о/529/30/24

УХВАЛА

про призначення судово-психіатричної експертизи

11 квітня 2024 року Диканський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді - Кириченко О.С.,

присяжних - Кальника А.Я. та Завадського В.М.,

за участі секретаря судового засідання - Бурлиги Н.Л.,

представника заінтересованої особи ОСОБА_1 - адвоката Матюха О.В.,

розглянувши у закритому судовому засіданні у залі суду в селищі Диканька Полтавської області заяву заявника ОСОБА_2 пропризначення судово-психіатричноїекспертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_2 , за участі заінтересованих осіб: Органу опіки та піклування Диканської селищної ради, ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_2 звернулася досуду іззаявою провизнання їїматері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною,встановлення наднею опікита призначенняїй опікуна ОСОБА_2 . В обґрунтування заяви ОСОБА_2 вказує, що вона є донькою ОСОБА_1 , яка проживає разом з нею, є особою з інвалідністю ІІ групи безтерміново внаслідок психічного розладу. Внаслідок хвороби її мати не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійної сторонньої допомоги, догляду та нагляду.

Заявник ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про призначення судово-психіатричної експертизи з метою встановлення психічного стану ОСОБА_1 . Вказану заяву ОСОБА_2 просила розглянути за її відсутності.

Заінтересована особа ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася з огляду на стан здоров`я.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_1 - адвокат Матюх О.В. в судовому засіданні вказав, що не заперечує проти задоволення заяви про призначення судово-психіатричної експертизи, так як вона необхідна для встановлення психічного стану ОСОБА_1 .

Представник заінтересованої О ргану опіки та піклування Диканської селищної ради в судове засідання не з`явився. Вказаним органом надано суду подання органу опіки та піклування, затверджене рішенням Виконавчого комітету Диканської селищної ради від 27.03.2024 № 122, про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуна ОСОБА_2 та відзив на заяву, в якій цей орган просить призначити ОСОБА_2 опікуном ОСОБА_1 у разі визнання судом останньої недієздатною. Вказаним органом опіки та піклування надано суду клопотання про розгляд справи за відсутності його представника.

Розглянувши заяву заявника ОСОБА_2 про призначення судово-психіатричної експертизи з метою встановлення психічного стану ОСОБА_1 , заслухавши думку представника заінтересованої особи ОСОБА_1 - адвоката Матюха О.В., дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що ця заява підлягає задоволенню з таких підстав.

З наявних у матеріалах справи копії довідки МСЕК від 22.02.1999, серії 7-66 КА № 0357213, копії виписки № 26 із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого, виданої 06.12.2023 КНП "Диканська лікарня планового лікування", висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу № 128, виданого 05.12.2023 КНП "Диканська лікарня планового лікування", вбачається, що ОСОБА_1 є особою з інвалідністю ІІ групи безтерміново внаслідок психічного розладу, потребує постійного стороннього догляду внаслідок обмеження самообслуговування, обмеження здатності до самостійного пересування, обмеження здатності до орієнтації, обмеження здатності до спілкування, обмеження здатності контролювати свою поведінку.

Відповідно до ч. 1 ст. 298, ч. 1 ст. 299 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи, для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи, суд призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Враховуючи те, що по справах вказаної категорії передбачено обов`язкове призначення судово-психіатричної експертизи, для проведення якої необхідні спеціальні знання в галузі психіатрії, з метою встановлення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_2 підлягає задоволенню та вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити Полтавській філії судових експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України".

Вказана експертиза повинна бути проведена у строк до 30 діб з моменту одержання всіх необхідних матеріалів.

Згідно з ст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 та п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України на час проведення судово-психіатричної експертизи провадження у справі необхідно зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 103, п. 2 ч. 1 ст. 105, п. 5 ч. 1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253, ст. ст. 260, 261, п. 14 ч. 1 ст. 353 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву заявника ОСОБА_2 про призначення судово-психіатричноїекспертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_2 ,за участізаінтересованих осіб:Органу опікита піклуванняДиканської селищноїради, ОСОБА_1 ,про визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення наднею опікита призначенняопікуна - задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , на вирішення якої поставити такі питання:

- чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на яке-небудь психічне захворювання?

- чи мається у ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 хронічний стійкий психічний розлад?

- якщо так, то чи здатна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати значення своїй дій та (або) керувати ними?

- чи може ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з урахуванням стану здоров`я з`являтися в судове засідання, брати в ньому участь та давати пояснення по суті справи?

Проведення вказаної експертизи доручити експертам Полтавської філії судових експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" (місцезнаходження: 36013, м. Полтава, вул. Медична, 1), попередивши їх про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Експертизу провести у строк до 30 діб з моменту одержання всіх необхідних матеріалів.

Матеріали цивільної справи та медичну документацію на ім`я ОСОБА_1 надіслати експертній установі для проведення експертизи.

Провадження у вказаній цивільній справі зупинити до одержання висновку експертизи.

Ухвала набирає законної сили через п`ятнадцять днів після її постановлення, якщо на неї не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий О.С. Кириченко

Присяжні А.Я. Кальник

В.М. Завадський

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118295993
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —529/159/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні