Ухвала
від 12.04.2024 по справі 554/12012/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 12.04.2024Справа № 554/12012/23 Провадження № 1-кс/554/4324/2024

У Х В А Л А

Іменем України

12 квітня 2024 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Полтаві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_6 , погоджене прокурором ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №62023170010000098 від09.03.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 КК України, про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Полтави, старшого державного інспектора відділу державного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної служби України з безпеки на транспорті, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся в суд з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_5 .

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що Першим слідчим відділом (з дислокацією у м.Полтаві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62023170010000098 від09.03.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 КК України.

Встановлено, що наказом Голови Державної служби України з безпеки на транспорті від13.01.2022 № 153-К ОСОБА_5 призначено на посаду старшого державного інспектора Відділу державного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної служби України з безпеки на транспорті.

ОСОБА_5 , будучи службовою особою, перебуваючи на посаді старшого державного інспектора відділу державного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної служби України з безпеки на транспорті, діючи за попередньою змовою групою осіб, спільно із старшим державним інспектором відділу державного нагляду (контролю) у Донецькій, Луганській та Харківській областях Державної служби України з безпеки на транспорті ОСОБА_7 та старшим державним інспектором відділу державного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної служби України з безпеки на транспорті ОСОБА_8 , заздалегідь обумовили між собою отримання неправомірної вигоди під час проведення рейдовихперевірок на автодорозі від водіїв транспортних засобів та суб`єктів господарювання, за не складання актів проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом.

ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні п`яти епізодів злочинної діяльності за ч. 3 ст. 368 КК України, в одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе чи третіх осіб, а так само проханні надати таку вигоду для себе чи третьої особи за невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дії з використанням наданого їй службового становища, за попередньою змовою групою осіб, повторно.

10.04.2024 органом досудового розслідування складено письмове повідомлення ОСОБА_5 про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

З метою забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також посилаючись на наявність ризиків переховуватися від органів досудового розслідування та суду, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, незаконно впливати на свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином вчинити інше кримінальне правопорушення, вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється слідчий просив обрати підозрюваному запобіжний захід у виглядіцілодобового домашнього арешту в межах строку досудового розслідування.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, прохав його задовольнити.

Захисник заперечував щодо задоволення клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, просив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання. Вказував, що підозрюваний має позитивну характеристику, міцні соціальні зв`язки, він не ухиляється від явки до слідчого чи суду, не чинить інших перешкод для здійснення досудового розслідування.

Підозрюваний підтримав думку свого захисника.

Заслухавши учасниківпроцесу,вивчивши матеріали клопотання, приходжу до наступного.

Відповідно до ст.177КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення. Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Встановлено, що Першим слідчим відділом (з дислокацією у м.Полтаві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62023170010000098 від09.03.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 КК України.

10.04.2024 органом досудового розслідування складено письмове повідомлення ОСОБА_5 , про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

В матеріалах доданих до клопотання містяться достатні дані, підтверджуючі, що підозрюваний міг вчинити інкриміноване йому кримінальне правопорушення, тобто висунута підозра є обґрунтованою. При цьому, слідчим суддею при обранні запобіжного заходу лише перевіряється наявність вагомих доказів, що можуть свідчити про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення. Питання щодо доведеності чи недоведеності вини підозрюваного не є предметом розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені ч.1ст.177 КПК України.

Суд приходить до висновку, що прокурором не доведено наявність ризику переховуватися від органів досудового розслідування та суду.

Також прокурор не довів неможливість запобігання ризику, передбаченого п. 2, 3, 4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення, шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів,та необхідність застосування запобіжного заходу до підозрюваного у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Врахувавши тяжкість покарання, що загрожує підозрюваному у разі визнання його винуватим у кримінальному правопорушенні, особу підозрюваного, який має міцні соціальні зв`язки, є несудимим, позитивно характеризується, слідчий суддя вважає, що запобігти ризикам, передбачених п. 2, 3, 4, 5 ч. 1ст. 177 КПК України, можливо шляхом застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання з покладенням на підозрюваного обов`язки, передбаченістаттею 194 цього Кодексу.

Застосовуючи до підозрюваного запобіжний захід у виді особистого зобов`язання, слідчий суддя вважає за необхідне відповідно до ч. 5ст. 194 КПК Українипокласти на нього такі обов`язки: за викликом прибувати до слідчого, прокурора та суду, повідомляти слідчого та суд про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками, іншим підозрюваним у кримінальному провадженні, не виїжджати за межі м. Полтави без дозволу слідчого, прокурора або суду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.132,177,178,181,184,193,194,196,205 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання в межах строку досудового розслідування, до 08.05.2024 року.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , такі обов`язки:

- прибувати до слідчого, прокурора, чи суду за першою вимогою;

- не відлучатись з м. Полтави без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

- утримуватись від спілкування зі свідками, іншим підозрюваними у вказаному кримінальному провадженні.

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Повідомити письмово під розпис підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , покладені на нього обов`язки та роз`яснити, що у разі їх невиконаннядо нього може бути застосований більш суворий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розмірупрожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірівпрожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контроль за виконанням особистого зобов`язання здійснює слідчий, а якщо справа перебуває у провадженні суду прокурор.

В разі невиконання вищевказаних зобов`язань до підозрюваного може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з часу проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118316201
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —554/12012/23

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 03.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні