Ухвала
від 06.05.2024 по справі 554/12012/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 06.05.2024Справа № 554/12012/23 Провадження № 1-кс/554/5166/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 травня 2024 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Полтави клопотання прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №62023170010000098 від 09.03.2023 за ч. 3 ст. 368КК України про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду із зазначеним клопотанням, із матеріалів якого убачається, що першим слідчим відділом (з дислокацією у м.Полтаві) ТУ ДБР, розташованого у місті Полтаві, 26.04.2024 завершено досудове розслідування в кримінальному провадженні № 62023170010000098 від 09.03.2023, заобвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України та ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді старшого державного інспектора відділу державного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної служби України з безпеки на транспорті, діючи за попередньою змовою групою осіб спільно зі старшим державним інспектором відділу державного нагляду (контролю) у Донецькій, Луганській та Харківській областях Державної служби України з безпеки на транспорті ОСОБА_7 , заздалегідь обумовивши між собою отримання неправомірної вигоди під час проведення рейдовихперевірок на автодорозі від водіїв транспортних засобів та суб`єктів господарювання, за не складання матеріалів щодо виявлених порушень використання тахографа на автомобілі, в безготівковій формі на банківську картку, відкриту в банківській установі АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» на ім`я ОСОБА_8 , 06.07.2023, приблизно о 19 год. 26 хв., на автодорозі М-03 Київ-Харків-Довжанський, поблизу смт. Чутове Полтавського району Полтавської області, отримали від водія вантажного автомобіля марки «Mercedes-Benz» 817, д.н.з. НОМЕР_1 , ОСОБА_9 неправомірну вигоду в сумі 2500 грн. у безготівковій формі на вищевказану банківську платіжну картку, за не складання відносно останнього матеріалів щодо виявлених порушень використання тахографа на автомобілі.

Також, ОСОБА_4 продовжуючи свої злочинні дії, діючи за попередньою змовою групою осіб, повторно, спільно із ОСОБА_7 та старшим державним інспектором відділу державного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної служби України з безпеки на транспорті ОСОБА_6 , заздалегідь обумовивши між собою отримання неправомірної вигоди під час проведення рейдовихперевірок на автодорозі від водіїв транспортних засобів та суб`єктів господарювання, за не складання актів проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом в безготівковій формі на банківську картку, відкриту в банківській установі АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» на ім`я ОСОБА_8 , 16.08.2023, приблизно о 18 год., під час проведення рейдової перевірки на автодорозі М-03 Київ-Харків-Довжанський, поблизу м. Пирятин Лубенського району Полтавської області, отримали від водія вантажного автомобіля марки «DAF», д.н.з. НОМЕР_2 , ОСОБА_10 неправомірну вигоду в сумі 2000 грн. у безготівковій формі на вищевказану банківську платіжну картку, за не складання відносно останнього матеріалів щодо виявлених порушень використання тахографа на автомобілі.

Крім того, ОСОБА_4 продовжуючи свої злочинні дії, діючи за попередньою змовою групою осіб, повторно, спільно із ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , заздалегідь обумовивши між собою отримання неправомірної вигоди під час проведення рейдовихперевірок на автодорозі від водіїв транспортних засобів та суб`єктів господарювання, за не складання актів проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом в безготівковій формі на банківську картку, відкриту в банківській установі АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» на ім`я ОСОБА_8 , 22.08.2023, приблизно о 12 год. 25 хв., під час проведення рейдової перевірки на автодорозі М-03 Київ-Харків-Довжанський, поблизу с. Засулля Лубенського району Полтавської області, отримали від водія вантажного автомобіля марки «Volvo», д.н.з. НОМЕР_3 , ОСОБА_11 неправомірну вигоду в сумі 6000 грн. у безготівковій формі на вищевказану банківську платіжну картку, за не складання відносно останнього матеріалів щодо виявлених порушень використання тахографа на автомобілі.

Крім того, ОСОБА_4 продовжуючи свої злочинні дії, діючи за попередньою змовою групою осіб, повторно, спільно із ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , заздалегідь обумовивши між собою отримання неправомірної вигоди під час проведення рейдовихперевірок на автодорозі від водіїв транспортних засобів та суб`єктів господарювання, за не складання актів проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом в безготівковій формі на банківську картку, відкриту в банківській установі АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» на ім`я ОСОБА_12 , 22.08.2023, приблизно о 12 год. 40 хв., під час проведення рейдової перевірки на автодорозі М-03 Київ-Харків-Довжанський, поблизу с. Засулля Лубенського району Полтавської області, отримали від водія вантажного автомобіля марки «DAF», д.н.з. НОМЕР_4 , ОСОБА_13 неправомірну вигоду в сумі 1500 грн. у безготівковій формі на вищевказану банківську платіжну картку, за не складання відносно останнього матеріалів щодо виявлених порушень використання тахографа на автомобілі.

Разом із цим, ОСОБА_4 продовжуючи свої злочинні дії, діючи за попередньою змовою групою осіб, повторно, спільно із ОСОБА_7 , заздалегідь обумовивши між собою отримання неправомірної вигоди під час проведення рейдовихперевірок на автодорозі від водіїв транспортних засобів та суб`єктів господарювання, за не складання актів проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом в безготівковій формі на банківську картку, відкриту в банківській установі АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» на ім`я ОСОБА_8 , 24.08.2023, приблизно о 11 год. 10 хв., під час проведення рейдової перевірки на автодорозі М-03 Київ-Харків-Довжанський, між с. Циганське та с. Абазівка Полтавського району Полтавської області, отримали від водія вантажного автомобіля марки «DAF», д.н.з. НОМЕР_5 , ОСОБА_14 неправомірну вигоду в сумі 2000 грн. у безготівковій формі на вищевказану банківську платіжну картку, за не складання відносно останнього матеріалів щодо виявлених порушень використання тахографа на автомобілі.

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою групою осіб, повторно, спільно із ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , заздалегідь обумовивши між собою отримання неправомірної вигоди під час проведення рейдовихперевірок на автодорозі від водіїв транспортних засобів та суб`єктів господарювання, за не складання актів проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом в безготівковій формі на банківську картку, відкриту в банківській установі АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» на ім`я ОСОБА_12 , 07.09.2023, приблизно о 14 год. 50 хв., під час проведення рейдової перевірки на автодорозі Н 12 Суми-Полтава, поблизу с. Опішня Полтавського району Полтавської області, отримали від водія вантажного автомобіля марки «MAN», д.н.з. НОМЕР_6 , ОСОБА_15 неправомірну вигоду в сумі 2500 грн. у безготівковій формі на вищевказану банківську платіжну картку, за не складання відносно останнього матеріалів щодо виявлених порушень використання тахографа на автомобілі.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчинені ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме:

протоколами допитів свідків ОСОБА_12 та ОСОБА_16

протоколом № 5225т/55/115-2023 від 13.07.2023 за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії аудіо-, відеоконтролю особи та додатками до нього;

протоколом № 5829т/55/115-2023 від 14.09.2023 за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії аудіо-, відеоконтролю особи від 14.09.2023 та додатками до нього;

іншими матеріалами досудового розслідування в їх сукупності.

ОСОБА_4 підозрюються у вчиненні тяжкого злочину у сфері службової діяльності із ознаками корупції, вчиненого групою осіб, повторно.

Прокурор у судовому засіданні підтримав клопотання та просив його задовольнити з підстав, викладених у клопотанні.

Підозрюваний та адвокат з клопотанням слідчого не погодились.

Заслухавши доводи прокурора, адвоката та підозрюваного, дослідивши матеріали клопотання, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.2 п. 4 статті 131 КПК України, одним з видів забезпечення кримінального провадження є відсторонення від посади, яке застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно ч.1статті 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочинущодо службової особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Відповідно до ч.2 ст.157КПК України при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: 1) правову підставу для відсторонення від посади; 2) достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; 3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Згідно ч.5ст.65 Закону України «Про запобігання корупції»особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Статтею 155 КПК України визначено, що прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування або суду під час судового провадження із клопотанням про відсторонення особи від посади. Із клопотанням про відсторонення особи від посади до органів державної влади, зазначених участині третій статті 154цього Кодексу, має право звернутися прокурор, а про відсторонення від посади члена Національного агентства з питань запобігання корупції - Генеральний прокурор або його заступник.

Статтею 158 КПК України передбачено, що прокурор, а щодо члена Національного агентства з питань запобігання корупції Генеральний прокурор або його заступник, має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченомустаттею 156цього Кодексу.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 08.02.2024 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України.

Відносно підозрюваного ОСОБА_4 15.02.2024 застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання на строк досудового розслідування, а саме до 08.04.2024.

Також 15.02.2024 підозрюваного ОСОБА_4 відсторонено від займаної посади старшого державного інспектора відділу державного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної служби України з безпеки на транспорті.

Уподальшому 19.03.2024 ОСОБА_4 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Постановою керівника Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_17 04.04.2024 продовжено строк досудового розслідування кримінального провадження до 3 місяців, тобто до 08.05.2024.

Крім того,10.04.2024 ОСОБА_4 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Відносно підозрюваного ОСОБА_4 04.04.2024 продовжено запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання на строк досудового розслідування, а саме до 08.05.2024.

Також 04.04.2024 продовжено строк відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від займаної посади старшого державного інспектора відділу державного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної служби України з безпеки на транспорті, а саме до 08.05.2024.

Враховуючи, те що використання його службового становища, здатне негативно вплинути на процес розслідування та встановлення істини у справі та підозрюваний може незаконно впливати на свідків з метою зменшити свою участь у вчиненні злочину або уникнути взагалі відповідальності за скоєне; знищити чи підробити документи, що мають суттєве значення для підтвердження факту вчинення кримінального правопорушення під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні, також те, що на даний час продовжують існувати обставини, що стали підставою для його відсторонення від займаної посади слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання прокурора.

Підозрюваний є службовою особою, а прокурором доведено, що такий захід необхідний для запобігання протиправній поведінці підозрюваного, тому є підстави відповідно до ст.ст.154,157КПК України для задоволення клопотання прокурора та продовження відсторонення підозрюваного від займаної посади на час проведення досудового розслідування.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.154-157,376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ :

Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №62023170010000098 від 09.03.2023 за ч. 3 ст. 368КК України про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити. Продовжити строк відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади старшого державного інспектора Відділу державного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної служби України з безпеки на транспорті, на строк два місяці. Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом 5днівздня їїпроголошення.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118839135
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —554/12012/23

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 03.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні