Рішення
від 16.04.2024 по справі 183/6888/22
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/6888/22

№ 2-др/183/20/24

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2024 року м. Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Парфьонова Д. О., за участю: секретаря судового засідання Моісєєва К. А., представника позивача ОСОБА_1 , представника відповідача-1 ОСОБА_2 , представника відповідача-2 ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Новомосковської районної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Підгородненської міської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання недійсними та скасування рішень, скасування державної реєстрації та припинення речових прав та їх обтяжень,

В С Т А Н О В И В:

ухваленим Новомосковським міськрайонним судом Дніпропетровської області рішенням від 01 квітня 2024 року позов ОСОБА_4 задоволено.

В судовому засіданні до закінчення судових дебатів представником позивача заявлено про подання доказів на підтвердження витрат на правову допомогу протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду. Ухваленим рішенням суду встановлено позивачеві строк для подання доказів щодо розміру понесених ним судових витрат протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду та призначене судове засідання для вирішення питання про судові витрати на 16 квітня 2024 року.

05 квітня 2024 року до суду надійшла заява представника позивача про ухвалення додаткового рішення у справі, в якій представник позивача просить ухвалити додаткове рішення у справі № 183/6888/22, яким стягнути з Новомосковської районної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Підгородненської міської ради Дніпровського району Дніпропетровської області на користь ОСОБА_4 судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 16 000 00 копійок, тобто по 5 333 гривні 33 копійки з кожного.

В заяві представник позивача вказує, що позивачем у позовній заяві зазначено, що він очікує понесення судових витрат на професійну правничу допомогу в орієнтовному розмірі 15 000,00 грн. На підтвердження понесення вказаних витрат подано копію договору про надання правничої допомоги № 90 від 14 лютого 2022 року. Фактично, позивачем понесено судові витрати на професійну правничу допомоги в розмірі 16000,00 грн. Детальний опис робіт (наданих послуг) наведено в акті надання послуг від 01 квітня 2024 року № 1.

В судовому засіданні представник позивача підтримав заяву та просив її задовольнити з підстав, указаних у ній. Вказав, що ним, як представником, виконувалась перед позовна робота, направлялися адвокатські запити для отримання документів, проаналізовано судову практику, надано консультації позивачеві, складено позовну заяву, заяву про проведення експертизи, відповіді на відзиви кожного з трьох відповідачів, заяви з процесуальних питань, адвокатські запити про надання доказів, він приймав участь в судових засіданнях, підтримуючи позов.

Представник відповідача-1 в судовому засіданні заперечила проти задоволення заяви. Наголосила, що витрати на правову допомогу є завищеними та не відповідають складності справи, ціні позову, засадам розумності. Вказала на те, що розгляд справи зупинявся, обсяг роботи, вказаної в акті про надання послуг не відповідає кількості витраченого часу. Просила врахувати на відсутність вини відповідача-1 у виникненні позову.

Представник відповідача-2 в судовому засіданні заперечив проти задоволення заяви. Вказав на те, що вина відповідача-2 у виникненні спору відсутня, про що було зазначено у відзиві та що відповідач-2 не є належним. Вказав, що представником позивача недостатньо деталізовано його роботу. Доказів на підтвердження фактично витраченого часу не надає. Розміру робіт не вказує.

У судове засідання представник відповідача-3 не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Його неявка не перешкоджає розгляду питання про ухвалення додаткового рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та представників відповідачів-1, 2, суд висновує таке.

Відповідно до статті 246 ЦПК України, якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше двадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 270 цього Кодексу.

Згідно з п. 3 ч. 1 статті 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Так, згідно з положеннями ч. 1, п. 1, 2 ч. 3 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу; витрати, пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

Відповідно до ч.ч. 1-4 статті 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

За правилами п. 3 ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи у разі відмови в позові покладаються у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

У позовній заяві позивачем наведено попередній розрахунок судових витрат на правничу допомогу на орієнтовну суму 15 00,00 грн з витрат на отримання професійної правничої допомоги /т.1 а.с.7/. В судовому засіданні 27 березня 2024 року представник позивача заявив про подання доказів на підтвердження витрат після ухвалення рішення та 05 квітня 2024 року подав документи, які, на думку представника, підтверджують склад та розмір витрат.

В заяві від 05 квітня 2024 року представник позивача вказує, що у зв`язку із розглядом справи позивач поніс судові витрати, що складаються з витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 16000,00 грн, склад та опис яких наведено в акті надання послуг від 01 квітня 2024 року № 1.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», про що зазначено в частині четвертій статті 62 ЦПК України.

Відповідно до статті 1 Закону України від 05 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Пунктом 9 частини першої статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» встановлено, що представництво - це вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного відповідача у кримінальному провадженні.

Інші види правової допомоги - це види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення (пункт 6 частини першої статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Однією з основних засад (принципів) цивільного судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (пункт 12 частини третьої статті 2 ЦПК України).

Метою впровадження цього принципу є забезпечення особі можливості ефективно захистити свої права в суді, відшкодувати судові витрати у разі подання до неї необґрунтованого позову, а також стимулювання позивача до утримання від подання необґрунтованого позову чи скарги на судове рішення, а сторін - до позасудового вирішення спору.

Частиною восьмою статті 141 ЦПК України визначено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Зазначені критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі статті 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим.

Так, склад витрат, пов`язаних з оплатою послуг з надання професійної правничої допомоги, входить до предмета доказування у справі, що свідчить про те, що такі витрати повинні бути обґрунтовані належними та допустимими доказами.

У підтвердження розміру витрат на правову допомогу позивачем надано:

-ордер про надання правничої допомоги /т.1 а.с.60, т.2 а.с.94/;

-свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката /т.1 а.с.58/;

-договір про надання правничої допомоги /т.1 а.с.59, т.2 а.с. 95/, в якому передбачено, що Клієнт доручає, а Адвокат, відповідно до чинного законодавства України, приймає на себе зобов`язання в якості правничої допомоги здійснювати представницькі повноваження, захищати права і законні інтереси Клієнта в обсязі та на умовах, встановлених цим договором та за домовленістю Сторін, а Клієнт зобов`язується прийняти та оплатити такі послуги. Розмір гонорару за надання правової допомоги, передбаченої цим Договору встановлюється в розмірі, що визначається за домовленістю Сторін. Суми гонорару зазначаються Адвокатом в актах про надання правової допомоги, які формуються ним в міру необхідності та вручаються безпосередньо Клієнту (уповноваженій особі Клієнта) або направляються засобами поштового чи комунікаційного зв`язку за його місцезнаходженням. Розмір гонорару не включає фактичні витрати, пов`язані з виконанням доручень Клієнта (відрядження, добові тощо), якщо інше не передбачено домовленістю Сторін;

-специфікація № 1 до договору /т.2 а.с.95, зворот/, в якій передбачено, що Клієнт доручає, а Адвокат приймає на себе зобов`язання в якості правової допомоги представляти інтереси Клієнта сформувати та надіслати адвокатський запит, а Клієнт зобов`язується прийняти та оплатити такі послуги. Вартість послуг, зазначених в п. 1 цієї Специфікації, складає 1 000,00 грн., які сплачуються Клієнтом у день підписання цієї Специфікації;

-специфікація № 2 до договору /т.2 а.с.96/, в якій передбачено, що Клієнт доручає, а Адвокат приймає на себе зобов`язання в якості правової допомоги представляти інтереси Клієнта у справі про визнання протиправними та скасування рішень про передання у власність земельної ділянки, скасування державної реєстрації земельної ділянки та державної реєстрації речових прав на земельну ділянку та припинення речових прав на земельну ділянку, а Клієнт зобов`язується прийняти та оплатити такі послуги. Вартість послуг, складає 15 000,00 грн., які сплачуються Клієнтом у день підписання цієї Специфікації;

-акт надання послуг № 1 від 01 квітня 2024 року /т.2 а.с.96, зворот/, який включає в себе виконання робіт з: збору доказів одна година вартістю 1 000,00 грн; підготовки та подання позовної заяви 5 годин 5 000,00 грн; підготовка та подання заяв по суті справи 4 години 4 000,00 грн; підготовка та подання заяв по суті справи 1 година 1 000,00 грн; участь у судових засіданнях 5 годин 5 000,00 грн;

-квитанції до прибуткових касових ордерів № 1 та № 2 від 14 лютого 2022 року та від 19 серпня 2022 року відповідно на суму 16 000,00 грн /а.с.57/.

В питанні критеріїв, які застосовуються при визначенні розміру витрат на правничу допомогу суд дотримується висновків Великої Палати Верховного Суду, викладених у додатковій постанові від 19 лютого 2020 року у справі № 755/9215/15-ц. Так, Верховний Суд наголосив, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Так, суд ураховує, що представник позивача склав та подав суду: позовну заяву /т.1 а.с.2-8/; клопотання про призначення експертизи /т.1 а.с.10-11/; заяву про усунення недоліків /т.1 а.с.65/; відповідь на відзив /т.1 а.с.74-77/; відповідь на відзив /т.1 а.с.101-104/; відповідь на відзив /т.1 а.с.121-123/; клопотання про відкладення розгляду справи /т.1 а.с.152/; клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції /т.1 а.с.164-165, т.2 а.с.35/; клопотання про долучення доказів /т.1 а.с.198-199/; клопотання про витребування доказів /т.2 а.с.1-4/.

При цьому, суд зважає на те, що саме представником позивача вчинялися дії, пов`язані з направленням копій поданих ним заяв по суті справи (окрім позовної заяви) відповідачам /т.1 а.с.81-82, 90, 106-107, 125-126/.

Також представник позивача подав адвокатський запит у межах предмету спору до відповідачів-1, 2 від 20 вересня 2022 року для отримання доказів /т.2 а.с.6, 7, 10-11, 14-15/, приймав участь в судових засіданнях 08 грудня 2022 року, 30 січня 2023 року, 06 лютого 2023 року, 21 березня 2023 року, 16 січня 2024 року, 21 лютого 2024 року, 27 березня 2024 року та 01 квітня 2024 року.

За таких обставин, з урахуванням складності справи, яка, на думку суду є складною, пов`язаною з земельними правовідносинами, кількості судових засідань, виходячи з характеру спірних правовідносин, обсягу матеріалів справи, умов Договору та додатків до нього, Акту та квитанції суд виходить з того, що позивачем належними доказами підтверджено розмір витрат на правову допомогу. Їх склад, кількість та час, витрачений адвокатом відповідає обставинам справи, не є надмірним, чи не розумним.

У застосуванні критерію співмірності витрат на оплату послуг адвоката суд користується досить широким розсудом, який, тим не менш, повинен ґрунтуватися на критеріях, визначених у частинах 4-5 статті 137 ЦПК України. Ці критерії суд застосовує за наявності наданих стороною, яка вказує на неспівмірність витрат, доказів та обґрунтування невідповідності заявлених витрат цим критеріям.

Таких доказів або обґрунтувань, у тому числі розрахунків, які свідчили б про неправильність розрахунку витрат або про неналежність послуг адвоката до справи, відповідачі суду не надали.

Таким чином суд відхиляє аргументи представників відповідачів-1, -2 в цій частині.

Інші доводи та заперечення, як представника відповідача-1 так і відповідача-2, як самі по собі так і в своїй сукупності, з огляду на рішення суду по суті позову, не мають значення для вирішення питання про стягнення додаткових витрат, а тому не приймаються судом до уваги.

На підставі викладеного, керуючись ст. 133, 137-138, 141-142, 265, 270 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

ухвалити додаткове рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_4 до Новомосковської районної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Підгородненської міської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання недійсними та скасування рішень, скасування державної реєстрації та припинення речових прав та їх обтяжень.

Стягнути на користь ОСОБА_4 з Новомосковської районної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Підгородненської міської ради Дніпровського району Дніпропетровської області судові витрати у виді витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 16000,00 гривень, тобто по 5 333 (п`ять тисяч триста тридцять три) гривні 33 копійки з кожного.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст додаткового рішення суду складено та підписано 16 квітня 2024 року.

Учасники справи:

позивач ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ; зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ;

відповідач-1 Новомосковська районна державна адміністрація; код ЄДРПОУ 04052324; місцезнаходження за адресою: Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Шевченка, буд. 7;

відповідач-2 Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області; код ЄДРПОУ 39835428; місцезнаходження за адресою: м. Дніпро, вул. Філософська, буд. 39-А;

відповідач-3 Підгородненська міська рада Дніпровського району Дніпропетровської області; код ЄДРПОУ 05520750; місцезнаходження за адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, м. Підгородне, вул. Центральна, буд. 46.

Суддя Д. О. Парфьонов

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118374428
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —183/6888/22

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні