Ухвала
від 16.04.2024 по справі 927/1455/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

16 квітня 2024 року м. Чернігівсправа № 927/1455/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Белова С.В., розглянувши матеріали справи

За заявою кредитора: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

до боржника: Державного підприємства Дослідне господарство Іванівка Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України, код ЄДРПОУ 00729853, вул. Перемоги, 5, с. Іванівка, Борзнянський район, Чернігівська область, 16433

про порушення провадження у справі про банкрутство

Учасники справи:

арбітражний керуючий Лященко П.В.,

представник боржника Підгорний К.Є.,

учасник справи Дікан О.М. - завідувач сектору з питань банкрутства у Чернігівській області

У судовому засіданні відповідно до ч. 6 ст. 233 Господарського процесуального кодексу України оголошені вступна та резолютивна частини ухвали.

встановив:

В провадженні Господарського суду Чернігівської області перебуває справа №927/1455/23 про банкрутство Державного підприємства Дослідне господарство Іванівка Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України.

29.02.2024 за результатами попереднього засідання суд постановив серед іншого визначити дату проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів 15.03.2024 року о 10:00 год; зобов`язати розпорядника майна боржника надати суду протокол зборів кредиторів боржника, на яких обрано комітет кредиторів боржника, а також протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішено питання про відкриття ліквідаційної процедури або процедури санації боржника, призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника; призначити підсумкове судове засідання на 16.04. 2024 року на 10:30 год.

20.03.2024 розпорядником майна подано до господарського суду клопотання про приєднання до матеріалів справи додаткових документів, а саме:

-реєстр вимог кредиторів ДП ДГ «ІВАНІВКА» ІСГПС НААН станом на 14.03.2024;

-повідомлення про проведення зборів кредиторів та засідання комітету кредиторів у справі №927/1455/23 про банкрутство ДП ДГ «ІВАНІВКА» ІСГПС НААН вих. № 02- 03/2024 від 08.03.2024;

-докази направлення повідомлення про проведення зборів кредиторів та засідання комітету кредиторів ДП ДГ «ІВАНІВКА» ІСГПС НААН вих. № 02-03/2024 від 08.03.2024 р. кредиторам та учасникам справи;

-протокол №1 зборів кредиторів ДП ДГ «ІВАНІВКА» ІСГПС НААН від 15.03.2024 р.;

-протокол №1 засідання комітету кредиторів ДП ДГ «ІВАНІВКА» ІСГПС НААН від 15.03.2024.

Згідно протоколу №1 від 15.03.2024 зборами кредиторів прийнято рішення відкласти розгляд питання про прийняття рішення щодо введення наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) на наступні збори кредиторів.

16.04.2024 до господарського суду через систему «Електронний суд» надійшло клопотання розпорядника майна про продовження строку розпорядження майном на три місяці, яке обґрунтоване рішенням комітету кредиторів від 15.04.2024 (протокол №2).

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 2 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства (далі-КУзПБ), процедура розпорядження майном боржника вводиться строком до 170 календарних днів.

Згідно п. 4 ч. 5 ст. 48 КУзПБ до компетенції зборів кредиторів належить прийняття рішення про, зокрема, звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 КУзПБ у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі.

Частина 4 ст. 11 ГПК України передбачає застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р. і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Пунктом 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантовано, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

У рішенні Європейського Суду з прав людини "Савенков проти України" від 02.05.2013р. "Папазов проти України" від 15.03.2012р. зазначено, що розумність тривалості провадження повинна визначатися з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв: складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також ступінь важливості предмета спору для заявника.

Відповідно до приписів ч. 1, 2 ст. 49 КУзПБ, підсумковим засіданням має закінчитися процедура розпорядження майном боржника.

У підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі.

До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень:

- або схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації;

- або подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

У разі наявності обставин, що не дають зборам кредиторів можливості у встановлені строки прийняти одне з таких рішень, збори кредиторів можуть прийняти рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 113 ГПК України - строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, встановлюються судом.

Відповідно до ст. 115 ГПК України - строки, встановлені законом або судом, обчислюються роками, місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

Відповідно до ч.2 ст. 119 ГПК України - встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Строк процедури розпорядження майном боржника є процесуальним строком, а відтак таким, що може бути продовженим, як з ініціативи сторони, так і суду, оскільки про його присічність (граничність) не зазначено в законі.

Пунктом 1.6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що тимчасово, під час дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, а також протягом шести місяців після його припинення чи скасування господарський суд за клопотанням комітету кредиторів, кредитора, арбітражного керуючого чи з власної ініціативи може продовжити строки проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство (неплатоспроможність) звернення у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) про визнання недійсними правочинів, вчинених боржником, дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, оголошення про проведення першого, повторного та/або другого повторного аукціону, виконання плану санації (у тому числі якщо провадження у справі про банкрутство продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом") чи реструктуризації боргів боржника, процедури розпорядження майном, ліквідації, реструктуризації боргів боржника та погашення боргів боржника.

Враховуючи обставини даної справи, на підставі п. 1.6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, суд вважає необхідним продовжити строк процедури розпорядження майном у справі на три місяці до 29.07.2024, підсумкове засідання у справі відкласти на іншу дату.

Керуючись ст. 44, 49, п. 1-6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк процедури розпорядження майном та повноваження розпорядника майна Лященка П.В. у справі на три місяці до 29.07.2024.

2. Підсумкове засідання у справі відкласти на 16 липня 2024 року о 09:30 год.

Ухвала складена та підписана 16.04.2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя С.В. Белов

Суд звертає увагу учасників справи, що відповідно до приписів частин 5-8 статті 6 та частин 5, 6 статті 242 ГПК України, пунктів 5.6, 5.8, 10, 16, 17, 29, 37 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, учасникам справи (їх представникам), які є користувачами Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, судові рішення в паперовій формі не надсилаються і не вручаються. Суд надсилає такі рішення в електронній формі до електронного кабінету таких осіб, і вони вважаються врученими в день отримання повідомлення про доставку копії судового рішення на офіційну електронну адресу учасника справи (його представника), з якого і починається перебіг процесуального строку, встановленого законом або судом. Обмін процесуальними документами в електронній формі між судом та/або особами, що є (повинні бути) користувачами Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, мають здійснюватися виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118393251
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Учасники справи: арбітражний керуючий Лященко П.В., представник боржника Підгорний К.Є., учасник справи Дікан О.М. - завідувач сектору з питань банкрутства у Чернігівській області У судовому засіданні відповідно до ч. 6 ст. 233 Господарського процесуального кодексу України оголошені вступна та резолютивна частини ухвали

Судовий реєстр по справі —927/1455/23

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Поліщук В.Ю.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Поліщук В.Ю.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Судовий наказ від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Рішення від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Постанова від 11.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Поляков Б.М.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні