Ухвала
від 19.04.2024 по справі 534/294/24
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №534/294/24

Провадження №1-кп/534/23/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2024 року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський суд Полтавської області у складі головуючого судді ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представника потерпілоїюридичної особиНВП «Фероліт» ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 12024170520000017 від 04.01.2024 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15, ч.4 ст.185 КК України,

у с т а н о в и в:

В провадженні Комсомольського міського суду Полтавської області знаходиться кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15, ч.4 ст.185 КК України.

У судове засідання був викликаний та повідомлений належним чином обвинувачений ОСОБА_5 , проте останній з невідомих підстав, до суду не прибув, про причини свого неприбуття суд не повідомив.

Суд на підставі ч. 3 ст. 142 та ч. 1 ст. 323 КПК України поставив на розгляд питання про можливість застосування до обвинуваченого ОСОБА_5 приводу.

Прокурор та представник потерпілої юридичної особи у судовому засіданні не заперечували проти застосування до обвинуваченого ОСОБА_5 примусового приводу. Заслухавши думку прокурора та представника потерпілої юридичної особи суд дійшов висновків про наступне.

Відповідно до ст. 314 КПК України судове засідання відбувається з обов`язковою участю прокурора, обвинуваченого, захисника, потерпілого, його представника та інших учасників процесу. За нормами ст. 323 КПК України в разі неприбуття обвинуваченого за викликом в судове засідання, суд має право постановити ухвалу про його привід.

У своєму рішенні у справі «Пономарьов проти України» від 03.04.2008 Європейський суд з прав людини у п. 41 зазначив, що вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак такі повноваження не є обмеженими. Від судів вимагається вказувати підстави. Однією із таких підстав може бути, наприклад, неповідомлення сторін органами влади про прийняті рішення у їхній справі. Проте навіть тоді можливість поновлення не буде необмеженою, оскільки сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження. У кожній справі національні суди мають перевіряти, чи підстави для поновлення строків для оскарження виправдовують втручання у принцип res judicata.

Отже, сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Зазначене є усталеною практикою як Європейського суду з прав людини, так і національних судів.

Відповідно до ч. 1 ст. 323 КПК України якщо обвинувачений, до якого не застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, не прибув за викликом у судове засідання, суд відкладає судовий розгляд, призначає дату нового засідання і вживає заходів до забезпечення його прибуття до суду. Суд також має право постановити ухвалу про привід обвинуваченого та/або ухвалу про накладення на нього грошового стягнення в порядку, передбаченомуглавами 11та12КПК України.

Суд вважає за необхідним застосувати до обвинуваченого грошове стягнення у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, відповідно до ст. 139 КПУ України.

Враховуючи, що суд за клопотанням сторони кримінального провадження або з власної ініціативи приймає рішення про здійснення приводу, беручи до увагу обов`язкову участь обвинуваченого у судовому засіданні та керуючись ст.ст. 139, 142, 314, 323 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Відкласти судове засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15, ч.4 ст.185 КК України на 28травня2024рокуо09год.00 хв. з викликом учасників судового провадження.

Доставити у судове засідання приводом через органи Національної поліції України на 28травня2024рокуо09год.00 хв. обвинуваченого:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який працює на посаді плавильника металу у НВП «Фероліт», зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Виконання ухвали суду в частині здійснення приводу обвинуваченого ОСОБА_5 доручити ВП №2 Кременчуцького РУП ГУ НП в Полтавській області.

Копію ухвали направити (надати) ВП №2 Кременчуцького РУП ГУ НП в Полтавській області для виконання.

Накласти на обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який працює на посаді плавильника металу у НВП «Фероліт», зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , грошове стягнення за неявку у судове засідання, у вигляді штрафу у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 3028 грн 00 коп. на користь держави Україна.

Направити копію ухвали у частині стягнення з ОСОБА_5 штрафу для виконання начальнику Горішньоплавнівського міського відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) (39800, Полтавська область, місто Горішні Плавні, вулиця Строни, будинок 6).

Ухвала суду стосовно приводу обвинуваченого окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти таких ухвал можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч.1 ст.392 КПК України.

Особа, на яку накладено грошове стягнення та яка не була присутня під час розгляду цього питання судом має право подати клопотання про скасування ухвали про накладення на неї грошового стягнення до суду який виніс ухвалу про накладення грошового стягнення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118521040
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —534/294/24

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні