Ухвала
від 19.04.2024 по справі 308/3869/21
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/3869/21

У Х В А Л А

про заміну сторони правонаступником

19 квітня 2024 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючого-судді Бенца К.К.,

при секретарі Майор Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгород цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Ужгородської міської ради про скасування рішення міської ради про передачу земельної ділянки у власність,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (місце проживання : АДРЕСА_1 ) звернулася до Ужгородського міськрайонного суду з позовною заявою до ОСОБА_2 (місце реєстрації : АДРЕСА_2 ) та Ужгородської міської ради (місце знаходження : 88000, м. Ужгород, пл. Поштова, 3) про скасування рішення міської ради про передачу земельної ділянки у власність.

Ухвалою суддіУжгородськогоміськрайонногосуду від23.04.2021 року відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

06.10.2023року представник ОСОБА_3 ОСОБА_4 надіслав наадресу судуклопотання прозалучення до справи правонаступникавідповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 . Клопотання мотивуєтим,що відповідач ОСОБА_2 згідно свідоцтва про смерть виданого РАЦС м. Магдебург з реєстраційним номером S 4385/2022, померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Магдебург федеральної землі Магдебург Федеративної Республіки Німеччини. Оскільки стороною по справі було залишено заповіт на ім`я рідного брата відповідачки ОСОБА_3 , просить суд залучити до участі у справі правонаступника відповідачки ОСОБА_2 - ОСОБА_3 .

Позивач та представник позивача у призначене судове засідання не з`явилися, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялися належним чином. Представник позивача подав до суду заяву згідно якої просив розглянути клопотання без їх участі, проти заміни сторони відповідача не заперечують.

Представник відповідача Ужгородської міської ради у призначене судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Напідставіч.2ст.247ЦПКУкраїнисправарозглянутазавідсутності всіх учасників справибез фіксуваннясудовогозасіданнятехнічнимизасобами.

Суд,дослідившиматеріалисправивмежах заявленогоклопотанняпрозалучення до участі у справі спадкоємців відповідача ОСОБА_2 , дійшоввисновку, щоклопотанняпідлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судомвстановлено, що відповідач ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть з реєстраційним номером S 4385/2022 від 22.12.2022 р.

Згідност. 1269 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Як вбачаєтьсяіз заповіту посвідченого державнимнотаріусом Першої Ужгородської державноїнотаріальної контори МитровкаВ.М.від 19.08.2021р.який долученийпредставником , ОСОБА_2 зажиття заповіла на випадокїї смерті всеналежне їй майно ОСОБА_3 .

Відповіднодоч.1ст.55ЦПКУкраїниуразі смерті фізичноїособи,припинення юридичної особи, заміникредитора чиборжникаузобов`язанні,а такожвінших випадках заміниособи у відносинах, щодоякихвиникспір,судзалучаєдо участіусправі правонаступника відповідної сторони аботретьої особинабудь-якійстадії цивільного процесу.

Відповіднодоч.2ст.55ЦПК Україниусідії, вчиненівцивільномупроцесідовступу правонаступника, обов`язкові дляньоготаксамо,яквонибулиобов`язковідляособи,якувін замінив.

Процесуальнеправонаступництвоцеперехід процесуальнихправтаобов`язків відоднієї особи, яка булавпроцесістороноюабо третьоюособою,до іншоїособи у зв`язкуз переходом до неї суб`єктивних матеріальнихправ.

Підставоюпроцесуальногоправонаступництваєнаступництвоуматеріальнихправовідносинах,внаслідокякоговідбуваєтьсявибуттясторониізспірнихабовстановленихсудомправовідносин майнового, аленеособистогохарактеру. Замінасуб`єктів матеріальних правовідносин можлива внаслідок смерті громадянина,який бувсуб`єктом таких правовідносин; ліквідаціїюридичної особи; уступки правачи взяттяна себе обов`язку іншоїособи.

Впозовномупровадженніпроцесуальнеправонаступництвовідбуваєтьсявтих випадках,коли праваабообов`язкиодногоізсуб`єктівспірногоматеріального правовідношення всилутих або іншихпричин переходятьдоіншоїособи,яканебралаучастіу цьомупроцесі. Отже,матеріальне правонаступництво тіснопов`язанез процесуальним,оскількипроцесуальне правонаступництво передбачає перехідсуб`єктивногоправаабообов`язкувідоднієїособи доіншоїв матеріальному праві.При цьому,незалежно відпідставматеріального правонаступництвапроцесуальне правонаступництво допускається лишепісля того,як відбудетьсязаміна вматеріальному правовідношенні. (правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду від 10 жовтня 2019 року у справі № 223/793/17-ц).

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (ч.1ст.1216 ЦК України).

Статтями1218,1219 ЦК Українипередбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зважаючинаположеннячинногозаконодавства,враховуючи,що відповідач у справі ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а з заповіту вбачається,що спадкоємцем післяїї смертіє ОСОБА_3 , суд приходитьдо висновкупро наявність підставдля залучення до участі у справі правонаступника після смерті відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 .

Суд, дослідивши матеріали справи вважає, що з метою правильного вирішення даного спору є необхідність у залученні правонаступника відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 .

Напідставівикладеногоікеруючисьст.ст.55,258-260,353 ЦПКУкраїни,суд,-

П О С Т А Н О ВИВ:

Залучити до участіу справіправонаступника відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,усправі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Ужгородської міської ради про скасування рішення міської ради про передачу земельної ділянки у власність.

Роз`яснити відповідачу ОСОБА_3 що усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Про час і місце наступного судового засідання повідомити учасників справи.

Копію ухвали з судовою повісткою направити учасникам справи.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається ug.zk.court.gov.ua.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду К.К. Бенца

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118532295
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —308/3869/21

Ухвала від 29.07.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Постанова від 09.12.2021

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 02.08.2021

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 23.04.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 01.04.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні